Πτώση F16: Στη θάλασσα για 1,5 ώρα ο πιλότος πριν διασωθεί – Άγνωστες οι συνθήκες του ατυχήματος – Όλο το χρονικό

Πτώση F16: Στη θάλασσα για 1,5 ώρα ο πιλότος πριν διασωθεί – Άγνωστες οι συνθήκες του ατυχήματος – Όλο το χρονικό

Άγνωστες παραμένουν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες το μαχητικό μονοθέσιο F16 Block 52+ κατέπεσε το μεσημέρι της Τετάρτης στη νήσο Ψαθούρα, ανάμεσα σε Χαλκιδική και Αλόννησο, κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Mega, από τις συνομιλίες του πιλότου με το κέντρο προκύπτει ότι κάποια στιγμή o πιλότος διαπίστωσε ότι ο κινητήρας του έκανε «διακοπές» με αποτέλεσμα να σβήσει οριστικά.

Στη συνέχεια, ο υποσμηναγός Δημήτρης Αποστολάκης, έκανε όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες για να τον επανεκκινήσει και, αφού απέτυχαν όλες, ενημέρωσε ότι εγκαταλείπει το αεροσκάφος, χρησιμοποιώντας το σύστημα εκτίναξης, έπεσε στη θάλασσα όπου και παρέμεινε για μιάμιση ώρα, έως ότου τον περισυνέλλεξε ελικόπτερο Super Puma το οποίο απογειώθηκε από τη Λήμνο. Ταυτόχρονα, πληροφορίες από τις Ένοπλες Δυνάμεις αναφέρουν ότι εκείνη τη στιγμή τα αεροσκάφη πραγματοποιούσαν μια ιδιαίτερα απαιτητική εναέρια άσκηση.

Ο πιλότος εντοπίστηκε σώος και μεταφέρθηκε άμεσα στην Αθήνα όπου και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο της Αεροπορίας.

Το χρονικό της πτώσης του F16

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η τετράδα των F16 Block 52+ είχε απογειωθεί από την 110 πτέρυγα μάχης. Σε αυτή πετούσε και ο διοικητής της 337 μοίρας «Φάντασμα». Λίγα ναυτικά μίλια από τη Χαλκιδική, σύμφωνα με πληροφορίες, η τετράδα χωρίστηκε για να ξεκινήσει μια σειρά εναέριων ελιγμών.

Ανάμεσα στις αερομαχίες και τις προσβολές κρούσης, ένα εκ των αεροσκαφών άρχισε να βουτά στο κενό και δευτερόλεπτα μετά οι συνάδελφοι του υποσμηναγού ανέφεραν την επείγουσα εγκατάλειψη.

Λίγο πριν από τις 2 το μεσημέρι, σήμανε συναγερμός στην Πολεμική Αεροπορία για την πτώση μαχητικού αεροσκάφους F16 Block 52+ κοντά στην Ψαθούρα, νότια της Χαλκιδικής.

Στη θαλάσσια περιοχή έσπευσαν επτά σκάφη του Λιμενικού, ένα παραπλέον εμπορικό πλοίο, τρία εναέρια μέσα και μια φρεγάτα.

Οι διασώστες κατάφεραν να επιβιβάσουν τον υποσμηναγό στο Super Puma που είχε απογειωθει από τη Λήμνο και μεταφέρθηκε στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας στην Αθήνα.

«Το Λιμεναρχείο έχει κινητοποιηθεί και είναι καθοδόν. Αυτήν την στιγμή είναι πάρα πολύ μακριά, είναι από την Ψαθούρα είναι 22 μίλια ανοιχτά στο πέλαγος, βόρεια, είναι μεγάλη απόσταση» είπε ο δήμαρχος Αλοννήσου κ. Παναγιώτης Αναγνώστου, κατά τη διάρκεια έρευνας για τον εντοπισμό του πιλότου.

«Αισθάνομαι τέλεια που είναι καλά το παιδί μου» λέει ο πατέρας του πιλότου
Ο κ. Δημήτρης Αποστολάης, πατέρας του πιλότου ανέφερε: «Τον περισυνέλεξαν κι αυτή τη στιγμή είναι στο 251. Αισθάνομαι τέλεια που είναι καλά το παιδί μου».

Θρίλερ στα νερά του Αιγαίου

Επί μιάμιση ώρα ο πιλότος του F16 βρισκόταν στη θάλασσα. Ο χειριστής του μαχητικού αεροσκάφους κατάφερε εγκαίρως να ενεργοποιήσει το εκτινασσόμενο κάθισμά του και να πέσει στη θάλασσα. Ταυτόχρονα ξεκίνησε η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, αφού οι συνάδελφοί του που έπαιρναν μέρος στον ίδιο εκπαιδευτικό σχηματισμό με εκείνον ήταν ουσιαστικά αυτόπτες μάρτυρες της πτώσης του μαχητικού.

Το μονοθέσιο Block 52+ της Πολεμικής Αεροπορίας κατέπεσε στις 13:33 και ο πιλότος περισυνελλέγη σώος από ελικόπτερο Super Puma στις 15:02 και κατευθύνθηκε στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.

Eυάγγελος Αποστολάκης: Να διερευνηθούν τα αίτια της πτώσης

Με δήλωσή του ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ Ευάγγελος Αποστολάκης σημειώνει ότι πρέπει να διερευνηθούν τα αίτια που οδήγησαν στην πτώση του F16 και να δοθούν απαντήσεις:

«Όπως έγινε γνωστό σήμερα και περί ώρα 13:29 κατέπεσε αεροσκάφος F-16 Block 52+ της Πολεμικής Αεροπορίας. Το αεροσκάφος της 110 Πτέρυγας Μάχης, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση και κατέπεσε στη περιοχή της Ψαθούρας» σημείωσε και τόνισε: « Είναι ευχής έργο ότι ο πιλότος του αεροσκάφους έκανε χρήση του συστήματος εκτίναξης και σύμφωνα με πληροφορίες εντοπίστηκε σώος. Θα πρέπει λοιπόν να διερευνηθούν τα αίτια που οδήγησαν στην πτώση του F16. Είναι ζήτημα μεγάλης σημασίας να δοθούν το συντομότερο δυνατό σαφείς απαντήσεις για το συμβάν καθώς αυτό θα έχει όφελος τόσο για τις Ένοπλες Δυνάμεις συνολικά όσο και για το ανθρώπινο δυναμικό που τις υπηρετεί και τις τιμά».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter