Φάμελλος στο Documento: Αν δεν έρθει ο Μητσοτάκης γρήγορα στη Βουλή, θα πάει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στη Θεσσαλία

Φάμελλος στο Documento: Αν δεν έρθει ο Μητσοτάκης γρήγορα στη Βουλή, θα πάει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στη Θεσσαλία

Σφοδρά πυρά κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και ένα «προσχέδιο» των βημάτων που πρέπει να γίνουν στη Θεσσαλία εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο ερώτημα που του έθεσε το documentonews.gr κατά τη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, θέτοντας σε προτεραιότητα το ζήτημα της επιβίωσης των κατοίκων.

«Έχουμε ήδη καταθέσει προτάσεις στη Βουλή για την προστασία της δημόσιας υγείας, για την προστασία των πολιτών, την υδροδότηση, ηλεκτροδότηση, οδικούς άξονες και υγεία. Αυτοί είναι οι πέντε πρώτοι άξονες» απάντησε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο ερώτημα του documentontews.gr για την επόμενη ημέρα στην κατεστραμμένη Θεσσαλία, προαναγγέλλοντας παράλληλα πρωτοβουλίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης, από την συζήτηση για την επόμενη ημέρα, μέχρι την αναζήτηση των ευθυνών.

Τρία ήταν τα ερωτήματα που θέσαμε στον Σωκράτη Φάμελλο για την Θεσσαλία και τις κινήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Πως θα διασφαλίσει ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και ως κόμμα εξουσίας, ότι θα γίνει ουσιαστική αποτίμηση της κατάστασης για τους πολίτες του Κάμπου; Πως θα περιφρουρήσει τη διαδικασία απόδοσης ευθυνών μέχρι την κορυφή της κεντρικής κυβέρνησης; Και κυρίως, που είναι και το σημαντικότερο για τους ανθρώπους της περιφέρειας αλλά και τους πολίτες ολόκληρης της χώρας, ποιες δεσμεύσεις αναλαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη ημέρα της Θεσσαλίας;».

Ο κ. Φάμελλος, υπογράμμισε αρχικά πως δεδομένης της μεγάλης καταστροφής της περιφέρειας, «πρέπει να κρατήσουμε κι εμείς την ψυχραιμία μας για να μπορέσει αυτή η πρόταση που είναι αναγκαία που περιγράψατε να κατατεθεί ολοκληρωμένα. Δηλαδή θα πρέπει να μην υποκύψουμε στον πειρασμό να κάνουμε πολιτική μόνο» ξεκαθάρισε προτού δώσει την απάντησή του, υπογραμμίζοντας πως η αξιωματική αντιπολίτευση επιθυμεί να θέσει τεκμηριωμένες προτάσεις σε σωστή βάση.

Πρωτίστως, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε την επιβίωση των πολιτών, προτάσσοντας τα ζητήματα της δημόσιας υγείας, αλλά και του εισοδήματος των κατοίκων της Θεσσαλίας. «Η πολιτική προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η επιβίωση, και στη συνέχεια η κατάθεση της πρότασης για την επόμενη μέρα» τόνισε καταληκτικά, αφού προηγουμένως είχε θέσει ένα πρώτο περίγραμμα των προτάσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Δεν μπορούμε να μην προχωρήσουμε σε προκαταβολές αποζημιώσεων. Έχουμε ήδη τέτοια πρόταση, «διότι υπάρχουν αρχεία καταγραφών των καλλιεργειών και του ζωικού κεφαλαίου, αλλά και του εξοπλισμού γεωργικού και ζωοτροφικού» εξήγησε για την εφαρμογή μίας τέτοιας πρότασης, επαναλαμβάνοντας πως «πρέπει η πρώτη αποζημίωση να δοθεί προκαταβολή γρήγορα».

Πέρα όμως από τα παραπάνω άμεσα αναγκαία και απαραίτητα, υπογράμμισε στη συνέχεια πως «το σχέδιο ανάκαμψης της Θεσσαλίας δεν μπορεί να είναι μία από τα ίδια, μια πολιτική με “π” μικρό, κάποιες εξαγγελίες. Χρειάζεται κατά προτεραιότητα χωροταξικό σχέδιο της παραγωγικής ανασυγκρότησης, που θα πάνε οι δραστηριότητες με βάση την ανθεκτικότητα. Τις ζώνες πλημμύρισης και το διαθέσιμο νερό. Δεν μπορούμε να πάμε εκεί που πλημμύρισε να εγκαταστήσουμε δραστηριότητες» περιέγραψε ενδεικτικά, τονίζοντας και πάλι πως τα δεδομένα αυτά υπάρχουν. Έθεσε δε ως απαραίτητη προϋπόθεση για τα παραπάνω να ολοκληρωθεί επιτέλους «το σχέδιο προσαρμογής στην κλιματική κρίση που εκκρεμεί έξι χρόνια στη Θεσσαλία και να ενταχθεί στο αναπτυξιακό σχέδιο».

Ωστόσο, στη συνέχεια έστρεψε τα πυρά του κατά της κυβέρνησης και του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη, που ακόμη δεν έχει απαντήσει στο αίτημα για συζήτηση στη Βουλή.

«Εμείς ζητήσαμε να γίνει συζήτηση να γίνει στη βουλή, δεν θα θελήσει η κυβέρνηση; γιατί βλέπω δεν έρχεται. Δεν κατανοώ γιατί αργεί να αποδεχτεί το αίτημα σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Στις πυρκαγιές έκανε ενάμιση μήνα και σύρθηκε γιατί ήταν μεγάλο κοινωνικό ζήτημα» ανέφερε συγκεκριμένα, τονίζοντας πως «τώρα είναι κρισιμότατο το θέμα, αναπτυξιακά και κοινωνικά».

«Αν ο Μητσοτάκης δεν θελήσει γρήγορα τη συζήτηση για τη Θεσσαλία, θα πάει ο ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλία» σήκωσε τους τόνους στη συνέχεια, προαναγγέλλοντας πρωτοβουλίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να αυξήσει την πίεση στην κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της.

«Αν δεν θελήσει, νομίζω ότι το καλύτερο να κάνουμε είναι να μεταφέρουμε εμείς την κουβέντα στη Θεσσαλία. Και τα αποτελέσματα της συζήτησης, ευθυνών και προτάσεων, θα είναι διαθέσιμα και για τους θεσμούς. Προφανώς και για τη Δικαιοσύνη, και για τους ελεγκτικούς μηχανισμούς αδειοδότησης, για όλο τον δημόσιο τομέα» σημείωσε, και υπογράμμισε πως «η πολιτεία πρέπει να ισχυροποιείται από τη λειτουργία των κομμάτων. Εμείς προφανώς θα δώσουμε τα αποτελέσματα των προτάσεών μας παντού».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter