Φωτιά στις φοιτητικές εστίες Ιωαννίνων: «Όπως και στα Τέμπη, εμείς είχαμε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο» (Photos)

Φωτιά στις φοιτητικές εστίες Ιωαννίνων: «Όπως και στα Τέμπη, εμείς είχαμε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο» (Photos)

Σοκαριστικά είναι τα όσα καταγγέλλει στο documentonews.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστιακών Φοιτητών Κώστας Λαχανής-Ζαγκλαβάρας, «Όπως και ακριβώς και στα Τέμπη, δυστυχώς, εμείς είχαμε προειδοποιήσει για αυτό. Συγκεκριμένα υπάρχει ανακοίνωση 4 Συλλόγων μας στις 23 Νοεμβρίου του 2023 στην οποία είχαμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου και συνυπέγραφε ο τότε Πρόεδρος της Τεχνικής Υπηρεσίας».

Από τύχη γλίτωσαν τα χειρότερα οι φοιτητές των Εστιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Παραλίγο να εγκλωβιστούν από τους καπνούς στα δωμάτιά τους και με την βοήθεια συμφοιτητών τους βγήκαν από το κτήριο.

Εν έτει 2024, κανένας ανιχνευτής καπνού κανένας συναγερμός πυρκαγιάς δεν υπάρχει σε κτήριο που διαμένουν δεκάδες φοιτητές!

 

Από τύχη δεν είχαμε νεκρό

Η κοπέλα, από της οποίας το δωμάτιο ξεκίνησε η φωτιά, αντιλήφθηκε το τι γίνεται και απλά ξύπνησε μέσα σε φλόγες. Πήρε άμεσα τηλέφωνο κατευθείαν την Πυροσβεστική, συμφοιτητές της κι τον πρόεδρο του Συλλόγου Εστιακών. Βγήκε άμεσα έξω και δεν χτυπούσε κανένας αυτόματος συναγερμός φωτιάς, διότι δεν υπάρχει, σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλουν οι εστιακοί φοιτητές.

«Πατήσαμε και τον χειροκίνητο συναγερμό πυρκαγιάς που υπάρχει στους διαδρόμους όλοι οι φοιτητές που βγήκαμε από το κτήριο. Δεν λειτούργησε ποτέ» λέει ο Κώστας Λαχανής-Ζαγκλαβάρας.

 

«Το δωμάτιο της κοπέλας έγινε λαμπάδα κατευθείαν και επικράτησε μια αποπνικτική κατάσταση σε όλο τον 3ο όροφο. Γέμισε με καπνό ο διάδρομος, όπου δεξιά και αριστερά υπάρχουν δωμάτια φοιτητών. Εγκλωβίστηκαν 13 φοιτητές, οι οποίοι δεν έχουν ακούσει από πριν κάποιον συναγερμό, μόνο όποιος πρόλαβε να ακούσει τις φωνές της κοπέλας. Τα παιδιά αυτά, εκτός από τέσσερις, απεγκλωβίστηκαν από εμένα και άλλον ένα εστιακό συνάδελφο. Εμείς τους βγάλαμε μέσα από τον καπνό, τους αρπάζαμε και τους βγάζαμε έξω. Δεν είναι ότι άργησε η Πυροσβεστική, αλλά βγήκε τόσο πολύς καπνός και δεν υπήρχε ένας συναγερμός για να ειδοποιηθούν όλοι και να βγουν από τα δωμάτια! Άμα μέναμε στα δωμάτια παραπάνω ώρα μπορεί κάποιος να πάθαινε και δηλητηρίαση από μονοξείδιο με τόσο καπνό ή και χειρότερα».

Και χαράτσι 40 ευρώ μηνιαίως για τις εγκαταλελειμμένες Εστίες

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστιακών καταγγέλλει ότι «Καλούμαστε σε αυτή την κατάσταση να αριστεύσουμε με τους κανονισμούς που επιβάλλει το Συμβούλιο Διοίκησης για να έχουμε δωμάτιο στην Εστία. Να είμαστε καλοί φοιτητές και να πληρώνουμε κάθε μήνα 40 ευρώ, ενώ είμαστε αποδεδειγμένα οι πιο φτωχοί των φτωχών και παρόλα αυτά το Πανεπιστήμιο εξακολουθεί να αγνοεί με προκλητικό τρόπο τις προειδοποιήσεις της Τεχνικής Υπηρεσίας. Έλεγαν τους εργαζόμενους «τεμπέληδες», «συνδικαλιστές» κλπ και το ίδιο και για εμάς τους φοιτητές έλεγαν. Ο Πρόεδρος της Τεχνικής Υπηρεσίας που συνυπέγραφε το κείμενο μας παραιτήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο.

Εξηγούσαμε πως οι ανεπάρκειες της Τεχνικής Υπηρεσίας και βάζουν σε κίνδυνο την προσωπική μας ασφάλεια και την κατάσταση των εγκαταστάσεων. Δεν υπάρχει προσωπικό για να ελέγξει-συντηρήσει τα κτήρια. Ένας σεισμός, μια πυρκαγιά να συμβεί είμαστε στο έλεος κάποιου ήρωας να μας σώσει. Δεν ξέρω ειλικρινά. Δεν θέλουμε κανέναν ήρωα, ακόμη κι αν είμαι εγώ ή κάποιος άλλος συνάδελφος. Δεν είναι αυτό το ζήτημα».

 

Είχε ξαναπιάσει φωτιά και στις εστίες της Άρτας

Πλήρης είναι η επιβεβαίωση του ρεπορτάζ του Documento (Κυριακή 31/12/2023) όταν φοιτητές είχαν καταγγείλει την αδιαφορία του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για τραγική υποστελέχωση των τεχνικών υπηρεσιών και των εγκαταστάσεων. Μεταξύ άλλων είχαν αναφέρει ότι:

· Ο τότε υπεύθυνος της τεχνικής υπηρεσίας έχει ενημερώσει ότι τα κτήρια δεν έχουν ούτε αντισεισμική προστασία, ούτε αντιπλημμυρική, ούτε πυροπροστασία. Τον Οκτώβριο του 2023 η εστία της Άρτας είχε πιάσει φωτιά την οποία έσβηναν οι ίδιοι οι φοιτητές.

· Ο φοιτητής Δημήτρης Καράγιωργας τότε είχε αναφέρει πως «Στην τεχνική υπηρεσία υπάρχουν μόνο 16 άτομα προσωπικό, ενώ πριν από μερικά χρόνια είχαμε τα τριπλάσια. Για 26 τμήματα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχουμε 16 εργαζόμενους – η αναλογία είναι ένα άτομο του προσωπικού ανά 2.000 φοιτητές».

Επίθεση εξαπολύει προς το Συμβούλιο Διοίκησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ο Σύλλογος των Εστιακών Φοιτητών. Οι φοιτητές-μέλη του Συλλόγου αφού γλίτωσαν από αυτή την περιπέτεια συνέγραψαν το παρακάτω κείμενο. Ζητούν τα απολύτως αυτονόητα για να μπορέσουν να ζήσουν με αξιοπρέπεια σε κτήρια τριακονταετίας για τα οποία καμία μέριμνα δεν έχει υπάρξει, ενώ την ίδια στιγμή πληρώνουν και χαράτσι 40 ευρώ για αυτά.

Όπως είχαμε γράψει στο documentonews.gr και προ λίγων μηνών, οι εστιακοί φοιτητές αντιμετωπίζονται ως παιδιά ενός κατώτερου Θεού με την εγκληματική αδιαφορία από την κυβέρνηση και το Συμβούλιο Διοίκησης να φτάνει να θέσει σε κίνδυνο τις ζωές τους.

 

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Συλλόγου Εστιακών Φοιτητών Ιωαννίνων:

Φοιτητικές Εστίες Πανεπιστημίου Ιωαννίνων: Ξέσπασε φωτιά σε κτίριο εστιών και τα συστήματα ασφαλείας δεν λειτούργησαν! – Εργαζόμενοι και φοιτητές είχαν προειδοποιήσει.

Ξημερώματα της Τετάρτης, 3/4/24, ξέσπασε φωτιά σε δωμάτιο φοιτήτριας, στις Φοιτητικές Εστίες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Π.Ι.). Η φοιτήτρια κατάφερε να ζητήσει βοήθεια από τους γείτονές της, για να απεγκλωβιστεί από τις φλόγες που είχε τυλιχθεί το δωμάτιό της. Ο συναγερμός δεν χτύπησε αυτόματα, ενώ όσο και να προσπάθησαν να τον ενεργοποιήσουν χειροκίνητα δεν λειτούργησε ποτέ, με αποτέλεσμα να προσπαθούν με φωνές και χτυπήματα να ξυπνήσουν όσους βρίσκονταν στο κτίριο. Την ύστατη στιγμή, με την συνεργασία της Πυροσβεστικής και εστιακών φοιτητών, κατάφεραν να απομακρυνθούν οι περισσότεροι με ασφάλεια, ενώ δυο άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Μέλη της διοίκησης και της Φοιτητικής Μέριμνας κατέφθασαν, χωρίς καμία κατάσταση-λίστα διαμενόντων, χωρίς τα κλειδιά των δωματίων. Έπρεπε να τους υποδείξουμε εμείς, να ελέγξουν αν τυχόν έμεινε κάποιος αναίσθητος και παγιδεύτηκε μέσα στο δωμάτιο του. Μέχρι στιγμής η εστία ανάφλεξης παραμένει άγνωστη, αλλά οι ευθύνες είναι γνωστές:

· Οι επανειλημμένες προειδοποιήσεις για την ανυπαρξία συστημάτων ασφαλείας αντιμετωπίζονταν διαρκώς από την Διοίκηση του Π.Ι. με αδιαφορία και περιφρόνηση. Τόσο οι εργαζόμενοι της Τεχνικής Υπηρεσίας, όσο και ο Σύλλογος Εστιακών Φοιτητών (ΣΕΦΠΙ), αποδείκνυαν και δήλωναν ξεκάθαρα ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία εγγύηση για την ασφάλεια των κτιρίων. Ειδικότερα σε ανακοίνωση του ΣΕΦΠΙ: «οι ανεπάρκειες προσωπικού στην Τεχνική Υπηρεσία, βάζουν την προσωπική μας ασφάλεια σε κίνδυνο! Οι εγκαταστάσεις δεν έχουν ελεγχθεί ή συντηρηθεί και απειλούμαστε από σεισμούς, πυρκαγιές και πλημμύρες»… «οι φοιτητές αυτή τη στιγμή πρέπει να διαβιούν, να σπουδάζουν και καλούνται μάλιστα και να «αριστεύσουν» σε απαράδεκτες και κυρίως επικίνδυνες συνθήκες σαν υπάνθρωποι. Αλλά ταυτόχρονα αρνείται να προβάλει αυτά τα ζητήματα, να απαιτήσει προσλήψεις και χρηματοδότηση για να μην “δυσφημιστεί η εικόνα του ιδρύματος”»… «Να μην επιτρέψουμε να γίνουμε για άλλη μια φορά θύματα σε προαναγγελθέντα εγκλήματα όπως αυτό των Τεμπών».

· Εγκληματική υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση του Πανεπιστημίου. Το Π.Ι. έχει χάσει σχεδόν το μισό του διοικητικό προσωπικό και πάνω από το 70% της χρηματοδότησής του την τελευταία δεκαετία. Μονίμως γίνεται απλά διαχείριση και διαμοιρασμός των ελλείψεων ανάμεσα στις υπηρεσίες του ιδρύματος, με αποτέλεσμα ΟΛΕΣ να υπολειτουργούν. Μόνο η Τεχνική Υπηρεσία και η Φοιτητική Μέριμνα, που θα μπορούσαν να ελέγχουν αν τα συστήματα ασφαλείας λειτουργούν, έχουν απωλέσει πάνω από το μισό προσωπικό τους.

· Αποτέλεσμα όλων των αντιεκπαιδευτικών νόμων και ειδικά του ν. Πιερακκάκη. Η κυβέρνηση της ΝΔ του Μητσοτάκη και οι άθλιοι υπουργοί παιδείας, μετατρέπουν το πανεπιστήμιο σε επιχείρηση και τους φοιτητές σε πελάτες και «χρηματοδότες» του. Οι διοικήσεις, λειτουργώντας σαν πιστοί εντολοδόχοι τους, έχουν επιστρατεύσει σε ρόλο φοροεισπράκτορα και ελεγκτή της ακαδημαϊκής μας προόδου, ακόμα και αυτούς του λιγοστού υπαλλήλους που έχουν απομείνει. Να κυνηγάνε δηλαδή τους φοιτητές των μηδενικών εισοδημάτων, των πολύτεκνων και ανάπηρων οικογενειών να καταβάλουν τα μηνιαία χαράτσια. Αυτοί οι «αστυνόμοι» της φτώχειας μας έλεγαν μόλις μια μέρα πριν «να βρούμε την αξιοπρέπεια να πληρώνουμε τα ενοίκια» που αυθαίρετα μας έχουν επιβάλλει, την ίδια στιγμή που μας έχουν καταργήσει κάθε προϋπόθεση να σπουδάζουμε και να διαβιούμε αξιοπρεπώς.

Ως εδώ! Να τελειώνουμε με τις επικίνδυνες και δολοφονικές τους πολιτικές.

Δεν θα καταφέρνουμε πάντα να γλιτώνουμε από τύχη από τα προδιαγεγραμμένα εγκλήματα που μας έχουν ετοιμάσει. Το πετσόκομμα των δαπανών, η τραγική υποστελέχωση, οι ιδιωτικοποιήσεις της Παιδείας, της Υγείας, των Σωμάτων Πυρόσβεσης, μας εξαθλιώνουν και μας σκάβουν τον λάκκο. Δεν θα ανεχτούμε άλλη αδιαφορία, εγκληματική αμέλεια, συγκάλυψη και θράσος από την κυβέρνηση της ΝΔ και των «καλοθελητών» της. Πρέπει να τελειώνουμε με όλους αυτούς, να τους τιμωρήσουμε για όσα έκαναν και συνεχίζουν να κάνουν στους εργαζόμενους, τη νεολαία και τους φτωχούς. Αυτή είναι η μοναδική ευθύνη που μας αναλογεί και εκεί πρέπει να στοχεύουν οι αγώνες μας.

· Άμεση αποκατάσταση των συστημάτων ασφαλείας – Αποζημίωση των πυρόπληκτων

· Καμία συγκάλυψη της εγκληματικής αμέλειας Κυβέρνησης – Υπουργείου – Διοίκησης

· Ανατροπή του ν. Πιερακκάκη και όλων των αντιεκπαιδευτικών νόμων

· Ούτε ένα ευρώ από τις τσέπες μας για σίτιση – στέγαση – σπουδές

· Αύξηση χρηματοδότησης και προσλήψεις σε Παιδεία – Υγεία, όχι σε εξοπλισμούς και αστυνομία»

Διαβάστε επίσης:

Άγ. Ανάργυροι: Τους έλεγε ότι βλέπει τον δολοφόνο της και η Άμεση Δράση κρατούσε σημειώσεις – Συγκλονίζει το ηχητικό

Ηράκλειο: Με ομαδική παραίτηση απειλούν οι χειρουργοί του Βενιζέλειου – Καλούν τον Εισαγγελέα

Πιέρια Όρη: Κάηκαν 2.500 στρέμματα μεικτού δάσους – Μαίνεται για 4η ημέρα η φωτιά (Video)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter