Γάζα – Χαμάς: Αυθεντικές ή «σκηνοθετημένες» από το Ισραήλ οι εικόνες «παράδοσης» Παλαιστινίων; (Videos)

Γάζα – Χαμάς: Αυθεντικές ή «σκηνοθετημένες» από το Ισραήλ οι εικόνες «παράδοσης» Παλαιστινίων; (Videos)

Πλήθος φωτογραφιών έχουν εμφανιστεί στα ισραηλινά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που δείχνουν Παλαιστίνιους να παραδίδονται προφανώς στις ισραηλινές δυνάμεις στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

Την πρώτη φορά, κάποιες εικόνες δείχνουν έναν άνδρα να υπακούει στις οδηγίες να καταθέσει ένα όπλο. Όμως η ύπαρξη δύο εκδοχών της ίδιας σκηνής έχουν εγείρει ερωτήματα για την αυθεντικότητά της.

Σε μια εκδοχή, ο άνδρας, ντυμένος μόνο με σορτς και σανδάλια, κρατά ένα τουφέκι ψηλά στο δεξί του χέρι και μια γεμιστήρα στο αριστερό. Τοποθετεί και τα δύο κάτω σε ένα πεζοδρόμιο γεμάτο σκουπίδια, δίπλα σε ένα άλλο πεταμένο όπλο

Αλλά σε μια δεύτερη εκδοχή, ο ίδιος άνδρας εμφανίζεται με το τουφέκι στο αριστερό του χέρι και το γεμιστήρα στο δεξί.

Και στις δύο εκδοχές, δεκάδες άλλοι άντρες φαίνονται να στέκονται απέναντι από το δρόμο, απογυμνωμένοι και φορώντας μόνο σορτς, πολλοί από αυτούς με τα χέρια ψηλά. Φαίνονται να στέκονται μπροστά από ένα σχολείο του ΟΗΕ στο Beit Lahiya, βόρεια του προσφυγικού καταυλισμού Jabaliya.

Δεν είναι σαφές γιατί γυρίστηκαν δύο εκδόσεις του ίδιου βίντεο – το BBC προσέγγισε τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) για σχολιασμό. Αλλά υποδηλώνει ότι τα στρατεύματα μπορεί να είχαν οργανώσει τη σκηνή για να μεταφέρουν στο Ισραήλ το μήνυμα ότι οι Παλαιστίνιοι ένοπλοι παραδίδονται – κάτι που ισχυρίστηκαν Ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Σε ένα ξεχωριστό βίντεο που κυκλοφορεί στα ισραηλινά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φαίνονται στρατιώτες να απολαμβάνουν την καταστροφή παλαιστινιακών περιουσιών. Ένας στρατιώτης βανδαλίζει χαρούμενα το περιεχόμενο ενός καταστήματος, ενώ ένας ένας άλλος στρατιώτης τον κινηματογραφεί.

https://twitter.com/i/status/1733420991160709510

Σε μια δήλωση σχετικά με αυτό το βίντεο, ο ισραηλινός στρατός είπε ότι καταδικάζει τη συμπεριφορά του στρατιώτη, χαρακτηρίζοντάς την «ανάρμοστη και αντίθετη με τις αξίες του IDF».

 

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter