Γεωργία: Το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε ότι η πρόεδρος παραβίασε το Σύνταγμα

Γεωργία: Το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε ότι η πρόεδρος παραβίασε το Σύνταγμα

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γεωργίας θεωρεί ότι η πρόεδρος της Γεωργίας, Σαλόμε Ζουραμπισβίλι, παραβίασε το Σύνταγμα της χώρας ταξιδεύοντας σε χώρες της ΕΕ χωρίς τη συγκατάθεση της κυβέρνησης. Το πόρισμα ανακοινώθηκε σήμερα, 16 Οκτωβρίου, από την ολομέλεια του δικαστηρίου.

Η επιστολή με την οποία ζητείται η παραπομπή της προέδρου εστάλη από τη Βουλή στο Συνταγματικό Δικαστήριο στις 12 Σεπτεμβρίου. Η συγκατάθεση 6 εκ των 9 δικαστών ήταν αρκετή για να δημοσιευτεί η καταδικαστική για την πρόεδρο απόφαση.

Το θέμα που έκανε τους 80 βουλευτές της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας να ξεκινήσουν τη διαδικασία παραπομπής του προέδρου αφορά το ταξίδι της Ζουραμπισβίλι στις χώρες της ΕΕ – συναντήθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου και μίλησε με τους προέδρους της Γερμανίας, της Γαλλίας αλλά και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το ζήτημα της ένταξης της χώρας στην Ε.Ε. Το δικαστήριο άκουσε τους διαδίκους για τρεις ημέρες.

Επιχειρήματα του «Γεωργιανού ονείρου»

Ο πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος Ιράκλι Κομπαχίτζε δήλωσε ότι η πρόεδρος της Γεωργίας δεν έχει δικαίωμα να εμπλακεί στις εξωτερικές σχέσεις της χώρας χωρίς τη συγκατάθεση της κυβέρνησης. Σύμφωνα με την ερμηνεία του συντάγματος, ο πρόεδρος της χώρας χρειάζεται την έγκριση της κυβέρνησης ακόμα κι αν συναντήσει τον ηγέτη άλλης χώρας που έρχεται στη Γεωργία και ακόμη κι αν πάει να παραστεί σε έκθεση ή κηδεία σε άλλη χώρα – χωρίς εξαίρεση.

Επιχειρήματα της προέδρου

Η εκπρόσωπος της προέδρου στο δικαστήριο ανέφερε ότι το Σύνταγμα της χώρας δίνει στον πρόεδρο την εξουσία να εμπλέκεται σε εξωτερικές υποθέσεις που δεν αλλάζουν την πορεία της χώρας – να συναντά ηγέτες άλλων χωρών, να του στέλνει επιστολές, να τηλεφωνεί και να απαντά στα τηλεφωνήματά τους, χωρίς την άδεια της κυβέρνησης.

Το χρονικό

Την 1η Σεπτεμβρίου έγινε γνωστό ότι το κυβερνών κόμμα ξεκίνησε τη διαδικασία παραπομπής του Προέδρου της Γεωργίας. Εκ μέρους 80 βουλευτών της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας κατατέθηκε η συνταγματική πρόταση στο δικαστήριο στις 14 Σεπτεμβρίου.

Το Σύνταγμα προβλέπει ότι η ολομέλεια του Συνταγματικού Δικαστηρίου έχει προθεσμία 1 μηνός για να εξετάσει το θέμα και να ετοιμάσει το πόρισμα. Για να τεθεί προς ψήφιση η διαδικασία παραπομπής του προέδρου στη Βουλή χρειάζεται αρνητικό πόρισμα του δικαστηρίου, το οποίο στην παρούσα περίσταση υπάρχει αφού 6 στους 9 δικαστές συμφώνησαν. Μετά από αυτό, εντός δύο εβδομάδων, το θέμα θα τεθεί σε ψηφοφορία στη Βουλή – χρειάζονται 100 ψήφοι βουλευτών για την απομάκρυνση του προέδρου, έδρες που δεν έχει προς το παρόν το κυβερνών κόμμα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter