Γαλλία: Έκκληση 420 προσωπικοτήτων κατά της «επιχειρηματικότητας» των φορολογικών παραδείσων

Γαλλία: Έκκληση 420 προσωπικοτήτων κατά της «επιχειρηματικότητας» των φορολογικών παραδείσων

Με κοινή επιστολή τους που δημοσιεύεται στη γαλλική Le Monde, 420 προσωπικότητες της δημόσια ζωής προτείνουν 5 μεταρρυθμίσεις, ώστε να οικοδομηθεί ένα νέο ευρωπαϊκό μοντέλο εργασίας.

Περίπου 420 ευρωπαϊκές προσωπικότητες από τον κόσμο της πολιτικής, του συνδικαλισμού και της έρευνας προτείνουν μια μεταρρύθμιση η οποία θα σφυρηλατήσει «ένα νέο ευρωπαϊκό μοντέλο εργασίας» και εκφράζουν τη λύπη τους, σε άρθρο που δημοσιοποιήθηκε από την ιστοσελίδα της εφημερίδας Le Monde, για το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί «τη θεωρία της ‘ανωτερότητας των μετόχων’».

«Panama Papers» και «Paradise Papers» σκανδαλίζουν, αναδεικνύοντας μια Ευρώπη που δεν μπορεί να παρεμποδίσει την παραβίαση των οικονομικών κανόνων από άτομα μεγάλης περιουσίας ή μεγάλες επιχειρήσεις, σχολιάζεται. 

«Κάτι πήγε στραβά στην Ευρωπαϊκή Ένωση», γράφουν οι υπογράφοντες. Για να επισημάνουν «αυτή την αταξία», αναφέρουν την ύπαρξη «εκατοντάδων χιλιάδων εταιρειών γραμματοκιβωτίων», των οποίων «μοναδικός στόχος» είναι «να διαφεύγουν της φορολογίας» ή ακόμη και «των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου» επιτρέποντας «τον περιορισμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων των μισθωτών».

Οι υπογράφοντες εξεγείρονται κατά της «ανικανότητας της ΕΕ να εμποδίσει την παράκαμψη των φορολογικών κανόνων από τους εύπορους ιδιώτες και τις μεγάλες επιχειρήσεις» ή ακόμη για το γεγονός ότι «πολυάριθμες επιχειρήσεις συνεχίζουν να κλείνουν τα μάτια μπροστά σε προμηθευτές που αγνοούν τα κοινωνικά δικαιώματα».

«Η θεωρία της ‘ανωτερότητας των μετόχων’ προβλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενώ η πραγματική οικονομία και οι μισθωτοί λησμονήθηκαν κατά τη διαδικασία», καταγγέλλει το άρθρο αυτό, υπογραμμίζοντας πως από τη δεκαετία του 1990 «τα κέρδη αυξήθηκαν σε βάρος των μισθών».

Οι υπογράφοντες ζητούν «αυστηρούς περιορισμούς» στις εταιρείες γραμματοκιβώτια και στις μεταφορές των εδρών εταιρειών.

«Θα πρέπει να προβλεφθούν επίσης κανόνες ώστε να εμποδίζονται οι επιχειρήσεις να παρακάμπτουν την πληρωμή φόρων εκεί όπου παράγεται η αληθινή προστιθέμενη αξία», γράφουν προτείνοντας επίσης μια ανεξάρτητη αρχή που θα ρυμίζει την κινητικότητα των μισθωτών.

Άλλες προτάσεις προβλέπουν την ενίσχυση των δικαιωμάτων των συνδικάτων και των εργασιακών επιτροπών στις επιχειρήσεις.

Αυτές οι «ζωτικής σημασίας» μεταρρυθμίσεις θα σκιαγραφήσουν ένα νέο ευρωπαϊκό μοντέλο που μας διαφοροποιεί από τα αγγλοσαξονικά μοντέλα και τον ασιατικό καπιταλισμό».

Μεταξύ των υπογραφόντων είναι οι: Φράνσις Ο’ Γκρέιντι, γενική γραμματέας του συνδικάτου Trade Union Congress (TUC), οι πρώην πρωθυπουργοί της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα και της Δανίας Πουλ Νίρουπ Ράσμουσεν (επίσης πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος), ο Ολιβιέ Φορ, πρώτος γραμματέας του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο οικονομολόγος Τομά Πικετί, ο Λούκα Βισεντίνι (γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων), ο πρώην ευρωβουλευτής Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ, ο Νάτσο Άλβαρεθ του ισπανικού κόμματος Podemos.

Από πλευράς συνδικάτων υπογράφουν οι υπεύθυνοι των γαλλικών συνδικαλιστικών οργανώσεων CFDT, CFTC

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μυστικά & Documento

10/12/2023, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter