Γαλλία: Ο Μακρόν αναζητά διάδοχο του Μαχμούντ Αμπάς στην Παλαιστινιακή Αρχή

Γαλλία: Ο Μακρόν αναζητά διάδοχο του Μαχμούντ Αμπάς στην Παλαιστινιακή Αρχή

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν ανησυχεί για το αδιέξοδο που υπάρχει στη σύγκρουση μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραήλ και έχει αναθέσει σε γάλλους διπλωμάτες, τόσο στο Παρίσι όσο και στα παλαιστινιακά εδάφη, να βρουν το «διάδοχο» του 87χρονου παλαιστίνιου πολιτικού, σύμφωνα με τη συντηρητική εφημερίδα Le Figaro.

Κατάρτιση λίστας με ονόματα

Σύμφωνα με τον συντάκτη του άρθρου, Ζορζ Μαλμπρουνό, που επικαλείται κύκλους του Γάλλου προέδρου, πέντε πρώην και νυν πρόξενοι της Γαλλίας στην Ιερουσαλήμ (οι οποίοι ήταν επικεφαλής των σχέσεων με τους Παλαιστίνιους), πέντε πρώην και νυν πρέσβεις στο Τελ Αβίβ, που γνωρίζουν τα της ισραηλινής πλευράς και πέντε πρώην και νυν επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών DGSE, καταρτίζουν ο καθένας μια λίστα με δύο ονόματα Παλαιστινίων που μπορούν να διαδεχθούν τον Αμπάς. Ένας εκ των παραγόντων που ωθούν τον Μακρόν σε αυτή την απόφαση είναι η προσκόλληση του Αμπάς στην εξουσία, και η πεισματική άρνησή του για διεξαγωγή εκλογών εδώ και πάνω από 16 χρόνια, αφού φοβάται ότι θα χάσει την εξουσία. 

Δυσκολίες στην εύρεση αντικαταστάτη

Ένας διπλωμάτης είπε στη γαλλική εφημερίδα ότι υπάρχουν δυσκολίες στην εύρεση εναλλακτικής λύσης για τον Αμπάς, επειδή Παλαιστίνιοι εκτός πολιτικής και θεσμικής σφαίρας που μπορεί να είναι σε θέση να αναλάβουν τη θέση δεν είναι πρόθυμοι να το πράξουν επειδή γνωρίζουν ότι υπάρχουν εσωτερικές διαιρέσεις που θα τους εμποδίσουν.

Ωστόσο, ο Μαλμπρουνό, επικαλούμενος έτερο διπλωμάτη, γράφει ότι η Γαλλία δεν έχει εξουσία επί της Παλαιστινιακής Αρχής και έτσι θα πρέπει να συντονιστεί με τις ΗΠΑ για αυτό το θέμα. Αλλά οι ΗΠΑ δεν ενδιαφέρονται να εμπλέξουν το Παρίσι σε αυτό το θέμα, πρόσθεσε.

Η εφημερίδα ανέφερε ότι ο Μακρόν εξακολουθεί να είναι προσηλωμένος στη «λύση των δύο κρατών», αλλά αυτό είναι πλέον μη ρεαλιστικό ως αποτέλεσμα της εντατικοποίησης του ισραηλινού αποικισμού των κατεχόμενων εδαφών και των εσωτερικών διαιρέσεων των Παλαιστινίων, μιας ανίσχυρης και αμφισβητούμενης Παλαιστινιακής Αρχής και μιας ισραηλινής κυβέρνησης που αντιτίθεται ιδεολογικά στην παραμικρή παραχώρηση γης.

Επικοινωνία Μακρόν με Νετανιάχου

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γάλλος πρόεδρος μίλησε δια τηλεφώνου πριν από δύο εβδομάδες με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, καλώντας τον να αποφύγει οποιαδήποτε μέτρα που θα μπορούσαν να ρίξουν λάδι στη φωτιά της σύγκρουσης με τους Παλαιστινίους, ενώ μια εβδομάδα αργότερα, κατά την επίσκεψη του Νετανιάχου στο παλάτι των Ηλυσίων για να πιέσει τη Γαλλία να πάρει αυστηρή στάση κατά του Ιράν, ο Μακρόν επανέλαβε τη δέσμευση της χώρας του απέναντι στην «τρομοκρατία» με την οποία έρχεται αντιμέτωπο το Ισραήλ.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter