Έρχονται από τον Σεπτέμβρη οι νέες ταυτότητες

Έρχονται από τον Σεπτέμβρη οι νέες ταυτότητες

Το πολύχρονο «σήριαλ» των νέων ταυτοτήτων φαίνεται πως παίρνει τέλος μετά το καλοκαίρι, καθώς ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νότης Μηταράκης, σε δηλώσεις του στη Βουλή και στην ΕΡΤ, είπε πως οι νέες ταυτότητες θα είναι διαθέσιμες από τα μέσα Σεπτεμβρίου, αφού πρώτα παρουσιαστούν στη ΔΕΘ. 

Σε ότι αφορά στη διάρκεια των νέων ταυτοτήτων, αυτή θα είναι 10 χρόνια, ενώ οι νέες ταυτότητες θα μπορούν να παίζουν και το ρόλο διαβατηρίου, με αποτέλεσμα ο πολίτης να μη χρειάζεται 2 διαφορετικά έγγραφα (ταυτότητα και διαβατήριο) για να ταξιδέψει σε χώρα εκτός ΕΕ (όπου απαιτείται μόνον η ταυτότητα).

Η μορφή των νέων ταυτοτήτων

Οι νέες ταυτότητες θα έχουν το ίδιο μέγεθος με μία χρεωστική – πιστωτική  κάρτα. Στη μπροστινή πλευρά θα υπάρχει η φωτογραφία του πολίτη και θα αναγράφονται, το όνομα, το επώνυμο, το φύλο, η ιθαγένεια, η ημερομηνία γέννησης του κατόχου, η ημερομηνία έκδοσης και ημερομηνία λήξης της ταυτότητας, ο αριθμός πρόσβασης κάρτας (card access number), ενώ θα απεικονίζεται και η υπογραφή του κατόχου.

Στο πίσω μέρος της νέας ταυτότητας θα αναγράφονται το όνομα του πατέρα και της μητέρας του κατόχου, ο τόπος γέννησης του κατόχου, ο τόπος γέννησης, το ύψος (εφόσον ο κάτοχος έχει συμπληρώσει τα 24 χρόνια), ενώ ο κάτοχος θα μπορεί να επιλέξει εάν θέλει να αναγράφεται και η ομάδα αίματος.

Κάτω από τα παραπάνω στοιχεία θα βρίσκεται η ζώνη μηχανικής ανάγνωσης (machine readable zone) καθώς και το chip που θα είναι ενσωματωμένο στην ταυτότητα.

Τί θα απαιτείται για την έκδοση

Για την έκδοση της ταυτότητας νέου τύπου o πολίτης το μόνο που θα έχει να κάνει (σε σχέση με τη μέχρι σήμερα διαδικασία) είναι να βγάλει μια φωτογραφία σε ψηφιακή μορφή, με βάση τις τεχνικές προδιαγραφές του εγγράφου 9303 του ICAO. Υπάρχουν 2 τρόποι για να γίνει αυτό. Ο ένας τρόπος είναι ο ενδιαφερόμενος πολίτης να απευθυνθεί σε έναν πιστοποιημένο επαγγελματία φωτογράφο ου έχει πρόσφαση στην εφαρμογή myPhoto του gov.gr, οπότε ο φωτογράφος θα μπορεί να αναρτά στην εφαρμογή τη φωτογραφία του ενδιαφερόμενου, και από εκεί να την ανακρά ο υπάλληλος της αρμόδιας Αρχής έκδοσης.

Ο δεύτερος τρόπος είναι ο ενδιαφερόμενος πολίτης να προσέλθει στις αρμόδιες Αρχές έκδοσης προσκομίζοντας ο ίδιος τη φωτογραφία που του τράβηξε ο φωτογράφος, σε ψηφιακή μορφή σε ένα USB stick. Σε ότι αφορά στα υπόλοιπα δικαιολογητικά, ισχύει ότι ίσχυε μέχρι τώρα για την έκδοση «συμβατικής» ταυτότητας.

Σε ψηφιακή μορφή

Σημειώνεται πως η αστυνομική ταυτότητα υπάρχει ήδη σε ψηφιακή μορφή στην εφαρμογή Gov.gr Wallet, όπου ο χρήστης μπορεί επίσης να ενσωματώσει σε ψηφιακή μορφή την άδεια οδήγησης και την κάρτα αναπηρίας. Τα παραπάνω ψηφιακά έγγραφα στην εφαρμογή είναι πλήρως ισάξια με τα αντίστοιχα έγχαρτα έγγραφα για κάθε νόμιμη χρήση εντός της Ελλάδας, ωστόσο δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν εκτός Ελλάδας.

«Ξεμπλοκάρισμα» πριν μερικές ημέρες

Ο διαγωνισμός για τις νέες ταυτότητες είχε περάσει μέσα από «40 κύματα», καθώς συμμετέχουσες εταιρείες ελληνικών και γαλλικών συμφερόντων είχαν προσφύγει στο ΣτΕ ζητώντας να ακυρωθεί ο διαγωνισμός για την «προμήθεια νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εντύπων Ασφαλείας (ΟΠΣΕΑ), για την εκτύπωση-προσωποποίηση εντύπων ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένου του νέου δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας Ελλήνων Πολιτών-Κάρτας Πολίτη, με τις συναφείς υπηρεσίες Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης», ως προς το σκέλος εκείνο που χαρακτηρίζει, αφενός το σύνολο της τεχνικής προσφοράς των συμμετασχόντων ως «εμπιστευτική ή απόρρητη», και αφετέρου τη μη χορήγηση δυνατότητας στους συμμετέχοντες να έχουν πρόσβαση στα έγγραφα των λοιπών συμμετασχόντων, έτσι ώστε να μπορούν να ασκήσουν ενστάσεις επί της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Ωστόσο, πριν μερικές ημέρες το ΣτΕ με 4 αποφάσεις του απέρριψε, κατά πλειοψηφία, τις εν λόγω αιτήσεις ακύρωσης διότι έκρινε πως «η περιορισμένη δυνατότητα που έδωσε η διοίκηση στους διαγωνιζόμενους να έχουν πρόσβαση σε στοιχεία των ανταγωνιστών τους ήταν θεμιτή και δεν στηρίχθηκε σε αυθαίρετο χαρακτηρισμό μέρους της προσφοράς των άλλων υποψηφίων ως «εμπιστευτικού χαρακτήρα» (από εμπορικής απόψεως), αλλά, προεχόντως, στο ότι επρόκειτο για στοιχεία, τα οποία ενέπιπταν εξ αρχής στο απόρρητο του διαγωνισμού και δεν μπορούσαν να κοινοποιηθούν για λόγους εθνικής ασφάλειας, και τούτο, ανεξαρτήτως του χαρακτηρισμού που είχαν δώσει οι προσφέροντες».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter