Γαλλία: Με όχημα τον αντι-ισλαμισμό, η Λεπέν προσπαθεί να αποσείσει το αντισημιτικό παρελθόν της

Γαλλία: Με όχημα τον αντι-ισλαμισμό, η Λεπέν προσπαθεί να αποσείσει το αντισημιτικό παρελθόν της

Σε ένα επικοινωνιακό τρικ θεωρούν πολλοί στη Γαλλία ότι οφείλεται η επιχειρούμενη στροφή του κόμματος της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν μακριά από το αντισημιτικό του παρελθόν, ενόψει προεδρικών εκλογών του 2027.

Στροφή και χειροκροτήματα

Ο Εθνικός Συναγερμός, που έχει αναδειχθεί ως το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στο γαλλικό κοινοβούλιο μετά από τους κεντρώους του Μακρόν, έχει υποστηρίξει σταθερά το δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί μετά τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και τον επακόλουθο βομβαρδισμό της Γάζας.

Σε μια ομιλία στο κοινοβούλιο που καταδίκασε αυτό που αποκάλεσε «πογκρόμ στο ισραηλινό έδαφος», επιτέθηκε στο αριστερό κόμμα «Ανυπότακτη Γαλλία» (La France Insoumise) του Ζαν Λυκ Μελανσόν για την «αφόρητη» στάση του να μην καταδικάζει τη Χαμάς ως τρομοκρατική ομάδα. Για τη στάση της αυτή, η Λεπέν αντιμετωπίστηκε με χειροκροτήματα από τους βουλευτές από την παραδοσιακή δεξιά και το κέντρο…

Καθώς ετοιμάζεται να θέσει υποψηφιότητα για τέταρτη φορά για την προεδρία το 2027, το αντιμεταναστευτικό κόμμα της υπόσχεται να προστατεύσει τους Γάλλους Εβραίους από αυτό που αποκαλεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο: τον Ισλαμισμό. Ο Ζορντάν Μπαρντελά, ο πρόεδρος του κόμματός της, δήλωσε στο γαλλικό ραδιόφωνο: «Για πολλούς Γάλλους Εβραίους, ο Εθνικός Συναγερμός είναι ασπίδα ενάντια στην ισλαμιστική ιδεολογία».

Η Γαλλία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, με μια κοινότητα περίπου μισού εκατομμυρίου Εβραίων –η μεγαλύτερη εκτός Ισραήλ και ΗΠΑ– ενώ περισσότερα από 800 αντισημιτικά περιστατικά έχουν καταγραφεί από την αστυνομία από τον Οκτώβριο. Η Γαλλία έχει επίσης τη μεγαλύτερη μουσουλμανική κοινότητα στην Ευρώπη.

Καιροσκοπισμός

Η υποστήριξη της Μαρίν Λεπέν στο Ισραήλ έχει θεωρηθεί από ορισμένους σχολιαστές ως ένας συγκεκριμένος πολιτικός καιροσκοπισμός. Επιδιώκει εδώ και καιρό να «κανονικοποιήσει» το κόμμα της και να το απομακρύνει από το αντισημιτικό παρελθόν του, το οποίο θεωρήθηκε τροχοπέδη στις νέες πολιτικές φιλοδοξίες του. Το 2015, η Λεπέν έδιωξε τον πατέρα της, Ζαν-Μαρί Λεπέν, τον ιδρυτή του κόμματος, αφού επανέλαβε τα σχόλια που υποτιμούσαν το Ολοκαύτωμα, γεγονός για το οποίο έχει αρκετές καταδίκες. Αργότερα άλλαξε το όνομα του κόμματος από Εθνικό Μέτωπο σε Εθνικό Συναγερμό.

Σε μια άκρως συμβολική κίνηση, αρκετοί από τους βουλευτές της Λεπέν παρακολούθησαν μια πορεία στο Παρίσι τον Οκτώβριο με επικεφαλής εβραϊκές ομάδες υπέρ του Ισραήλ. Αυτή ήταν μια ριζική αλλαγή από τα προηγούμενα χρόνια. Το 2018, η Λεπέν προσπάθησε να συμμετάσχει σε μια πορεία προς τιμήν της Μιρέιγ Νολ, μιας Εβραίας συνταξιούχου που σκοτώθηκε σε μια αντισημιτική επίθεση, αλλά αναγκάστηκε να απομακρυνθεί εν μέσω σχολίων από ορισμένους, που φώναζαν: «Φασίστες έξω».

Αν και η Λεπέν δεν παρευρέθηκε προσωπικά στην πορεία του Ισραήλ, αρκετοί πολιτικοί του Εθνικού συναγερμού που είναι μέλη της ομάδας φιλίας Γαλλίας-Ισραήλ του κοινοβουλίου συμμετείχαν αθόρυβα. Ο Γιονατάν Αρφί, επικεφαλής της Crif, της γαλλικής οργάνωσης-ομπρέλα των εβραϊκών οργανώσεων, είπε στη Le Monde ότι θα αγωνιστεί με τον Εθνικό Συναγερμό στις προεδρικές εκλογές του 2027.

Οι εβραϊκές ομάδες εξακολουθούν να εκφράζουν ανησυχίες για το αντιμεταναστευτικό, ακροδεξιό κόμμα, συμπεριλαμβανομένων ζητημάτων πολιτικής όπως η πιθανή απαγόρευση της τελετουργικής σφαγής, συμπεριλαμβανομένου του φαγητού kosher, και εάν οι Εβραίοι θα πρέπει ή όχι να φορούν kippas δημόσια.

Τα χρόνια των τρομοκρατικών επιθέσεων στη Γαλλία, από την επίθεση του Μοχάμεντ Μεράχ σε ένα εβραϊκό σχολείο της Τουλούζης το 2012 έως τις επιθέσεις στο Παρίσι το 2015, μεταξύ άλλων σε ένα σούπερ μάρκετ kosher, οδήγησαν το κόμμα της Λεπέν να επικεντρωθεί όλο και περισσότερο στον ισλαμισμό.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter