Επίσπευση ανακοινώσεων για κατώτατο και διάγγελμα, υπό τον φόβο του Πάσχα

Επίσπευση ανακοινώσεων για κατώτατο και διάγγελμα, υπό τον φόβο του Πάσχα

Εκτάκτως και εσπευσμένα, και παρότι μόλις λίγες ώρες νωρίτερα προαναγγελόταν πως οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν στο τέλος του μήνα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εμφανιστεί σήμερα στις οθόνες μας για να ανακοινώσει τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, πριν καν λάβει τις σχετικές αποφάσεις το υπουργικό συμβούλιο, όπως προβλέπεται.

Τι και αν ο Χρήστος Σταϊκούρας δήλωνε το πρωί μετά βεβαιότητας πως οι αποφάσεις για τη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού θα αποφασιστεί τις επόμενες ημέρες και μόνο αφού η κυβέρνηση συνεκτιμήσει τα δεδομένα, «κάτι που αποφασίζεται στο υπουργικό συμβούλιο»; Χρειάστηκαν μόλις λίγες ώρες για να αδειάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον υπουργό Οικονομικών του και τα δημοσιεύματα του συμπολιτευόμενου Τύπου, φέρνοντας εκτάκτως τις ανακοινώσεις δέκα ημέρες πριν από τη συνεδρίαση της 29ης Απριλίου, επιβεβαιώνοντας την επικοινωνιακή πίεση την οποία υφίσταται.

Από το πρωί της Μ. Τετάρτης και τις προηγούμενες ημέρες, δημοσιεύματα του φιλοκυβερνητικού Τύπου προανήγγειλαν πως οι αποφάσεις και οι ανακοινώσεις για την δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού θα γίνουν στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στις 29 Απριλίου. «Είμαστε πάρα πολύ κοντά στις ανακοινώσεις, θα πρόκειται για μια ουσιαστική και γενναία ενίσχυση του εισοδήματος» έλεγε το ίδιο πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στο ΣΚΑΪ, κάνοντας λόγο για «σημαντική αύξηση».

Η «σημαντική» αυτή αύξηση τοποθετείται από τα ίδια δημοσιεύματα μεταξύ του 6-8%, με σκοπό να καλυφθεί ο υψηλός πληθωρισμός, με τις εκτιμήσεις να τον τοποθετούν από τα 703 έως τα 716 ευρώ. Η αύξηση φαίνεται πως κλείδωσε στο ραντεβού του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εργασίας στο Μέγαρο Μαξίμου νωρίτερα μέσα στην ημέρα, με το πρωθυπουργικό δελτίο Τύπου να περιγράφει ως θέμα συζήτησης την νέα αύξηση.

«Θα πρέπει να συνεκτιμηθεί η ανάγκη μείωσης της ανεργίας, όπως θα πρέπει να συνεκτιμηθεί και η πραγματικότητα στις επιχειρήσεις. Είναι κάτι που αποφασίζεται στο υπουργικό Συμβούλιο» δήλωνε την ίδια ώρα ο υπουργός Οικονομικών στην κρατική τηλεόραση. Τελικά, μία ώρα αργότερα, το Μέγαρο Μαξίμου δημοσιοποίησε πως το απόγευμα τη Μ. Τετάρτης στις 19.00 ο πρωθυπουργός θα κάνει ανακοινώσεις για την αύξηση του κατώτατου μισθού, προκαλώντας έκπληξη ακόμα και σε κυβερνητικά στελέχη, που είχαν μείνει στο ραντεβού του υπουργικού συμβουλίου στο τέλος του μήνα.

Σημειώνεται πως η ΓΣΕΕ έχει διαμηνύσει πως η αύξηση θα πρέπει να κινείται πάνω από το 10%, βάζοντας στο τραπέζι τα 751 ευρώ, ενώ από την άλλη μεριά, ΣΕΒ και ΣΕΤΕ πασχίζουν να την κρατήσουν εξαιρετικά χαμηλότερα, λίγο πάνω από την προηγούμενη του 2%. Εν τέλει, η εισήγηση του Κωστή Χατζηδάκη βρίσκεται μάλλον λίγο πάνω από το 6%, καθώς επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να εμφανίσει την νέα αύξηση αθροιστικά με την προηγούμενη κοντά στο 9%, με κυβερνητικές πηγές να υποστηρίζουν πως αυτό θα οδηγήσει σε γενικότερες αυξήσεις μισθών.

Σε κάθε περίπτωση, η επίσπευση των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού ενόψει Πάσχα δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Σε τελευταίες μετρήσεις που δημοσιεύτηκαν στον Τύπο η κυβέρνηση συνεχίζει την δημοσκοπική καθίζηση, με τη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ να κινείται πλέον σε επίπεδα τρομακτικά για τη Νέα Δημοκρατία. Αναμφίβολα, η πασχαλινή ανάπαυλα και τα οικογενειακά τραπέζια τρομάζουν ακόμα περισσότερο το κυβερνητικό επιτελείο, οδηγώντας το σε εσπευσμένες ανακοινώσεις, παρακάμπτοντας το υπουργικό συμβούλιο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter