Γερμανία: Λαγός τη φτέρη έσειε;

Γερμανία: Λαγός τη φτέρη έσειε;

Μετά τον σάλο που προκάλεσε η αναφορά του σχετικά με πιθανή συνεργασία με ακροδεξιούς εθνικιστές σε τοπικό επίπεδο, ο αρχηγός της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) Φρίντριχ Μερτς αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί.

Ο επικεφαλής του CDU επέλεξε να «καβαλήσει» το κύμα της ανόδου του ακροδεξιού κόμματος, μην υπολογίζοντας την πικρή εμπειρία των προκατόχων του σε σχέση με την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Επίσης, ο Μερτς είναι επικεφαλής του κόμματος από τον Δεκέμβριο του 2021 και δεν έχει καταφέρει να αρθρώσει πολιτικό λόγο που να τον βγάλει από την αφάνεια. Βγαίνει από αυτή με τους χειρότερους επικοινωνιακά όρους, αφού ήταν εμφανής και στον πιο αδαή ο καιροσκοπισμός του.

Οι αντιδράσεις μέσα από το κόμμα του ήταν σφοδρές, αφού υποτίθεται ότι το CDU έχει υψώσει «τείχος προστασίας» απέναντι σε ακροδεξιές φράξιες ακόμη και εντός του κόμματος.

Όχι χωρίς κάποια δόση υποκρισίας, είναι η αλήθεια. Για παράδειγμα ο κυβερνήτης του Βερολίνου Κάι Βέγκνερ, ήταν ένας κε των υψηλόβαθμων στελεχών που κατέκρινε την αναφορά του Μερτς. Αν όμως δεν υπήρχαν οι ψήφοι των οπαδών του AfD, δεν θα αναδεικνυόταν στο αξίωμα που κατέχει…

Το AfD κονταροχτυπιέται με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) του καγκελάριου Όλαφ Σόλτς για τη δεύτερη θέση, ενώ σύμφωνα με ορισμένες δημοσκοπήσεις την κατέχει ήδη.

Παρά την ανυπαρξία του Μερτς, το CDU είναι με διαφορά πρώτο εξαιτίας της φθοράς του SPD. Η αναφορά στο AfD αλλά και η ήδη υπάρχουσα συνεργασία με αυτό στο τοπικό επίπεδο ίσως να προοικονομούν μία πιο προνομιακή σχέση των δύο κομμάτων στο μέλλον.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter