Εξεταστική για το έγκλημα των Τεμπών: «Μαγείρεψε» τη λίστα μαρτύρων η ΝΔ – Συγκάλυψη καταγγέλλει η αντιπολίτευση

Εξεταστική για το έγκλημα των Τεμπών: «Μαγείρεψε» τη λίστα μαρτύρων η ΝΔ – Συγκάλυψη καταγγέλλει η αντιπολίτευση

Την κατάρτιση ενός βολικού καταλόγου μαρτύρων επέβαλλε στην Εξεταστική για το έγκλημα των Τεμπών η ΝΔ δια του εισηγητή της, Λάζαρου Τσαβδαρίδη, την ώρα που τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξαπέλυαν κατηγορίες περί συγκάλυψης.

Διαβάστε επίσης: Εξεταστική για το έγκλημα των Τεμπών: Συνεχίζει το βρώμικο παιχνίδι η ΝΔ για να «καθαρίσει» τον Καραμανλή – Στο στόχαστρο και η ευρωπαία εισαγγελέας

Ο Λ. Τσαβδαρίδης εισηγήθηκε έναν «δυναμικό» κατάλογο μαρτύρων, ονοματίζοντας 33 πρόσωπα. Σε σχέση με τα πολιτικά πρόσωπα, ανέφερε τους Κωστή Χατζηδάκη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Χρήστο Σπίρτζη και Δημήτρη Ρέππα, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης παρατήρησαν πολλά κενά στις κλήσεις εμπειρογνωμόνων και στελεχών των αρμόδιων σιδηροδρομικών οργανισμών.

Ειδικότερα, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Κόκκαλης, στηλίτευσε αρχικά πως η συμπολίτευση κινείται με βάση δύο άξονες. Πρώτον, την απαξίωση μαρτύρων της ευρωπαϊκής εισαγγελίας και, δεύτερον, την απόδοση της ευθύνης της τραγωδίας στο ανθρώπινο λάθος.

«Η πρόταση σας δεν βγάζει νόημα» σχολίασε απευθυνόμενος στην πλειοψηφία και συμπλήρωσε πως «δεν είναι δυνατόν να μην καλέσουμε τον άνθρωπο που προειδοποιούσε για τους θανάτους τον κ. Καραμανλή». Δηλαδή, τον συνδικαλιστή των μηχανοδηγών, Κώστα Γενιδούνια. Επίσης, ζήτησε την κλήση της κ. Καστρινάκη, όπως επίσης του κ. Κολιόπουλου, αλλά και του πρώην CEO της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, κ. Τσαλίδη, ο οποίος «υπέγραψε το μνημόνιο συνεργασίας με τον κ. Καραμανλή».

Επιπλέον, ζήτησε την κλήση του στελέχους του ΟΣΕ για θέματα ασφαλείας, κ. Τερεζάκη, τον πρώην επικεφαλής της ΡΑΣ, κ. Μουταβελή, τον πρώην σταθμάρχη Λάρισας, κ. Κολλάτο, ενώ αιτήθηκε και την κλήση των δύο βουλευτών της ΝΔ που εξαιρέθηκαν, Θ. Πλεύρη και Ζ. Ράπτη, αλλά και του πρώην περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού.

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, η Μιλένα Αποστολάκη ζήτησε -μεταξύ άλλων- την κλήση του πρώην υψηλόβαθμου στελέχους του ΟΣΕ, Κώστα Σπηλιοπούλου, ψέγοντας την πλειοψηφία για πολιτική ιδιοτέλεια.

Παρά τις αντιδράσεις από σύσσωμη την αντιπολίτευση, ο κ. Τσαβδαρίδης συναίνεσε μόνο στην κλήση των Θ. Πλεύρη και Κ. Αγοραστού, επιβεβαιώνοντας τις κατηγορίες περί πρόθεσης συσκότισης των αιτιών της τραγωδίας. Σε σχέση με την ψηφοφορία, το αποτέλεσμα για την πρόταση της πλειοψηφίας ήταν 16 υπέρ, 12 κατά, ενώ τρία μέλη απείχαν.

Ως εκ τούτου, την Τρίτη (9/1) το κατώφλι της Επιτροπής θα περάσουν για να καταθέσουν οι Κ. Χατζηδάκης και Δ. Ρέππας, την Τετάρτη (10/1) οι Μ. Χρυσοχοΐδης και Π. Θεοφανόπουλος, ενώ την Πέμπτη (11/1) θα κληθούν οι Θανάσης Ζηλιασκόπουλος και Βασίλειος Τσιαμάντης.

Διαβάστε σχετικά: ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή για τα Τέμπη: «Να είστε σίγουροι στη ΝΔ ότι η Εξεταστική δεν θα γίνει πλυντήριο κανενός»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter