Guardian: Ισραηλινοί βρίσκουν καταφύγιο στην Κύπρο – Έχουν φτάσει περισσότεροι από 16.000 άνθρωποι

Guardian: Ισραηλινοί βρίσκουν καταφύγιο στην Κύπρο – Έχουν φτάσει περισσότεροι από 16.000 άνθρωποι

Μαζική εισροή ισραηλινών που φεύγουν από το Ισραήλ, είτε για να αφήσουν πίσω τους τον πόλεμο με την Χαμάς, είτε γιατί έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους στα πλαίσια εκκενώσεων από τον ισραηλινό στρατό, καταγράφεται στην Κύπρο, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της ιστοσελίδας Guardian. Από την ανταπόκριση της Έλενα Σμιθ, προκύπτει ότι από την αρχή της σύγκρουσης μέχρι και σήμερα στην Κύπρο έχουν φτάσει περισσότεροι από 16.000 άνθρωποι από το Ισραήλ. Σύμφωνα με τον αρχιραββίνο του νησιού, τον Αρί Ζεέφ Ράσκιν, περίπου 1000 άνθρωποι κάθε μέρα φτάνουν στο κέντρο της εβραϊκής κοινότητας του νησιού, το οποίο απέχει μόλις 40 λεπτά από την εμπόλεμη ζώνη με το αεροπλάνο.

Όπως αναφέρει στο σχετικό δημοσίευμα ο ραββίνος: «Περισσότεροι από 16.000 άνθρωποι έχουν φτάσει στην Κύπρο το τελευταίο διάστημα, ψάχνοντας λίγη ψυχική ηρεμία από εκείνη την τρομερή μέρα (σ.σ. εννοεί την 7η Οκτωβρίου και την επίθεση της Χαμάς)». Σύμφωνα με τον ίδιο μεταξύ όσων έχουν φτάσει στην Κύπρο είναι: «ανύπαντρες μητέρες, τραυματισμένα παιδιά, άνθρωποι που δεν μπορούν να αντέξουν τον ήχο των ρουκετών που εκτοξεύονται κάθε μέρα».

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα αντίστοιχα από την Κύπρο πέρασαν πάρα πολλοί έφεδροι οι οποίοι πήγαιναν από κάθε γωνιά του πλανήτη για να ενταχθούν στις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ στην αρχή του πολέμου με την Χαμάς. Επιπλέον τουλάχιστον άλλα 1000 άτομα, γυναίκες και παιδιά από 35 χώρες έχουν βρει καταφύγιο στην Κύπρος μετά την 7η Οκτωβρίου, ενώ το δημοσίευμα σημειώνει ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Κωνσταντίνος Κόμπος έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο οι αφίξεις ατόμων στην χώρα από την Μέση Ανατολή σε περίπτωση κλιμάκωσης της σύγκρουσης μπορεί να φτάσει μέχρι και 100.000 άτομα.

Ο Guardian κάνει και αναφορά στις δηλώσεις του αντιπροέδρου του αμερικανικού German Marshall Fund με έδρα τις Βρυξέλλες, Ιαν Λέσερ ο οποίος τόνισε πως: «Η Κύπρος, λόγω της γεωγραφίας της, έχει να διαδραματίσει έναν κρίσιμο ρόλο. Αν η ΕΕ θέλει σοβαρά ν γίνει ένας πιο σημαντικός γεωπολιτικός παράγοντας, η μεγάλη δοκιμασία θα γίνει εδώ, στην Ανατολική Μεσόγειο».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter