Γαλλία: Πρόστιμο σε όσους χάνουν ιατρικό ραντεβού – Αντιδράσεις από γιατρούς και ασθενείς

Γαλλία: Πρόστιμο σε όσους χάνουν ιατρικό ραντεβού – Αντιδράσεις από γιατρούς και ασθενείς

Την επιβολή προστίμου για τους ασθενείς που δεν προσέρχονται σε ραντεβού με γιατρό χωρίς καλή δικαιολογία εξετάζει η κυβέρνηση της Γαλλίας.

Οι γιατροί αναφέρουν περίπου 27 εκατομμύρια χαμένα ραντεβού κάθε χρόνο, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Γκαμπριέλ Ατάλ, τονίζοντας ότι «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συνεχιστεί αυτό».

Έτσι, το πρόστιμο ύψους 5 ευρώ είναι ένα από τα μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση προκειμένου να ενισχύσει το σύστημα υγείας που είναι αντιμέτωπο με ελλείψεις προσωπικού, αύξηση του κόστους και μεγαλύτερη ζήτηση.

Όπως ήταν αναμενόμενο, το προτεινόμενο πρόστιμο προκάλεσε γρήγορα αντιδράσεις γιατρών και ασθενών. «Δεν θα έχει αποτέλεσμα. Είναι απλά ένας φόρος…», προειδοποίησε ο Πατρίκ Πελού, πρόεδρος της ένωσης γιατρών σε τμήματα επειγόντων περιστατικών.

«Καλύτερα να υπάρξει καλύτερη ενημέρωση για τους πολίτες, παρά να πούμε στους επαγγελματίες ότι πρέπει να τους επιβάλλουν πρόστιμο, έκρινε από την πλευρά του ο γιατρός Λουκ Ντεκιουνέλ. «Αυτό θα προκαλέσει ένταση στη σχέση τους με τους ασθενείς», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Αντίθετος με το πρόστιμο είναι και ο πρόεδρος της ένωσης ασθενών, Ζεράρ Ρεϊμόντ. «Η ποινή αυτή στοχεύει στο να κάνει τους ασθενείς να νιώθουν ένοχοι, όχι υπεύθυνοι», τόνισε, σύμφωνα με τον Guardian.

Πώς θα επιβάλλεται το πρόστιμο

Το νέο μέτρο θα συμπεριληφθεί σε νομοσχέδιο που ο Γκαμπριέλ Ατάλ ελπίζει ότι θα εγκριθεί από το κοινοβούλιο και θα τεθεί σε ισχύ τον ερχόμενο Ιανουάριο.

Όποιος κλείνει ιατρικό ραντεβού θα πρέπει να δίνει τα στοιχεία της πιστωτικής κάρτας του. «Αν ο ασθενής δεν εμφανιστεί στο ραντεβού δίχως να προειδοποιήσει 24 ώρες νωρίτερα για την ακύρωση, ο γιατρός θα μπορεί να τον χρεώσει 5 ευρώ επειδή δεν εμφανίστηκε», εξήγησε ο Γάλλος πρωθυπουργός.

Ο γιατρός θα κρίνει αν ο ασθενής είχε καλό λόγο για να χάσει το ραντεβού, προκειμένου να μην επιβάλλει το πρόστιμο. Ο Ατάλ εκτιμά ότι έτσι θα «απελευθερωθούν» έως και 20 εκατομμύρια ιατρικά ραντεβού τον χρόνο.

Διαβάστε επίσης:

Άγιοι Ανάργυροι: Επιστρέφει στον Κορυδαλλό ο 39χρονος γυναικοκτόνος

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter