Ο Όλαφ Σολτς εκλέχθηκε νέος καγκελάριος της Γερμανίας

Ο Όλαφ Σολτς εκλέχθηκε νέος καγκελάριος της Γερμανίας

Ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) Όλαφ Σολτς εξελέγη πριν από λίγο Καγκελάριος από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, με 395 ψήφους επί συνόλου 736 βουλευτών.

Για την εκλογή του απαιτούνταν 369 ψήφοι, ενώ, όπως φαίνεται από το αποτέλεσμα, δεν τον ψήφισαν 21 βουλευτές των κομμάτων που συνθέτουν τη νέα κυβέρνηση συνασπισμού (SPD, Πράσινοι,FDP).

Ο νεοεκλεγείς Καγκελάριος θα μεταβεί στο Προεδρικό Ανάκτορο Βellevue προκειμένου να του ανατεθούν τα νέα του καθήκοντα από τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ. Αργότερα θα ορκιστούν και τα υπόλοιπα μέλη της νέας κυβέρνησης συνασπισμού.

Καγκελάριος για μία και μόνο θητεία

Πριν καλά καλά ωστόσο αναλάβει τα ηνία της Γερμανίας οι δημοσκοπήσεις των θέλουν να μένει ελάχιστα στην Καγκελαρία. Σχεδόν τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων στη Γερμανία αναμένουν ότι ο Σολτς θα παραμείνει μόνο για μια θητεία στην καγκελαρία, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση της YouGov που διενεργήθηκε κατόπιν παραγγελίας του Γερμανικού Πρακτορείου, τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Το 20% των ερωτηθέντων αναμένει ότι ο συνασπισμός «φωτεινός σηματοδότης» των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), των Πρασίνων και των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) με επικεφαλής έναν πολιτικό του SPD θα καταρρεύσει πριν από τις επόμενς ομοσπονδιακές εκλογές.

Ένα άλλο 44% εκτιμά ότι ο Σολτς θα παραμείνει στη θέση του για μια τετραετία, αλλά δεν θα επανεκλεγεί.

Μόνο το 16% αναμένει μια δεύτερη θητεία για τον Σολτς.

Και μόλις το 1,3% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι ο Σολτς θα παραμείνει για όσο διάστημα παρέμεινε και η προκάτοχός του στην καγκελαρία, η Άνγκελα Μέρκελ.

Ο 63χρονος Σολτς έχει δηλώσει πολλές φορές ότι θεωρεί την τρικομματική κυβέρνηση συνασπισμού του ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο πέραν της παρούσας εκλογικής θητείας.

Πρώην υπουργός Οικονομικών και αντικαγκελάριος υπό την Μέρκελ, ο Σολτς έχει δεσμευτεί να διαχειριστεί τις επερχόμενες προκλήσεις σθεναρά: “Η Γερμανία μπορεί να απογειωθεί”, έχει δηλώσει.

Αλλά ούτε το ένα τέταρτο των πολιτών στη Γερμανία (22%) αναμένει μεγάλες αλλαγές, σύμφωνα με την δημοσκόπηση της YouGov.

Συνολικά το 51% εκτιμά ότι ο συνασπισμός «φωτεινός σηματοδότης» δεν θα επιφέρει μεγάλη αλλαγή στη χώρα με το 16% να μην αναμένει καμία αλλαγή.

Το 11% δεν απάντησε στη δημοσκόπηση.

Μια καθαρή πλειοψηφία των ερωτηθέντων στη Γερμανία (55%) είναι ικανοποιημένη με την θητεία της Μέρκελ.

Μόνο το 38% των ερωτηθέντων δηλώνει δυσαρεστημένο και το 7% δεν έδωσε καμία πληροφορία.

 

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter