Η αντιπολίτευση ζητά τα πρακτικά της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τον κορονοϊό

Η αντιπολίτευση ζητά τα πρακτικά της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τον κορονοϊό

Βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης μιλούν στο documentonews.gr, ζητώντας την κατάθεση των πρακτικών της επιτροπής εμπειρογνωμόνων στη Βουλή αναφορικά με τις κρίσιμες αποφάσεις, όπως το άνοιγμα του τουρισμού, των σχολείων και την ασφυκτική κατάσταση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Μέλη της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ και το ΜΕΡΑ25 καλούν την κυβέρνηση να πράξει ως οφείλει και να καταθέσει τα πρακτικά της επιτροπής εμπειρογνωμόνων. Εξαιρείται η Ελληνική Λύση, αφού ο Κυριάκος Βελόπουλος έχει επιλέξει να κλείσει το μάτι στους αρνητές της μάσκας, ενώ έχει καταθέσει στην Ολομέλεια «έρευνες» που «αποδεικνύουν» ότι ο κορονοϊός δεν μεταδίδεται μέσω της μετάληψης.

Παράλληλα, στο documentonews.gr μίλησε ο γ.γ. της ΟΕΝΓΕ, ο οποίος ζήτησε την κατάθεση των πρακτικών προκειμένου να ξεδιαλύνει το τοπίο σε σχέση με τις αντιφάσεις που έχουν παρατηρηθεί όλο αυτό το διάστημα.

Διαδοχικές αποκαλύψεις

Το Documento εδώ και δύο εβδομάδες έχει φέρει στο «φως» επώνυμες και ανώνυμες μαρτυρίες μελών της επιτροπής εμπειρογνωμόνων σύμφωνα με τις οποίες αποκαλύπτεται ότι η επιτροπή επί της ουσίας προσαρμόζεται στις κατευθύνσεις της εκτελεστικής εξουσίας, ενώ αδιαμφισβήτητος είναι ο πλημμελής τρόπος τήρησης πρακτικών. Συγκεκριμένα, στα πρακτικά περιλαμβάνονται μόνο οι τελικές εισηγήσεις, ενώ οι ενστάσεις καταγράφονται μόνο μετά από αίτημα του μέλους που διαφωνεί. Αντίγραφα των πρακτικών δεν μοιράζονται και σπανίως διεξάγονται ψηφοφορίες παρά την κρισιμότητα των στιγμών. Οι αρμόδιοι υπουργοί προτίμησαν να μην απαντήσουν στα σχετικά Αιτήματα Κατάθεσης Εγγράφων από βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μάλιστα, κατά την απάντηση σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης στην Ολομέλεια, η Νίκη Κεραμέως αν και ανέγνωσε απόσπασμα από τα πρακτικά, δεν θέλησε να τα καταθέσει.

Διαβάστε επίσης: Πολιτικές οι αποφάσεις της επιτροπής λοιμωξιολόγων: «Προσαρμογή των ειδικών στις απαιτήσεις της κυβέρνησης»

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με καταγγελία μέλους της επιτροπής, η εισήγηση για το άνοιγμα της βαριάς βιομηχανίας της χώρας άλλαξε άρδην μετά από παρέμβαση του γ.γ. Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτη Πρεζεράκου. Το γεγονός αυτό δεν διέψευσε κατηγορηματικά το εξίσου μέλος της επιτροπής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος. Τόσο ο Π. Πρεζεράκος όσο και ο Βασίλης Κικίλιας δεν έκριναν απαραίτητο να απαντήσουν στα δημοσιογραφικά ερωτήματα, με το γραφείο Τύπου του υπουργείου Υγείας να προσπαθεί να απεμπλέξει τον υπουργό από αυτή τη διαδικασία.

Διαβάστε επίσης: Η επιστήμη της προπαγάνδας

«Γιατί φοβούνται τη διαφάνεια;»

Η αν. τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δώρα Αυγέρη, σημείωσε πως το σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση της πανδημίας δεν είναι σχέδιο διαφύλαξης και ενίσχυσης της δημόσιας υγείας, αλλά σχέδιο διαφύλαξης και ενίσχυσης κρατικοδίαιτων ιδιωτικών συμφερόντων.

«Κινείται δε σε δύο άξονες. Πρώτος άξονας: Η νεοφιλελεύθερη συνταγή μεταφοράς του έργου του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα με ταυτόχρονη υποβάθμιση των δημοσίων δομών, νοσοκομείων και πρωτοβάθμιας υγείας. Το ΕΣΥ μετατρέπεται σε διαχειριστή Covid, χωρίς περαιτέρω ενίσχυση σε υλικό και προσωπικό, όλα τα υπόλοιπα (από τεστ κορονοϊού μέχρι προγραμματισμένα χειρουργεία) μετατρέπονται σε μπίζνες υπέρ των ιδιωτών. Εκμεταλλευόμενη την πανδημία η κυβέρνηση ρίχνει τους ασθενείς στα χέρια των ιδιωτικών συμφερόντων. Δεύτερος άξονας: η πειθάρχηση του πληθυσμού στην αυθεντία του μητσοτακικού συστήματος εξουσίας, με την προσπάθεια μετατροπής ειδικών επιστημόνων και των μηχανισμών πληροφόρησης σε πολιτικά ενεργούμενα του Μεγάρου Μαξίμου. Ο μέσος πολίτης πειθαναγκάζεται να πιστέψει ότι φταίει για την πανδημία, όπως έφταιγε για τη χρεοκοπία. Για να μπορέσει η κυβέρνηση να κινηθεί στους δύο αυτούς άξονες χωρίς να πέσει, επιβάλλει συνθήκες παραπλάνησης: πολλά ψέματα, μισές αλήθειες, ελλιπή στοιχεία, αδιαφάνεια στη συνολική διαχείριση της πανδημίας».

Και καταλήγει λέγοντας: «Μόνο με ενίσχυση του ΕΣΥ και διαφάνεια παντού θα μπορέσουμε να νικήσουμε τον κορονοϊό. Όλα στο φως, λοιπόν, κι όχι όλα στους ιδιώτες. Στην δημοσιότητα τώρα τα πρακτικά. Τι φοβούνται;».

«Εμείς ζητούμε ευθύνες από την κυβέρνηση»

Ο τομεάρχης Υγείας και βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Πουλάς, επισημαίνει:

«Κάθε κοινοβουλευτικό κόμμα δικαιούται σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής να ζητά την κατάθεση εγγράφων και η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να τα παρέχει προκειμένου να ενημερωθεί η Βουλή αλλά και οι πολίτες. Το Κίνημα Αλλαγής αξιοποιεί κατά περίπτωση αυτή την διάταξη του κανονισμού αλλά για τα θέματα της πανδημίας δίνει προτεραιότητα στην άμεση ενημέρωση από το υπουργείο υγείας και τα άλλα αρμόδια υπουργεία, σχετικά με τα μέτρα αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης και των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων της. Είναι ξεκάθαρο ότι εμείς δεν ζητούμε ευθύνες ανάμεσα τους επιστήμονες αλλά μόνο από αυτούς που παίρνουν τις τελικές αποφάσεις δηλαδή τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση του».

«Η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση»

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής, βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιώργος Λαμπρούλης, τονίζει:

«Η ευθύνη για την αντιμετώπιση της πανδημίας βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση, η οποία πρέπει να προχωρήσει στην επίταξη του ιδιωτικού τομέα για να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες ΜΕΘ, τα δωρεάν μαζικά τεστ, ο δημόσιος έλεγχος σε κρίσιμους χώρους, όπως οι οίκοι ευγηρίας. Αντίστοιχα πρέπει να πάρει μέτρα για την αποσυμφόρηση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα σχολεία αλλά και στους χώρους δουλειάς που εξελίσσονται σε εστίες υπερμετάδοσης. Η δημοσιοποίηση των εισηγήσεων της επιτροπής λοιμωξιολόγων δεν αναιρεί την ανάγκη ότι όλα αυτά πρέπει να παρθούν τώρα πριν να είναι αργά!».

«Υπέρ της διαφάνειας»

Η βουλευτής του ΜΕΡΑ25, Μαρία Απατζίδη, δηλώνει:

«Σεβόμαστε πλήρως τη βούληση της επιστημονικής κοινότητας, όντας οι καθ’ ύλην αρμόδιοι όσον αναφορά στο ζήτημα της διαχείρισης της πανδημικής πορείας στη χώρα μας και είμαστε υπέρ της πλήρους διαφάνειας αναφορικά με αυτό. Παίρνουμε, όμως, απόσταση και ασκούμε δριμεία κριτική, στον τρόπο που η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, επιχειρεί να εργαλειοποιήσει και να στρεβλώσει τη βούληση αυτή, με στρατηγικό στόχο το να εφαρμόσει, ακόμη μια φορά, την αντιλαϊκή πολιτική της».

ΟΕΝΓΕ: «Πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο γιατί διαπιστώνουμε αντιφάσεις»

Από την πλευρά των νοσοκομειακών γιατρών, ο γ.γ. της Ομοσπονδίας, Πάνος Παπανικολάου, αναφέρει:

«Θέλουμε να ξέρουμε ποιος προτείνει τι και ποιος παίρνει την ευθύνη. Δεν έχουμε γνώμη για τον τρόπο λειτουργίας της επιτροπής. Δηλαδή, αν τηρούνται πρακτικά. Ταυτόχρονα, διαπιστώνουμε από την άνοιξη πολλές αντιφάσεις, οι οποίες χρήζουν εξηγήσεων.

Για παράδειγμα, τον Απρίλιο του 2020 που είχε εντοπιστεί προβληματική παρτίδα υψηλής αναπνευστικής προστασίας που ήταν προϊόν δωρεάς σε πολλά νοσοκομεία, ειπώθηκε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ότι ελέγχθηκαν οι μάσκες αυτές από μέλη της επιτροπής ειδικών και είχαν βρεθεί εντάξει. Αυτές, όμως, μετά από 2-3 μέρες, σιωπηλά αποσύρθηκαν από τα νοσοκομεία. Είχαμε ρωτήσει τότε αν όντως είχαν ελεγχθεί από μέλη της επιτροπής όπως έλεγε το υπουργείο Υγείας και απάντηση δεν πήραμε.

Στην συνέχεια, υπήρξαν πολλές αντιφάσεις όσον αφορά άλλες εισηγήσεις. Τα πιο χαρακτηριστικά ήταν ότι υπήρξε δημοσίευμα στην ¨Καθημερινή¨ τον Αύγουστο του 2020, που είχε σε εισαγωγικά δηλώσεις μελών της επιτροπή -ανώνυμες μεν αλλά σε εισαγωγικά δε- ότι η επιτροπή είχε παραπλανηθεί από τον ΕΟΔΥ για μη αληθή επιδημιολογικά στοιχεία. Ούτε σε αυτό το θέμα υπήρχε κάποια απάντηση. Είχε προηγηθεί δε πριν το δημοσίευμα η δήλωση αρμόδιων από το υπουργείο Ναυτιλίας ότι δεν θα αυξηθεί η επιβατική πληρότητα γιατί δεν μας το επιτρέπει η επιτροπή ειδικών και λίγες μέρες αργότερα υπήρξε νέα τοποθέτηση που έλεγε ότι θα αυξηθεί τελικά στο 85% γιατί έτσι μα προτείνει η επιτροπή. Ούτε τότε είχαμε κάποια δήλωση από την επιτροπή ειδικών ή κάποιο εκπρόσωπό της να μας πει ποια ακριβώς ήταν η δικής του εισήγηση .

Και φτάσαμε τον Σεπτέμβριο, μετά από άλλες αντιφάσεις, στο περίφημο θέμα της πληρότητας των μαθητών ανά σχολική αίθουσα, με το πανελλήνιο να παρακολουθεί τον εκπρόσωπο της επιτροπής από την τηλεόραση να ισχυρίζεται ότι σε μια σχολική αίθουσα που έχει 25-27 άτομα ο κίνδυνος μετάδοσης είναι δήθεν ο ίδιος με το να ήταν 15 μαθητές. Υπήρχαν διαρροές ότι η επιτροπή ειδικών είχε κάνει την αντίθετη εισήγηση και μάλιστα η τα μέλη της αντιδρούσαν που η Ελλάδα ήταν η μοναδική χώρα στην υφήλιο που εν μέσω πανδημίας είχε αυξήσει και νομοθετικά το ανώτατο όριο των μαθητών ανά τάξη. Η επιτροπή έπρεπε να τοποθετηθεί γι΄ αυτό το θέμα αλλά και πάλι εισπράξαμε σιωπή.

Από τον Μάρτιο, ρωτάμε δημοσίως γιατί δεν ανακοινώνεται στην ημερήσια ενημέρωση ο συνολικός αριθμός νοσηλευομένων και ο αριθμός των υγειονομικών που νοσούν και τέθηκαν εκτός μάχης. Όλα αυτά είναι προβληματισμοί πάρα πολύ εύλογοι και επισημαίνουν διάφορες αντιφάσεις στην λειτουργία της επιτροπής, οι οποίες πρέπει να ξεκαθαριστούν».

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter