Γαλλία: Πρόταση μομφής καταθέτει η «Ανυπότακτη Γαλλία» εναντίον της πρωθυπουργού Μπορν

Γαλλία: Πρόταση μομφής καταθέτει η «Ανυπότακτη Γαλλία» εναντίον της πρωθυπουργού Μπορν

Μετά το απογοητευτικό για το Μακρόν αποτέλεσμα στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής και την αποτυχία να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία της Εθνοσυνέλευσης, η κυβέρνησή του αναμένεται να αντιμετωπίσει τον πρώτο σκόπελο της θητείας της, που δεν αριθμεί παρά λίγες εβδομάδες: η αντιπολίτευση της Αριστεράς θα καταθέσει πρόταση μομφής που θα συζητηθεί στις 5 Ιουλίου. Σύμφωνα με το βουλευτή της «Ανυπότακτης Γαλλίας», Αλεξίς Κορμπιέρ, η Ελιζαμπέτ Μπορν πρέπει να φύγει.

Από το απόγευμα της Κυριακής, ο βουλευτής με την «Ανυπότακτη Γαλλία» Ερίκ Κοκρέλ, εκτίμησε ότι η Ελιζαμπέτ Μπορν δεν μπορεί πλέον να «συνεχίσει να είναι πρωθυπουργός» και ανακοίνωσε την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησής της. Το Κομμουνιστικό Κόμμα ανακοίνωσε ότι θα υποστηρίξει την πρωτοβουλία. Από την άλλη, ο Ωρελιέν Πραντιέ, γενικός γραμματέας των Ρεπουμπλικανών, απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με την αριστερά για την ανατροπή της Μπορν

Χωρίς σενάριο

Ο Μακρόν αναζητά αυτή τη Δευτέρα την υποστήριξη από κοινοβουλευτικούς αντιπάλους του προκειμένου να διασώσει μέρος της μεταρρυθμιστικής του ατζέντας και να αποφύγει την πολιτική παράλυση, αφού οι ψηφοφόροι τιμώρησαν την νεοφιλελεύθερη πολιτική του την Κυριακή. Ο γάλλος πρόεδρος προχωρά σε αχαρτογράφητα νερά, καθώς κανείς από τους κοινοβουλευτικούς του ομόσταυλους δε φαίνεται να είναι πρόθυμος να συνεργαστεί μαζί του.

«Θα είναι περίπλοκο», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολιβιά Γκρεγκουάρ στο ραδιόφωνο France Inter. «Θα πρέπει να είμαστε δημιουργικοί. «Αυτό που φοβάμαι περισσότερο είναι ότι αυτή η χώρα θα παραλύσει», πρόσθεσε. Ο ίδιος ο Μακρόν δεν έχει ακόμη σχολιάσει το εκλογικό αποτέλεσμα.

Πιθανές συμμαχίες

Ένα βασικό ερώτημα είναι εάν θα προσπαθήσει να συνάψει συμφωνία συνασπισμού με τους συντηρητικούς Ρεπουμπλικάνους, που προς το παρόν έχουν απορρίψει αυτήν την επιλογή, ή θα ξεκινήσει απρόβλεπτες διαπραγματεύσεις με τους κοινοβουλευτικούς αντιπάλους του, όπως προβλέπει ο νόμος. Εάν ο Μακρόν δεν βρει αρκετή υποστήριξη για να αποκτήσει την απόλυτη πλειοψηφία, η Γαλλία ενδέχεται να πάει σε πρόωρες εκλογές.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter