Επιτυχίες και αποτυχίες στον πολιτισμό για το 2023 στο Docville την Κυριακή με το Documento

Επιτυχίες και αποτυχίες στον πολιτισμό για το 2023 στο Docville την Κυριακή με το Documento

Ξεχωρίζουμε τις μεγάλες αλλά και τις κακές στιγμές στον πολιτισμό για την χρονιά που φεύγει – επιτυχίες, διακρίσεις, αστοχίες και τραγικές θεσμικές πολιτικές.

Τις ημέρες των εορτών, τα τυχερά παιχνίδια έχουν την τιμητική τους. Ο Ηρακλής Λογοθέτης ανιχνεύει τις συναρπαστικές ιστορίες που έχει εμπνεύσει η ρουλέτα στη λογοτεχνία

Αμέτρητες είναι οι ταινίες που έχουν γυριστεί πάνω από την πράσινη τσόχα ή την ρουλέτα του καζίνου. Ο Κωνσταντίνος Καϊμάκης ξεχωρίζει μερικές από αυτές που οι συντελεστές τους πόνταραν στην αδρεναλίνη που προσφέρει ο τζόγος.

Ο Bασίλης Καρράς κατέρριψε στεγανά στο ελληνικό τραγούδι. Ο Αντώνης Μποσκοΐτης γράφει για τον τραγουδιστή ο οποίος από λαΐκός, έγινε pop icon σε μία νύχτα.

«Έζησα με αναίδεια / και μοναξιά. / Μιλάω σε πρώτο πρόσωπο. / Έζησα με παράξενες σκέψεις / σκοτεινές παρορμήσεις / και όνειρα / σε μερικά έβγαινα σε λιμάνια / σ’ άλλα πνιγόμουνα / λίγο πριν απ’ την όχθη / κατάπινα το αλμυρό νερό. / Ολόκληρη έζησα». Η Μαρία Λαϊνά έφυγε από τη ζωή την περασμένη Τετάρτη. Η ποίησή της όμως θα μείνει για πάντα εδώ. Γράφει η Εμυ Ντούρου.

«Όχι βέβαια, όχι και πάλι όχι, η αγάπη δεν είναι ένας σκύλος απ᾽ την κόλαση όπως διατεινόταν σε στιγμές ζορισμένες και ζόρικες ο ποιητής Τσαρλς Μπουκόφσκι, και ιδίως τις γιορταστικές μέρες του χειμώνα, ιδίως εκεί που τελειώνει μια χρονιά κι αρχίζει μια άλλη, μέρες και νύχτες απολογισμών και αναπολήσεων, η αγάπη είναι μια γάτα από τον παράδεισο». Ο Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης γράφει για την αγάπη. 

Ο Ηρακλής Λογοθέτης διερευνά πώς ο ταλαντούχος σκηνοθέτης Γιώργος Κουτλής αλλάζει τη μοίρα του «Άσχημου» του Μάριους βον Μαγιενμπουργκ σε μια εντυπωσιακή σαρδόνια κωμωδία που ανεβαίνει στο Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου. 

Από τον Οπενχάιμερ μέχρι τη «Ζώνη ενδιαφέροντος» ο Κωνσταντίνος Καϊμάκης ξεχωρίζει τις 10 ταινίες που αγαπήσαμε περισσότερο μέσα στο 2023.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter