Η αιθαλομίχλη «πνίγει» τα Γιάννινα

Η αιθαλομίχλη «πνίγει» τα Γιάννινα

Υψηλές συγκεντρώσεις αέριων ρύπων καταγράφονται στην πόλη των Ιωαννίνων με τις τιμές να είναι υπερδιπλάσιες των επιτρεπόμενων ορίων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει ο Καθηγητής Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Άρης Μπαρτζώκας, λόγω της άπνοιας, η οποία επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στη Δυτική Ελλάδα, η ομίχλη ταλαιπωρεί ολόκληρο το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων με τη σχετική υγρασία, τις περισσότερες ώρες της ημέρας, να είναι «καρφωμένη» στο 100%. Η κατάσταση αυτή έχει ως αποτέλεσμα οι ρύποι οι οποίοι εκπέμπονται, κυρίως από τα αυτοκίνητα και τις καμινάδες, να μην απομακρύνονται και οι συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων να έχουν φθάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Συνήθως καταγράφονται οι συγκεντρώσεις των PM10 (Particulate Matter-10), δηλαδή, σωματιδίων με διάμετρο μικρότερη των 10 μm (10 χιλιοστά του χιλιοστού, όσο περίπου το 1/7 της διαμέτρου μιας ανθρώπινης τρίχας) τα οποία είναι αναπνεύσιμα και είναι δυνατόν να προκαλέσουν προβλήματα υγείας. Σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η μέση ημερήσια συγκέντρωση των PM10δεν πρέπει να ξεπερνά τα 50 μικρογραμμάρια (50 χιλιοστά του χιλιοστού του γραμμαρίου) ανά κυβικό μέτρο αέρα για περισσότερες από 35 ημέρες το χρόνο (το 10% των ημερών του έτους).

Στην πόλη των Ιωαννίνων (ο περιβαλλοντικός σταθμός βρίσκεται στην αυλή του Λυκείου Ζωσιμαίας), για το 2020, το όριο αυτό ξεπεράστηκε: 25 φορές τον Ιανουάριο, 5 το Φεβρουάριο, 3 το Μάιο (λόγω μεταφοράς σκόνης από την Αφρική), 1 τον Οκτώβριο, 14 το Νοέμβριο και για τον τρέχοντα Δεκέμβριο 8 από τις 19 πρώτες ημέρες. Ήδη, δηλαδή, για το 2020, έχουμε φθάσει τις 57 ημέρες και έχουμε κι άλλες 10 χειμερινές μέρες μπροστά μας.

Η χειρότερη μέρα ήταν η 4η Ιανουαρίου με μέση ημερήσια συγκέντρωση 157 μg/m3 (μέγιστη ωριαία τιμή στις 20:00, 345 μg/m3) ενώ η καλύτερη ήταν η 5η Απριλίου (εγκλεισμός λόγω κορωνοϊού, και ισχυροί ανατολικοί άνεμοι) με 4 μg/m3.

Τις τελευταίες ημέρες τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά! Οι μέσες ημερήσιες συγκεντρώσεις ήταν: την Τετάρτη 16/12: 83μg/m3, την Πέμπτη 17/12: 110μg/m3, την Παρασκευή 18/12: 106μg/m3 και χθες Σάββατο 19/12: 137 μg/m3.

Μάλιστα, χτες στις 20:00 η συγκέντρωση έφτασε στα 340 μg/m3!

«Τι πρέπει να κάνουμε; Δεν μας φτάνει ο εγκλεισμός λόγω κορωνοϊού, να μην ανάβουμε και τζάκια; Όχι βέβαια, αλλά το σωστό είναι να μην καίμε κακής ποιότητας υλικά που εκπέμπουν πολλούς ρύπους. Επίσης, να αποφεύγουμε την άσκηση στο ύπαιθρο (τροχάδην, ποδήλατο κλπ.) και όταν είμαστε έξω να φοράμε τη μάσκα μας ακόμη κι όταν είμαστε μόνοι μας. Υπομονή! Σε λίγες μέρες θα αλλάξει ο καιρός και θα απαλλαγούμε από τις μεγάλες συγκεντρώσεις», τονίζει ο κ. Μπαρτζώκας.

Πηγή: epiruspost.gr

Μυστικά & Documento

01/10/2023, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter