Γερμανία: Αντιδράσεις από την Αριστερά στη Θουριγγία μετά την προσέγγιση Φιλελεύθερων και Ακροδεξιών

Γερμανία: Αντιδράσεις από την Αριστερά στη Θουριγγία μετά την προσέγγιση Φιλελεύθερων και Ακροδεξιών
Σε αυτή τη φωτογραφία αρχείου της 18ης Μαΐου 2016, ο επικεφαλής του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία, AfD, στη Θουριγγία, Bjoern Hoecke, μιλάει κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στο Erfurt, στην ανατολική Γερμανία. Η υπηρεσία εσωτερικών πληροφοριών της Γερμανίας αναφέρει ότι μια ριζοσπαστική παράταξη εντός του AfD, γνωστή ως "Η Πτέρυγα", θεωρείται αποδεδειγμένα εξτρεμιστική οργάνωση και θα βρίσκεται υπό παρακολούθηση. Της "Πτέρυγας" ηγείται ο περιφερειακός επικεφαλής του AfD στα ανατολικά κρατίδια της Θουριγγίας, Bjoern Hoecke, και του Βρανδεμβούργου, Andreas Kalbitz (AP Photo/Jens Meyer,file).

Αυτή την Παρασκευή (8/12/23), το κοινοβούλιο της Θουριγγίας (Γερμανία) αποφασίζει πάνω σε ένα νομοσχέδιο που κατατέθηκε από την αντιπολίτευση. Η κοινοβουλευτική ομάδα των Φιλελευθέρων (FDP) στο ομόσπονδο κρατίδιο θέλει να αλλάξει τον νόμο περί δασών, αφού ενοχλείται από την επέκταση της αιολικής ενέργειας. Υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι θα επιβάλουν το νόμο κατά της κυβέρνησης της μειοψηφίας μεταξύ SPD, Linke και Πρασίνων με ψήφους ολόκληρης της αντιπολίτευσης – συμπεριλαμβανομένης εκείνων της ακροδεξιάς εξτρεμιστικής ομάδας της Θουριγγίας AfD με επικεφαλής τον Μπγιερν Χέκε (φωτογραφία).

Σημάδια συνεργασίας

Ήδη τον Σεπτέμβριο, το CDU, το FDP και το AfD είχαν προωθήσει από κοινού τη μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων κατά του κυβερνητικού συνασπισμού, ο οποίος θέλει τέσσερις ψήφους για την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο του ομόσπονδου κρατιδίου. Τώρα η πρωτοβουλία του FDP για αλλαγή του νόμου για τα δάση βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη την Παρασκευή. Ουσιαστικά πρόκειται για ανεμογεννήτριες σε δασικές περιοχές. Είχαν ήδη απαγορευτεί στη Θουριγγία. Όμως το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο ανέτρεψε τον κανονισμό τον Νοέμβριο του 2022.

Ωστόσο, το FDP θέλει τώρα να διασφαλίσει ότι όταν οι ανεμογεννήτριες κατασκευάζονται σε γυμνές περιοχές, πρέπει πάντα να εξετάζεται εάν η περιοχή θα μπορούσε να αναδασωθεί αντ ‘αυτού – και έτσι να επαναφέρει την απαγόρευση από την πίσω πόρτα, όπως τόνισε ο πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος του FDP, Τόμας Κέμεριχ, σε συνέδριο του κόμματος τον Οκτώβριο.

«Θα εργαστούμε για να διασφαλίσουμε ότι η αιολική ενέργεια στο δάσος είναι σχεδόν αδύνατη», είπε ο Κέμεριχ, προσθέτοντας: «Δεν θα επιτρέψουμε να μας αποθαρρύνει το γεγονός ότι στο τέλος υπάρχει ο κίνδυνος να συμφωνήσει το λάθος άτομο. Σημασία έχει το θέμα». Το γεγονός ότι το FDP δεν διστάζει να στηριχθεί στις ψήφους του AfD φάνηκε κατά την ψηφοφορία στην αρμόδια επιτροπή υποδομών στα μέσα Οκτωβρίου, όταν η αντιπολίτευση στις κυβερνητικές παρατάξεις έκανε εισήγηση για τον νόμο.

Αντιδράσεις από την Αριστερά

Η Ουλρίκε Γκρόσε-Ρέτιχ, συμπρόεδρος του Κόμματος της Αριστεράς στη Θουριγγία, σχολιάζει στην taz: «Οι ενέργειες του FDP είναι πραγματικά σκανδαλώδεις. Θέλει να προωθήσει έναν φαινομενικά αντισυνταγματικό νόμο κατά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για ιδεολογικούς λόγους χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι απώλειες». Ο νόμος του FDP μπλοκάρει την ενεργειακή μετάβαση, θέτει σε κίνδυνο τις θέσεις εργασίας και «είναι το επόμενο σπάσιμο του φράγματος προς τα δεξιά».

Υπάρχει επίσης έντονη κριτική για τα σχέδια του FDP από τις επιχειρήσεις της Θουριγγίας, καθώς κλάδοι έντασης ενέργειας θέλουν να κατασκευάσουν οι ίδιες ανεμογεννήτριες για να παρέχουν ασφαλή τροφοδοσία ρεύματος. Πριν από μερικές εβδομάδες, ένας μεγάλος κατασκευαστής γυαλιού έστειλε επιστολή σε όλα τα μέλη του κοινοβουλίου του ομόσπονδου κρατιδίου προειδοποιώντας για τις συνέπειες της αλλαγής του νόμου.

Η Ρέτιχ ελπίζει ότι το FDP θα αποτύχει την Παρασκευή να περάσει το νομοσχέδιό του και κάνει έκκληση στην «αίσθηση ευθύνης και καθαρό μυαλό» των βουλευτών του CDU. Αλλά οι Χριστιανοδημοκράτες προφανώς ήδη κάνουν λόγο για μια πλειοψηφία της αντιπολίτευσης. Θέλουν επίσης να εισαγάγουν νόμο κατά των φύλων στην ολομέλεια σε πρώτη ανάγνωση την Παρασκευή, ο οποίος έχει επίσης τη δυνατότητα να εγκριθεί από το FDP και το AfD.

Διαβάστε επίσης:

Ελληνοτουρκικές σχέσεις: «Κωλοτούμπα» Ερντογάν όπως λέει ο Άδωνης ή κράτα μικρό καλάθι;

Επεισόδια στου Ρέντη: Μπαράζ προσαγωγών από την ΕΛ.ΑΣ. – Πλήθος κόσμου στην Πέτρου Ράλλη (Videos)

Εγκληματική ομάδα στην ΑΑΔΕ, προσπαθεί να εξοντώσει το Documento με εντολή Μαξίμου

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ελευθερία του Τύπου καταδικάζει την προσπάθεια φίμωσης του Documento

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter