Γουίλιαμ Φρίντκιν: Πέθανε ο σπουδαίος σκηνοθέτης της ταινίας «Ο Εξορκιστής»

Γουίλιαμ Φρίντκιν: Πέθανε ο σπουδαίος σκηνοθέτης της ταινίας «Ο Εξορκιστής»

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών, ο πασίγνωστος και βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης των ταινιών «Ο Άνθρωπος από τη Γαλλία»  και «Εξορκιστής» , Γουίλιαμ Φρίντκιν.

Την είδηση έκανε γνωστή η 79χρονη σύζυγός του, Σέρι Λάνσιγγκ, η οποία ήταν παραγωγός ταινιών και επικεφαλής στούντιο.

Σύμφωνα με το περιοδικό Variety, που επικαλείται μια φίλη της συζύγου του, ο Φρίντκιν πέθανε στο Λος Άντζελες.

Ο Αμερικανός σκηνοθέτης γεννήθηκε στο Σικάγο το 1935, ενώ τη δεκαετία του 1960 πήγε στο Χόλιγουντ. Μια από τις πρώτες του μεγάλες δουλειές ήταν η σκηνοθεσία ενός επεισοδίου της κλασικής τηλεοπτικής σειράς Alfred Hitchcock Presents.

Ο  Γουίλιαμ Φρίντκιν, ο οποίος εκτός από σκηνοθέτης ήταν παραγωγός και σεναριογράφος, είχε βραβευτεί με Όσκαρ Σκηνοθεσίας για την ταινία του 1971 Ο Άνθρωπος από τη Γαλλία.

Προτάθηκε άλλη μια φορά για Όσκαρ Σκηνοθεσίας το 1973 για την ταινία «Ο Εξορκιστής».

Ο «Εξορκιστής» (1973) σόκαρε το κοινό με την καθόλου καθησυχαστική ιστορία ενός αθώου 12χρονου κοριτσιού (στον ρόλο η Λίντα Μπλερ) που υποβάλλεται σε εξορκισμό για να ελευθερωθεί από τον δαίμονα. Η ταινία, που έκανε ρεκόρ εισπράξεων και αποτέλεσε πολιτιστικό φαινόμενο, θεωρείται από ορισμένους ως η καλύτερη ταινία τρόμου που έχει γυριστεί ποτέ. Ήταν υποψήφια για 10 Όσκαρ, μεταξύ των οποίων και εκείνα της καλύτερης ταινίας και καλύτερης σκηνοθεσίας.

Στον «Εξορκιστή», που βασίστηκε στο μυθιστόρημα του Ουίλιαμ Πίτερ Μπλάτι, κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες για να επιτύχει μια ατμόσφαιρα σήψης. Για να έχει γνήσιες αντιδράσεις από τους ηθοποιούς του, χαστούκισε έναν και τρόμαξε έναν άλλον πυροβολώντας με ένα όπλο ενώ δεν το περίμενε. Επίσης, πάγωνε το σκηνικό του για να κρυώνουν οι ηθοποιοί και να φαίνονται οι ανάσες τους στο φιλμ. Έβαλε την Μπλερ, που προτάθηκε για Όσκαρ για την ερμηνεία της, να κάνει ακατανόμαστες πράξεις και να εκστομίζει φρικτές βωμολοχίες, με τη φωνή της Μερσέντες Μακμπρίτζ που υποδυόταν τον «δαίμονα».

«Προσωπικά, πιστεύω ότι μέσα στον καθένα μας υπάρχουν οι δυνάμεις του καλού και του κακού που μάχονται διαρκώς για την ψυχή μας. Όλοι έχουμε μια σκοτεινή πλευρά και μια φωτεινή πλευρά. Ο Εξορκιστής είναι μια μεταφορά αυτού», είπε το 2012.

Οι επόμενες ταινίες του, το «Μεροκάματο του φόβου», οι «Αετονύχηδες του Μπρινκς» και ιδίως το «Ψωνιστήρι», ήταν παταγώδεις αποτυχίες – η τελευταία μάλιστα, χαρακτηρίστηκε ομοφοβική και οι κριτικοί την «έθαψαν».

Γουίλιαμ Φρίντκιν κερδίζει το ‘Οσκαρ Σκηνοθεσίας στην 44η τελετή απονομής των βραβείων

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter