«Γαλάζια» ρουσφέτια και μπιρ παρά «φιλέτα» σε μεγαλόσχημους

«Γαλάζια» ρουσφέτια και μπιρ παρά «φιλέτα» σε μεγαλόσχημους

Νέα στοιχεία για τις πελατειακές σχέσεις στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) και τις εκμισθώσεις «ασημικών» του δημοσίου έναντι πενιχρών τιμημάτων σε μεγαλόσχημους φέρνει στην επιφάνεια το Documento. Η ΕΤΑΔ, θυγατρική του Υπερταμείου, επανήλθε στην επικαιρότητα μετά την αντικατάσταση του καραμανλικού στελέχους Αντώνη Μπέζα. Ο τέως πρόεδρος της ΕΤΑΔ καρατομήθηκε την ημέρα που εισάχθηκε στο ακροατήριο η υπόθεση των ρουσφετολογικών προσλήψεων, τις οποίες είχε αποκαλύψει η εφημερίδα ήδη από τον Μάιο του 2020. «Έδωσα στις ελεγκτικές αρχές στοιχεία που μου ζητήθηκαν και απαίτησα να υπάρχει στην εταιρεία διαφανής διαδικασία προσλήψεων» αποσαφήνισε ο κ. Μπέζας σε σχέση με τα αίτια της αποπομπής του και πρόσθεσε με νόημα: «Πρέπει λοιπόν να γνωρίζουν στη διοίκηση της υπερκοστοβόρου σε συμβούλους και στελέχη ΕΕΣΥΠ ότι δεν πτοούμαι από τέτοιες πρακτικές και θα δώσω στο ΥΠΟΙΚ όσα πρόσθετα στοιχεία μου ζητηθούν ή χρειαστούν».

Εντύπωση προκαλεί ότι η απομάκρυνση του τέως προέδρου συντελέστηκε με αφορμή εσωτερική αξιολόγηση η οποία έκρινε επαρκή τον υπόδικο (για τις πελατειακές προσλήψεις) διευθύνοντα σύμβουλο Στέφανο Βλαστό. Παρά τη σκόνη που σηκώθηκε, ο Χρήστος Σταϊκούρας απέφυγε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο, οδηγώντας στο συμπέρασμα ότι μάλλον συμφωνεί με την αποπομπή.

Έφεραν την προκήρυξη στα μέτρα της

Στις 31 Ιουλίου 2020 αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ΕΤΑΔ προκήρυξη για τη θέση «Προϊστάμενος Επιχειρηματικής Μονάδας Ιαματικά Λουτρά Αιδηψού». Απαραίτητα προσόντα ήταν η κατοχή πτυχίου ανώτατης/ανώτερης σχολής κατεύθυνσης οικονομικών.

ή διοίκησης επιχειρήσεων, όπως επίσης δεκαετής εμπειρία, πολύ καλή γνώση της αγγλικής γλώσσας και γνώση προγραμμάτων Η/Υ. Ολως τυχαίως, έξι μήνες μετά, συγκεκριμένα στις 26 Ιανουαρίου 2021, η προκήρυξη επαναδημοσιεύτηκε περιλαμβάνοντας στα προσόντα την κατοχή πτυχίου πολυτεχνικής σχολής και εξαλείφοντας το προαπαιτούμενο δεκαετούς εμπειρίας σε τουριστικές επιχειρήσεις και ξενοδοχειακές μονάδες. Προστέθηκε δε η απαίτηση «εμπειρίας στην εφαρμογή της νομοθεσίας και των κανονισμών λειτουργίας επιχειρηματικών μονάδων τουρισμού ή εφάμιλλων οργανισμών», προκαλώντας το ερώτημα γιατί το συγκεκριμένο προσόν θεωρείται κρίσιμο για τη θέση.

Στις αρχές Ιουνίου του ίδιου έτους η θέση καλύπτεται από το «γαλάζιο» στέλεχος και πρώην δήμαρχο Ιστιαίας – Αιδηψού Λίνα Ευσταθίου,η οποία –σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της ΝΔ– είναι κάτοχος πτυχίου Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

«Εργαζόμενος ο οποίος απασχολούνταν ήδη στη θέση προσέφυγε στη Δικαιοσύνη για να υπερασπιστεί την εργασία του» δηλώνει ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων της ΕΤΑΔ στην Κέρκυρα Γιώργος Σαγιάς και συμπληρώνει: «Η ΕΤΑΔ αντέδρασε προσκομίζοντας έγγραφο υπογεγραμμένο από τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Βλαστό, στο οποίο ανέφερε ότι η εταιρεία δεν έχει καμία εργασιακή σχέση και δεν γνωρίζει καμία Λίνα Ευσταθίου». Παρά ταύτα, η πρώην δήμαρχος προσλήφθηκε με μισθό 2.500 ευρώ. Η συγκεκριμένη πρόσληψη αλλά και η ακόλουθη εντάσσονται σε αυτές που το ΑΣΕΠ έκρινε παράνομες, οδηγώντας τον Στ. Βλαστό στο σκαμνί του κατηγορουμένου για παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση.

Προϊστάμενος €4.500, χωρίς προσόντα

Παρόμοια περίπτωση είναι η πρόσληψη του προϊσταμένου για το Αχίλλειο, το δεύτερο σε επισκεψιμότητα μουσείο της χώρας. Τον Οκτώβριο του 2019 στο άλλοτε ανάκτορο της αυτοκράτειρας της Αυστροουγγαρίας Ελισάβετ προκηρύχθηκε θέση προϊσταμένου με απαιτούμενα προσόντα: «Πτυχίο ανώτατης/ανώτερης σχολής κατεύθυνσης Οικονομικών ή Διοίκησης Επιχειρήσεων, δεκαετή εμπειρία, άριστη γνώση της Αγγλικής, γνώση εξειδικευμένων προγραμμάτων Η/Υ και μεταπτυχιακός τίτλος επιθυμητός». Καίτοι τον Νοέμβριο του ίδιου έτους αποστάλθηκε από το σωματείο ΣΕΕΑΔ έγγραφο-απάντηση του ΥΠΕΣ για τις προϋποθέσεις διεξαγωγής προσλήψεων στην ΕΤΑΔ, η διοίκηση προχώρησε ακάθεκτη στην παράνομη πρόσληψη και δη την περίοδο που η κυβέρνηση ανακοίνωσε το κλείσιμο αρχαιολογικών χώρων και μουσείων λόγω πανδημίας.

«Η προκήρυξη που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ΕΤΑΔ για την πρόσληψη προϊσταμένου ήταν παράνομη και η διοίκηση το γνώριζε» ξεκαθαρίζει ο κ. Σαγιάς και τονίζει ότι αυτό δεν στάθηκε εμπόδιο για να ανακοινωθεί τον Μάρτιο του 2020 η πρόσληψη του Αναστάσιου Διαβάτη. Πρόκειται για υποψήφιο στις προηγούμενες περιφερειακές εκλογές με τον συνδυασμό Μεγάλο Ιόνιο της Αντζελας Γκερέκου, ενώ κατήλθε, χωρίς να εκλεγεί, και στις τελευταίες περιφερειακές εκλογές, υποψήφιος με τον συνδυασμό του «αντάρτη» της ΝΔ Σπύρου Σπύρου.

Κατά τον πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων, ο προϊστάμενος με απολαβές ύψους 4.500 ευρώ μηνιαίως είναι απόφοιτος λυκείου και έχει τελειώσει σχολή ξενοδοχοϋπαλλήλων. Κερασάκι στην τούρτα θεωρείται το γεγονός ότι η πρόσληψη του κ. Διαβάτη έγινε με σύμβαση αορίστου χρόνου τη στιγμή που για τα διευθυντικά στελέχη προβλέπεται ανώτατο όριο διάρκειας σύμβασης τα τρία έτη.

Από κοινόχρηστος χώρος, πεντάστερο κάμπινγκ

Το 2016 η ΕΤΑΔ παραχώρησε (αρ. πρωτ. 499/2016) το κάμπινγκ Βούλας για 20 χρόνια στον Δήμο Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, με σκοπό τη συντήρηση, ανάπλαση, αξιοποίηση και αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου. «Οι χρήσεις που θα αναπτυχθούν θα είναι ήπιες και στο πνεύμα της εξυπηρέτησης των πολιτών» σημειωνόταν στην απόφαση, ενώ δεν αφήνονταν περιθώρια για παρερμηνείες αναφορικά με τον κοινόχρηστο χαρακτήρα του αιγιαλού. Απαγορευόταν ρητά η ολική μεταβίβαση του κάμπινγκ για εκμετάλλευση από ιδιώτη, αφού το μόνο που μπορούσε να κάνει ο δήμος ήταν να προχωρήσει σε υπομισθώσεις τμημάτων (π.χ. αναψυκτήρια), με προαπαιτούμενη την έγγραφη έγκριση της ΕΤΑΔ. Επιπρόσθετα, ο δήμος θα κατέβαλλε ετησίως 45.000 ευρώ στην ΕΤΑΔ, ενώ υπήρχε πρόβλεψη για ποσοστό 20,75% επί των πάσης φύσεως ακαθάριστων εσόδων που θα εισέπραττε είτε από δική του εκμετάλλευση είτε από μισθωτικά ανταλλάγματα τρίτων.

Τον Ιούλιο του 2020 ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και «γαλάζιος αντάρτης» Δημήτρης Δαβάκης αποστέλλει καταγγελία στο Υπερταμείο, στην ΕΤΑΔ, την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, στο υπουργείο Οικονομικών και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, στην οποία περιγράφει πώς το ακίνητο κατέληξε σε εταιρεία συμφερόντων της Grivalia (μετέχει η Eurobank με ποσοστό 19,9% μετά την πρόσφατη μείωση του ποσοστού της) προκειμένου να μετατραπεί σε κάμπινγκ πέντε αστέρων. Αίσθηση προκαλεί ότι ο δημοτικός σύμβουλος κάνει λόγο για «διαπραγματεύσεις και ανταλλαγή εγγράφων μεταξύ του δημάρχου και προσωπικά του διευθύνοντα της ΕΤΑΔ, χωρίς την εμπλοκή υπηρεσιακών παραγόντων». Σημειωτέον, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΑΔ Στ. Βλαστός ήταν διευθυντής της Grivalia, με το powergame.gr του ομίλου Κουρτάκη να δημοσιεύει ότι εμφανιζόταν στο ΓΕΜΗ να αποχωρεί από την εταιρεία τον Σεπτέμβριο του 2020 και τον υπόδικο CEO της ΕΤΑΔ να αποδίδει την ευθύνη ως προς την κωλυσιεργία ενημέρωσης του Γενικού Εμπορικού Μητρώου στην Grivalia.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Δαβάκης παραθέτει βήμα προς βήμα την παραχάραξη της σύμβασης παραχώρησης του κάμπινγκ από την ΕΤΑΔ στον δήμο, υποστηρίζοντας ότι η δημοπράτηση για την ολική υπομίσθωση του ακινήτου (πλην του κινηματογράφου) αντί 265.000 ευρώ ετησίως συντελέστηκε επί τη βάσει μελέτης που ήταν «ήδη απορριφθείσα από την ΕΤΑΔ και το ΥΠΕΝ». «Δεν αναγράφεται στην προκήρυξη ότι οι όροι αυτής εγκρίθηκαν από την ΕΤΑΔ σύμφωνα με τη σύμβαση. Δηλαδή, αποτελεί προαπαιτούμενο για τη διενέργεια κάθε διαγωνισμού η προηγούμενη έγκριση των όρων από την ΕΤΑΔ» εξηγεί ο κ. Δαβάκης και κάνει λόγο τόσο για παραβίαση θεσμικών λειτουργιών όσο και για καταστρατήγηση της βούλησης της ΕΤΑΔ με «ανάθεση σε έναν ανάδοχο όλων των δραστηριοτήτων».

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον δήμο ανέδειξε ότι η αύξηση του ετήσιου τιμήματος της ΕΤΑΔ από 45.000 σε 71.000 ευρώ ήταν το «τυράκι» για να παραταθεί η περίοδος παραχώρησης από τα 20 στα 30 έτη με δικαίωμα παράτασης για επιπλέον 30 έτη. Ομως αυτό δεν είναι το μόνο μελανό σημείο. Κατά την καταγγελία, το νέο μίσθωμα που θα προκύψει στην περίπτωση ανανέωσης θα προσδιοριστεί από δύο ανεξάρτητες εκτιμητικές εταιρείες, με τη μία να ορίζεται από τον ανάδοχο και την άλλη από την ΕΤΑΔ. Στην επιπλέον παράταση αν το μίσθωμα απορριφθεί από τον ανάδοχο, τότε θα προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός, στον οποίο ο ανάδοχος θα έχει δικαίωμα πρώτης προτίμησης, κάτι το οποίο ο κ. Δαβάκης χαρακτηρίζει παράτυπο και ανήκουστο, καθώς ο ολικός υπομισθωτής θα αποφασίζει το τίμημα, τον χρόνο παράτασης και τους όρους του διαγωνισμού που θα προκηρυχθεί από την ΕΤΑΔ.

«Το έργο προχωράει» δήλωσε ο Δημ. Δαβάκης

Το Documento επικοινώνησε με τον κ. Δαβάκη, ο οποίος δήλωσε ότι το έργο προχωρά κανονικά και δεν έχει λάβει καμία απάντηση από τα όργανα στα οποία προωθήθηκε η καταγγελία του.

Τζάμπα πράμα τα «ασημικά» στον Παρνασσό

Στα περιουσιακά στοιχεία της ΕΤΑΔ ανήκει και το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού, με τη σύμπραξη των Vlavianos Group και JKM Group να εξασφαλίζει το management στα «φιλέτα» του κέντρου με τίμημα που προκάλεσε επικριτικά δημοσιεύματα, θέτοντας στο μικροσκόπιο τους χειρισμούς της Γενικής Διεύθυνσης Αξιοποίησης Ακινήτων και Επιχειρηματικών Μονάδων αλλά και του διευθύνοντα συμβούλου της ΕΤΑΔ. Σύμφωνα με το newsbomb.gr, το συνολικό τίμημα που καταβάλλουν ετησίως στην ΕΤΑΔ για τους χωροθετημένους και μη χώρους του κέντρου ανέρχεται περί τις 160.000 ευρώ, με πηγές που γνωρίζουν καλά τα τεκταινόμενα στη θυγατρική του Υπερταμείου να μιλούν για πενιχρό αντίτιμο.

Οι ίδιες πηγές περιγράφουν ως κακοπληρωτή τη μία εκ των δύο εταιρειών της κοινοπραξίας, η οποία έχει αναλάβει το έτερο «ασημικό» της ΕΤΑΔ, γνωστό ως Yabanaki. Ειδικότερα, υποστηρίζουν πως υπάρχει απόφαση του ΔΣ για καταγγελία της σύμβασης παραχώρησης του παραθαλάσσιου resort, χωρίς αυτό να δρομολογεί είτε διακοπή της συνεργασίας είτε αποφυγή της εκμίσθωσης ακινήτων στον Παρνασσό. Κατά τις ίδιες πηγές, οι συμβάσεις για την εκμετάλλευση των «ασημικών» του χιονοδρομικού δεν πέρασαν από το ΔΣ, με τις οικονομικές προβλέψεις για το 2022 να προδιαγράφουν ζημία 1,2 εκατ. ευρώ λόγω αύξησης δαπανών. «Στην ΕΤΑΔ έμειναν μόνο οι ζημιογόνες… αγγαρείες» στηλιτεύουν οι πηγές.

Μέσω του συνδυασμού απευθείας ανάθεσης και διαγωνισμού η κοινοπραξία εξασφάλισε την εκμετάλλευση των σαλέ και των καταστημάτων εστίασης, ενοικίασης χιονοδρομικού εξοπλισμού και αναμνηστικών ειδών του κέντρου. Πέραν των καταγγελιών περί μεθοδεύσεων –όπως περιγράφονται στο newsbomb.gr– της Γενικής Διεύθυνσης Αξιοποίησης Ακινήτων και Επιχειρηματικών Μονάδων προς εξυπηρέτηση των συμφερόντων της κοινοπραξίας, ερωτήματα γεννά η σύσταση επιτροπής (έπειτα από απόφαση του Στ. Βλαστού τον Φεβρουάριο του 2022) με αρμοδιότητα την παρακολούθηση της λειτουργίας, της βιωσιμότητας και της επέκτασης δραστηριοτήτων του χιονοδρομικού κέντρου. Μεταξύ άλλων, ανατίθεται σε εξωτερικό συνεργάτη (με προσόντα που αμφισβητούνται από συνδικαλιστικά στελέχη της ΕΤΑΔ) καθήκοντα παρακολούθησης και συνεπικούρησης της διάστρωσης πιστών εκχιονισμού δρόμων και πάρκινγκ στο χιονοδρομικό κέντρο και στους παραπαρνάσσιους δήμους.

Επίσης, τον Οκτώβριο του 2021 19 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ –με πρωτοβουλία της Γιώτας Πούλου– κατέθεσαν ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων για τη σύσταση άλλης επιτροπής με στοχοθεσία τη «βελτίωση χιονοδρομικών κέντρων». Ο τίτλος της ερώτησης που παραμένει αναπάντητη από τον Χρ. Σταϊκούρα ήταν «Σκοτεινά σημεία στη διαχείριση του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού (ΧΚΠ) από την ΕΤΑΔ ΑΕ». Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήγειραν θέμα νομιμότητας, σκοπιμότητας και διαφάνειας, κρίνοντας ότι πρόκειται για «δαπανηρή επιλογή» με «σκοτεινά σημεία» αναφορικά με τα βιογραφικά, τη γνώση και την εμπειρία όσων απαρτίζουν την επιτροπή.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter