Επιστολή Τσίπρα σε Τασούλα: Το Ελεγκτικό Συνέδριο να κάνει «φύλλο και φτερό» τις απευθείας αναθέσεις κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος

Επιστολή Τσίπρα σε Τασούλα: Το Ελεγκτικό Συνέδριο να κάνει «φύλλο και φτερό» τις απευθείας αναθέσεις κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος

Τη συνεργασία Βουλής και Ελεγκτικού Συνεδρίου προκειμένου να πέσει άπλετο φως στα επαναλαμβανόμενα κρούσματα κακοδιαχείρισης και διασπάθισης δημόσιου χρήματος ζητά από τον πρόεδρο της Βουλής ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Επιστολή στον Κωνσταντίνο Τασούλα και τον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, Αθανάσιο Μπούρα, απέστειλε ο Αλέξης Τσίπρας, με σκοπό να διερευνηθούν εις βάθος όλες οι απευθείας αναθέσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που έγιναν με πρόσχημα την πανδημία. Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας επικεντρώνεται στις εξής υποθέσεις που έχουν προκαλέσει σάλο και λαϊκή κατακραυγή:

1. Λίστα Πέτσα

2. Απευθείας αναθέσεις της γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφίας Νικολάου

3. Απευθείας ανάθεση για τις μάσκες «αλεξίπτωτα» στους μαθητές

Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζητά ο έλεγχος επίδοσης για τις ανεπαρκείς ΜΕΘ να επικεντρωθεί στο αν υφίσταται «οργανωμένο σχέδιο για την έγκαιρη αύξηση των κλινών ΜΕΘ του ΕΣΥ (π.χ. με επίταξη αυτών ιδιωτικών νοσοκομείων) σε περίπτωση ραγδαίας αύξησης των αναγκών», τονίζοντας ότι σε αυτόν πρέπει να συμπεριληφθεί η στελέχωσή των ΜΕΘ εξαιτίας «της τραγικής διαχείρισης του δεύτερου κύματος της πανδημίας».

«Η παρουσίαση από τον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου στη Βουλή του Ετήσιου Προγράμματος Ελέγχων για το 2021 είναι μια ευκαιρία προκειμένου η θεσμική συνεργασία Βουλής και Ανώτατου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου να καταστεί αποδοτική για την προστασία του δημοσίου χρήματος μέσα σε συνθήκες κρίσης» σημειώνει εισαγωγικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και προσθέτει ότι «η Βουλή επιβάλλεται να αξιοποιήσει αυτή την ευαισθησία και από τους ελέγχους που έχουν ήδη προγραμματιστεί να ζητήσει να προηγηθούν οι πιο σημαντικοί από θεσμική, ηθική και οικονομική άποψη. Επίσης, επιβάλλεται να εκφράσει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της για τη διενέργεια από ειδικό κλιμάκιο δικαστικών λειτουργών πρόσθετων ελέγχων πέραν των προγραμματισμένων».

Επ΄ αυτού, ζητά από τον κ. Τασούλα να επισημάνει στον πρόεδρο του δικαστηρίου την ανάγκη για την ταχύτερη δυνατή δημοσιοποίηση των εκθέσεων του δικαστηρίου με πορίσματα των ελέγχων και συστάσεις που θα μπορούσαν να συμβάλουν ώστε όχι μόνο να αντιμετωπιστούν δημοσιονομικοί κίνδυνοι σχετικά με την τρέχουσα κρίση, αλλά να διαμορφωθεί έγκαιρα ένα μοντέλο ορθής δημοσιονομικής διαχείρισης των καταστάσεων κρίσης εν γένει που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ήδη μέσα στο 2021.

«Επιστολή και στον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου»

Μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ο τομεάρχης Εξωτερικού του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, ανέφερε ότι αντίστοιχη επιστολή έχει αποστείλει ο Αλ. Τσίπρας και στον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. «Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει υποβάλει στον Πρόεδρο της Βουλής τις προτεραιότητες που προτείνουμε, έχει υπάρξει και αντίστοιχη επιστολή προς τον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου με ταυτόσημο περιεχόμενο. Θεωρούμε λοιπόν, ότι θα πρέπει ειδικά ζητήματα που αφορούν τον τρόπο που εφαρμόζονται μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας να εξεταστούν σε βάθος, ούτως ώστε η κατάσταση αυτή εξαιρετικών περιστάσεων να μην αποτελέσει πράγματι λόγο απόκλισης από τη νομιμότητα» υπογράμμισε και συνέστησε στον πρόεδρο της Επιτροπής να προγραμματίσει για το μέλλον σχετική συζήτηση έτσι ώστε «το παράδειγμα του ελεγκτικού συνεδρίου πρέπει να είναι παράδειγμα για τη συνεργασία μας και με άλλες ανεξάρτητες αρχές».

«Στο πλαίσιο αυτό να συγχαρώ επίσης τον Πρόεδρο για την συμπερίληψη της Τράπεζας της Ελλάδος στους ελέγχους τους οποίους θα πραγματοποιήσει. Δεν είναι μόνο θέμα νομιμότητας, είναι θέμα λαϊκής κυριαρχίας να έχουμε έναν θεσμό όπως η ΤτΕ, που πολλές φορές στο παρελθόν είδαμε να λειτουργεί ως φερέφωνο μνημονιακών υποχρεώσεων τις οποίες υπαγόρευαν θεσμοί άλλοι και όχι θεσμοί της ελληνικής δημοκρατίας, να είναι εκτός ελέγχου. Δεν υπάρχει στη δημοκρατία θεσμός εκτός ελέγχου» ανέφερε και κατέληξε λέγοντας:

«Στο ίδιο πλαίσιο θα σας παρακαλούσα σε μια από τις επόμενες συνεδριάσεις να καλέσετε την ΑΑΔΕ και τον Πρόεδρό της, να μας παρουσιάσουν τα πεπραγμένα της Αρχής, όχι στο πλαίσιο του οικονομικού ελέγχου, αλλά στο πλαίσιο θεσμικού ελέγχου που πρέπει να ασκούμε σε όλες τις ανεξάρτητες αρχές».

Η επιστολή Τσίπρα:

https://www.documentonews.gr/filegrid/2020/12/17/5fdb2ef2825e6372a7490183.pdf

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter