Εξελίξεις στην Τουρκία: Άλλαξε υπουργό Οικονομικών σε μία νύχτα ενώ η οικονομία καταρρέει

Εξελίξεις στην Τουρκία: Άλλαξε υπουργό Οικονομικών σε μία νύχτα ενώ η οικονομία καταρρέει

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Τουρκία με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αλλάζει εν μία νυκτί τον υπουργό Οικονομικών με προεδρικό διάταγμα διορίζοντας νέο στη θέση του την ώρα που η οικονομία της χώρας παραπαίει.

Συγκεκριμένα, ο μέχρι σήμερα «τσάρος» της τουρκικής Οικονομίας, Λουτφί Ελβάν, υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης και της κατάρρευσης της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας υπέβαλε την παραίτησή του χθες Τετάρτη, την οποία και έκανε δεκτή ο Ερντογάν.  Στη θέση του διορίστηκε, με απόφαση του τούρκου προέδρου, ο επιχειρηματίας Νουρετίν Νεμπατί, ο οποίος είναι γνωστός για τις σχέσεις του με τον Μπεράτ Αλμπαϊράκ, γαμπρό του Ερντογάν και πρώην υπουργό Οικονομικών της χώρας.

Ο Λουτφί Έλβαν είχε λάβει τη συγκεκριμένη θέση το Νοέμβριο του 2020 μετά την παραίτησή του Μπεράτ Αλμπαϊράκ, γαμπρό του Ερντογάν.

 

 

 

Η παραίτηση του Ελβάν έρχεται σε μια περίοδο υποτίμησης ρεκόρ της τουρκικής λίρας, η οποία έχει χάσει σχεδόν 30% σε αξία έναντι του δολαρίου σε ένα μήνα, κυρίως λόγω των δύο μειώσεων των επιτοκίων που πίεσε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Από το 2019, ο κ. Ερντογάν έπαυσε τρεις διοικητές της κεντρικής τράπεζας που εναντιώνονταν στην επιθυμία του να δει τα επιτόκια να μειώνονται.

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Τετάρτης, η τουρκική κεντρική τράπεζα επενέβη για να ανακόψει την ελεύθερη πτώση της τουρκικής λίρας.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter