«Ερχονται να τους πάρουν ένα σπιτάκι την ώρα που χαρίζονται σε μεγάλους»

«Ερχονται να τους πάρουν ένα σπιτάκι την ώρα που χαρίζονται σε μεγάλους»

Δικηγόροι αναφέρουν στο Documento πώς βιώνουν οι ίδιοι και οι δανειολήπτες την άτεγκτη, παραπλανητική και προσβλητική συμπεριφορά των εισπρακτικών

Την ώρα που οι τράπεζες «κουρεύουν» το 96,5% του δανείου του αυλικού του Κυριάκου Μητσοτάκη Νικόλαου Παπαθανάση και εκείνος ανενόχλητος μεταβιβάζει δολίως το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του σε μέλη της οικογένειάς του για να μην τη χάσει, οι απλοί πολίτες έρχονται αντιμέτωποι με μαφιόζικες πρακτικές που χρησιμοποιούν οι εταιρείες διαχείρισης δανείων.

Οι δανειολήπτες που τα δάνειά τους έχουν χαρακτηριστεί «κόκκινα» βλέπουν τα σπίτια τους να χάνονται σε πλειστηριασμούς εξαιτίας της κατάργησης της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Δέχονται τελείως διαφορετική αντιμετώπιση από αυτήν που επιφυλάσσεται στους εκλεκτούς της κυβέρνησης του Κυρ. Μητσοτάκη, οι οποίοι όπως φαίνεται μπορούν να χρωστούν εκατομμύρια στις τράπεζες αλλά αντί εκείνες να προβούν σε κατασχέσεις, προχωρούν σε… κουρέματα. Οπως καταγγέλλεται σε κείμενο που συνυπογράφουν εκατοντάδες δικηγόροι από όλη τη χώρα, οι εισπρακτικές εταιρείες λειτουργούν σαν κράτος εν κράτει, απειλώντας, εκφοβίζοντας και παραπληροφορώντας τους δανειολήπτες οι οποίοι αγωνιούν καθημερινά για το πότε θα τους πάρουν το σπίτι.

Παραβιάζουν συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα

Σύμφωνα με όσα λένε δικηγόροι στο Documento, τα funds τα οποία στην πλειονότητά τους έχουν έδρα στην Ιρλανδία και κεφάλαιο μόλις 100 ευρώ συστηματικά παραβιάζουν τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα πολιτών, απαξιώνοντάς τους και προτρέποντάς τους να μη συμβουλευτούν δικηγόρο.

Την ίδια προσβλητική συμπεριφορά, η οποία υπερβαίνει κάθε έννοια λογικής και δεοντολογίας, αντιμετωπίζουν και οι ίδιοι οι δικηγόροι.

Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλουν οι δικηγόροι, καθημερινά έρχονται αντιμέτωποι με αναίτια εξώδικα και επιστολές με περιεχόμενο που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και έχει μοναδικό στόχο τη δημιουργία κλίματος τρόμου και πανικού στους πολίτες, με άρνηση συμμόρφωσής τους σε διατακτικά αποφάσεων δικαστηρίων που ορίζουν μηνιαίες καταβολές αλλά και με συμβάσεις που υπογράφονται στο πλαίσιο της πλατφόρμας του εξωδικαστικού συμβιβασμού, με πολύμηνη καθυστέρηση στις απαντήσεις τους σε οποιοδήποτε έγγραφο αίτημα των δανειοληπτών, με υπερβολικές και παράλογες απαιτήσεις ως προς τη νομιμοποίηση των συνηγόρων, με απαξιωτικές συμπεριφορές, με εμπαιγμό, ειρωνική συμπεριφορά και πολλά άλλα.

Μάλιστα δεν είναι λίγες οι φορές που οι εκπρόσωποι των εισπρακτικών προσποιούνται τους δικηγόρους παραπλανώντας τους «κόκκινους» δανειολήπτες, απειλώντας τους ότι «θα τους πάνε στον εισαγγελέα» ή ότι «την επομένη θα τους πάρουν το σπίτι».

«Καλυπτόμενο κύκλωμα απάτης και τοκογλυφίας»

Μιλώντας στο Documento η δικηγόρος και μέλος του ΔΣΑ Λυδία Δράμπα, η οποία συνέταξε την καταγγελία, υπογράμμισε ότι «υπάρχει ένα κύκλωμα απάτης και τοκογλυφίας καλυπτόμενο από τους κυβερνώντες. Οταν οι κυβερνώντες δεν αποφασίζουν να βάλουν κάποια όρια και στερούν και τους νόμους ειδικά για την προστασία της πρώτης κατοικίας, που έχει σταματήσει, τα αποτελέσματα είναι τα σημερινά. Να βρισκόμαστε δηλαδή απέναντι στα funds και να προσπαθούμε να σώσουμε οτιδήποτε σώζεται. Οι άνθρωποι βλέπουν τι γίνεται. Βλέπουν τις διαφορές. Βλέπουν ότι χαρίζονται χρήματα σε μεγάλους επιχειρηματίες και έρχονται σε αυτούς να τους βγάλουν το λάδι και να τους πάρουν ένα σπιτάκι 60 τετραγωνικών ενώ θέλουν να ρυθμίσουν και να πληρώσουν!».

Συνεχίζοντας η συνήγορος προσθέτει αναφερόμενη στον τρόπο συμπεριφοράς των εισπρακτικών εταιρειών: «Σε αναγκάζουν να φερθείς σαν γκάνγκστερ. Σε αναγκάζουν να αλλάξεις την ψυχοσύνθεσή σου για να μπορέσεις να επιβιώσεις με τις εταιρείες. Και δεν είναι αυτή η δουλειά μας. Κανονικά θα έπρεπε να συνομιλούμε με συναδέλφους που εκπροσωπούν αυτές τις εταιρείες. Η υπόληψη και η τιμή των δικηγόρων έχουν πάει στα τάρταρα.

Προσπαθούμε όσοι έχουμε απομείνει και δουλεύουμε ευσυνείδητα να κάνουμε τη δουλειά μας, να καταγγείλουμε κάποια πράγματα μήπως και περισώσουμε το κύρος μας. Μας έχουν του κλότσου και του μπάτσου, στέλνουμε εξουσιοδοτήσεις και μας τις γυρνούν πίσω προφασιζόμενοι ότι λείπει ένα “και” ή κάποιο σημείο στίξης. Εχουμε τελειώσει ένα πανεπιστήμιο, ξέρουμε να συντάσσουμε μια εξουσιοδότηση. Ωστόσο αφού το συμπληρώνουμε και το στέλνουμε πίσω, πάλι δεν το δέχονται. Γιατί απλώς θέλουν να μας παιδέψουν».

Αναφερόμενη σε μια υπόθεση που έχει αναλάβει καταδεικνύει τον σουρεαλισμό που επικρατεί: «Ο πελάτης μου είχε σχέση με την οφειλέτιδα στο παρελθόν. Το 2008 υπέγραψε ως τέταρτος εγγυητής, χωρίς έγγραφα μέσα στις συμβάσεις. Ομως τη δεύτερη σύμβαση που έκανε ρύθμιση η οφειλέτιδα ο πελάτης μου δεν την υπογράφει, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει η εγγύησή του. Φτάνουμε στο 2022 για να τον ενοχλήσουν και να του πουν ότι το χρέος των 30.000 ευρώ έχει φτάσει 70.000 ευρώ. Ο άνθρωπος έχει κάνει οικογένεια, δεν υπάρχει καμία επικοινωνία μεταξύ εκείνου και της οφειλέτιδας, η οποία και αυτή έχει προχωρήσει τη ζωή της και ψάχνουμε να βρούμε την άκρη του νήματος».

«Αν καταλάβουν ότι φοβάσαι, είσαι τελειωμένος»

«Τραυματικές» χαρακτήρισε από την πλευρά του τις εμπειρίες του με τα funds ο δικηγόρος Στέλιος Καραμανώλης μιλώντας στο Documento. «Μας αντιμετωπίζουν σαν να είμαστε υπάλληλοί τους! Οι άνθρωποι είναι ανεκδιήγητοι. Ο τρόπος τους είναι πάρα πολύ άσχημος, αλλά πέρα από αυτό έχουν και άγνοια περί του δικαίου. Εχουν βάλει μπροστά κάποιους ανθρώπους οι οποίοι πραγματικά δεν ξέρουν τι γίνεται από πλευράς νομοθεσίας. Οχι μόνο εκμεταλλεύονται και παγιδεύουν τους πολίτες αλλά τους λένε και “τι να τον κάνεις τον δικηγόρο, εδώ απλά πράγματα είναι, τα είδαμε”. Οχι μόνο δεν τους χορηγούν έγγραφα όταν τα ζητάνε, δεν απαντάνε ποτέ εγγράφως όπως ορίζει ο νόμος. Αντιμετωπίζουν τον κόσμο σαν να είναι τα πάντα τσιφλίκι τους. Κάνουν ό,τι θέλουν. Δεν τηρούν διαδικασίες ούτε τον κώδικα δεοντολογίας που είναι υποχρεωμένοι να τον τηρούν. Βγάζουν διαταγές πληρωμής και σου λένε αυτό “take it or leave it” και αυτό μόνο προφορικά και μετά κατευθείαν πλειστηριασμός» σημειώνει ο Στ. Καραμανώλης.

Ο δικηγόρος, ο οποίος έχει αναλάβει πάμπολλες τέτοιες υποθέσεις από το 2014 και μετά, τονίζει ότι οι υπάλληλοι των εταιρειών κάνουν ψυχολογικό πόλεμο τόσο στους συνηγόρους όσο και στους απλούς πολίτες. «Ωθούν τους ανθρώπους στον πλειστηριασμό ή τους ωθούν να ομολογήσουν οφειλές μόνο υπό την απειλή του πλειστηριασμού. Τα funds είναι ψυχοβγάλτες. Είναι λαβύρινθος να προσπαθήσεις να μιλήσεις μαζί τους. Δεν ξέρεις καν με ποιον μιλάς. Δεν σταματάνε πουθενά, είναι αμείλικτοι. Σε αναγκάζουν να συμπεριφερθείς σαν γκάνγκστερ. Ξέρουν από ψυχολογία, προσπαθούν όταν μιλούν με τον δανειολήπτη να καταλάβουν αν φοβάται και αν τον πιάσουν να φοβάται, είναι τελειωμένος» σημειώνει χαρακτηριστικά ο Στ. Καραμανώλης.

«Προσπαθούν να τους εγκλωβίσουν»

Με τη σειρά της η δικηγόρος Βικτώρια Μακρή μιλώντας στο Documento κάνει λόγο για «προσπάθεια εγκλωβισμού των πολιτών σε συμφωνίες ή σε αναγνώριση χρέους που δεν υπάρχει» και τονίζει: «Είναι απίστευτοι ή δεν καταλαβαίνουν τι τους γίνεται ή κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν».

Αναφερόμενη σε μια υπόθεση που έχει αναλάβει η οποία αποδεικνύει ακριβώς τα παραπάνω, είπε: «Ο πελάτης μου έχει εξοφλήσει την υποχρεωτική καταβολή δόσεων για τα πρώτα τρία έως πέντε χρόνια όπως ορίζει η δικαστική απόφαση και κατόπιν αρχίζει και εξοφλεί τις δόσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας του. Ο εντολέας μου έχει εξοφλήσει την τετραετία του, έχουμε όλα τα παραστατικά και τις αποδείξεις. Την Τετάρτη τον πήραν τηλέφωνο και του είπαν ότι θα χάσει το σπίτι του γιατί δεν πληρώνει. Προσπαθούν να τους τρομοκρατήσουν. Ο άνθρωπος αυτός, ενώ έχει πληρώσει κανονικά, δέχτηκε αυτό το τηλεφώνημα».

Η ίδια επικοινώνησε με την εταιρεία αφού ο πελάτης την ενημέρωσε. «Σε εμένα η εταιρεία ισχυρίστηκε ότι ο πελάτης μου δεν έδινε, λέει, το ίδιο ποσό κάθε μήνα και δεν έχουν προσθέσει όλα τα ποσά και δεν ξέρουν αν το άθροισμα ανταποκρίνεται στο σύνολο των δόσεων της τετραετίας (!). Δηλαδή δεν έχουν κάνει την πρόσθεση! Παράλληλα μου είπαν κιόλας: “Είναι κρίμα ο καημένος, θα χάσει το σπίτι του”. Το πιο αστείο είναι ότι ο πελάτης μου έχει πληρώσει και τρεις μήνες παραπάνω γιατί δεν είχε υπολογίσει σωστά» υπογραμμίζει η δικηγόρος Βικτ. Μακρή.

Το modus operandi των «αρπακτικών»

Ενδεικτικά οι ενέργειες των εισπρακτικών και funds όπως προκύπτουν από υποθέσεις δικηγόρων που υπογράφουν την καταγγελία:

• Η οφειλέτιδα Π.Τσ., ενώ είχε υποβάλει και είχε οριστικοποιήσει αίτηση στην πλατφόρμα εξωδικαστικού και εν αναμονή των προτάσεων από τις τράπεζες, έχασε το ακίνητο σε πλειστηριασμό από τη διαχειρίστρια εταιρεία Ιntrum που εκπροσωπεί το fund Sunrise, στα οποία εισπρακτική και fund είχε συμφέροντα η τότε εταιρεία του βουλευτή Ανδρέα Πάτση. Σημειωτέον ότι η Ιntrum ζητούσε μονίμως διόρθωση στοιχείων τα οποία δεν απαιτούνταν και ταυτόχρονα δρομολόγησε τον ως άνω πλειστηριασμό.

• Η DoValue επιβάλλει πλειστηριασμό σε πρώτη κατοικία της οφειλέτιδος Ε.Τσ. ενώ η οφειλέτιδα έχει λάβει προστασία από το ειρηνοδικείο με προσωρινή διαταγή επί αιτήσεως του ν. 3869/2010 – νόμος Κατσέλη, η οποία διαταγή «αναστέλλει τα καταδιωκτικά μέτρα μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της αιτήσεως». Ο πλειστηριασμός επιβάλλεται κατά το διάστημα μέχρι την έκδοση απόφασης. Εχει γίνει ανακοπή από πλευράς της οφειλέτιδος διά της πληρεξουσίας δικηγόρου της και αναμένεται απόφαση.

• Aλλη περίπτωση με την Intrum, στην οποία, αν και προτάθηκε από τον οφειλέτη Δ.Γ. το ποσό των 105.000 ευρώ που είχε πάρει από πώληση ακινήτου για να εξοφλήσει, του βγάλανε το σπίτι σε πλειστηριασμό για 107.000 ευρώ. Ευτυχώς ο πλειστηριασμός ακυρώθηκε δικαστικά προς το παρόν. Το χρέος συνεχίζει να οφείλεται. • Περιπτώσεις οφειλετών Μ.Α., Μ.Μ., Γ.Κ., Α.Β. και Α.Γ. προς PQH. Ολες οι προτεινόμενες ρυθμίσεις είναι ανεφάρμοστες, μη βιώσιμες και δεν ανταποκρίνονται στα οικονομικά δεδομένα των δανειοληπτών. Ζητάνε δόσεις μεγαλύτερες από τις δόσεις που πλήρωναν όταν εξυπηρετείτο το δάνειο, προκαταβολές υπέρογκες για να εξετάσουν το αίτημα ρύθμισης. Ενδεικτικά οι ως άνω πελάτες δεν κατάφεραν να ρυθμίσουν, παρόλο που το προσπαθούν τα τελευταία επτά χρόνια, οφειλές τους από αγροτικά δάνεια, τα οποία σημειωτέον έχουν μεγάλα επιτόκια. Σε πολλές περιπτώσεις η οφειλή έχει πενταπλασιαστεί και δεν κάνουν καμία διαγραφή, ούτε βάσει του νόμου που αφορά τα πανωτόκια των δανείων των αγροτών. Η συγκεκριμένη δε εταιρεία-ειδικός εκκαθαριστής καλύπτεται υπό τη δικαιολογία της εποπτείας της από την Τράπεζα της Ελλάδος, ότι δηλαδή αυτές είναι οι εντολές που έχουν από την τελευταία. Υπό τις εντολές όμως αυτές τα δάνεια παραμένουν αρρύθμιστα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter