Η 2η φορά που ο Ολυμπιακός θέλει να σώσει τον «αιώνιο» αντίπαλο Παναθηναϊκό

Η 2η φορά που ο Ολυμπιακός θέλει να σώσει τον «αιώνιο» αντίπαλο Παναθηναϊκό

Στη σημερινή (26/3) συνεδρίαση της Σούπερ Λίγκας, όπου οι ομάδες ψήφισαν για την αλλαγή ή όχι του κανονισμού αδειοδότησης, πρωτίστως για να σωθεί ο Παναθηναϊκός από έναν επερχόμενο υποβιβασμό λόγω ανεκπλήρωτων οφειλών σε παίκτες, προπονητές και πολλούς ακόμα πιστωτές, εντύπωση προκάλεσε ότι υπέρ της σωτηρίας –ουσιαστικά- του «τριφυλλιού», ψήφισε και ο «αιώνιος» αντίπαλος του, ο Ολυμπιακός!

Και όπως επισημαίνουν πολύ σωστά παλιοί παράγοντες και φίλοι των δύο ομάδων, αυτή είναι η δεύτερη φορά που ο Ολυμπιακός θα σώσει (αν σωθεί τελικά…) με την ψήφο του τον μεγάλο αντίπαλο του. Ηταν πριν από 43 χρόνια, όταν κάτι διαφορετικό είχε συμβεί, με την περιβόητη «υπόθεση των λουλουδιών» που αφορούσε μια ιστορία δωροδοκίας με ένοχο τον ΠΑΟ. Τότε που ένας εκ των ιδρυτών και πρώην πρόεδρος των «ερυθρολεύκων», Γιώργος Ανδριανόπουλος ψήφισε ως πρόεδρος του Γνωμοδοτικού Αθλητικού Συμβουλίου, υπέρ των «πράσινων» που γλίτωσαν έτσι τον υποβιβασμό στη Β’ Εθνική!

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εποχής λοιπόν, στις 29 Μαΐου 1975 ο Παναθηναϊκός νίκησε στην Τούμπα στον (μόνο τότε) ημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, τον τυπικά γηπεδούχο Ηρακλή με 2-1 και προκρίθηκε στον τελικό της διοργάνωσης. Όμως λίγες μέρες αργότερα, έσκασε η «βόμβα» σύμφωνα με την οποία ο ποδοσφαιριστή του Ηρακλή Γιώργος Ροκίδης (πρώην παίκτης του ΠΑΟ…) κατήγγειλε στα αρμόδια όργανα ότι «ο παράγοντας του Παναθηναϊκού, Αντώνης Μαντζαβελάκης, προσπάθησε να με χρησιμοποιήσει ως μεσάζοντα για να δωροδοκήσει τους συμπαίκτες μου στον Ηρακλή, Ζαχαρία Χαλιαμπάλια και Τάκη Νικολούδη, ώστε να έχουν μειωμένη απόδοση στον συγκεκριμένο ημιτελικό».

Η υπόθεση έφθασε και στα ποινικά δικαστήρια, όπου ο Παναθηναϊκός κρίθηκε ένοχος αλλά 6,5 μήνες μετά τη διεξαγωγή του αγώνα, στις 12 Δεκεμβρίου, το Γνωμοδοτικό Αθλητικό Συμβούλιο συνεδρίασε για να αποφασίσει αν τελικά υποβιβαστεί ή όχι ο Παναθηναϊκός, ο oποίος γλίτωσε με ψήφους 3 υπερ και δυό κατά. Στην κρίσιμη ψηφοφορία οι ψήφοι ήταν 2-2 (υπέρ των «πρασίνων» ψήφισαν οι Βασιλόπουλος και Γεραρής, κατά οι Παρασκευόπουλος και κ. Γεωργόπουλος (εισηγητής). Η 5η κρίσιμη ψήφος ήταν του Γ. Ανδριανόπουλου κι έτσι με 3-2 το «τριφύλλι» έμεινε στην Α’ εθνική. Μάλιστα μετά την απόφαση, ο κ. Ανδριανόπουλος δικαιολόγησε την ψήφο του, δηλώνοντας: «Δεν επείσθην περί της ενοχής του σωματείου»!

Το σκεπτικό τους

Οι τρεις άνδρες που ψήφισαν υπέρ του Παναθηναϊκού, υποστήριξαν στο σκεπτικό τους σε τρία σημεία:

1.Ο ίδιος ο Χαλιαμπάλιας, ένας εκ των δύο εμπλεκόμενων ποδοσφαιριστών του Ηρακλή, στην ένορκη κατάθεσή του χαρακτήρισε την υπόθεση αστεία, αλλά και ότι ήταν μαζί με τον έτερο εμπλεκόμενο, τον Νικολούδη κορυφαίοι σε απόδοση παίκτες του «Γηραιού» στο συγκεκριμένο ματς.

2.Ο Παύλος Γιαννακόπουλος, γενικός γραμματέας τότε του Παναθηναϊκού, είχε καταγγελθεί για ανάμιξη στην απόπειρα δωροδοκίας. Όμως από το διαβατήριό του αποδείχθηκε ότι εκείνο το διάστημα βρισκόταν στην Ιαπωνία για επαγγελματικές του δουλειές

3.Ο Ηρακλής δεν προσκόμισε στην αρμόδια επιτροπή της ΕΠΟ τις μαγνητοφωνήσεις που υποστήριζε ότι είχε στην κατοχή του ως ηχητικό αποδεικτικό στοιχείο για την απόπειρα δωροδοκίας.

Η πολύκροτη τότε ιστορία πήρε την ονομασία «υπόθεση των λουλουδιών», επειδή σύμφωνα με καταθέσεις μαρτύρων «θα δινόταν μία ανθοδέσμη με λουλούδια στους παίκτες του Ηρακλή πριν από την έναρξη του αγώνα και πως αν την έπαιρναν στα χέρια τους θα σήμαινε ότι υπήρχε οριστική συμφωνία»…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter