Η διαφορά… στη διαφθορά

Η διαφορά… στη διαφθορά

Οι καταιγιστικές εξελίξεις στις Βρυξέλλες, τόσο μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου Qatar-gate και την εμπλοκή της αποπεμφθείσης αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύας Καϊλή όσο και μετά το αίτημα της Ευρωπαίας εισαγγελέα για άρση ασυλίας εκτός της κυρίας Καϊλή και της «γαλάζιας» ευρωβουλευτή Μαρίας Σπυράκη καταδεικνύουν δύο πράγματα: πρώτον, ότι η ευρωπαϊκή και βελγική Δικαιοσύνη λειτουργούν πράγματι με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και όχι ως εντολοδόχοι ισχυρών και, δεύτερον, ότι οι ευρωβουλευτές, όσο σημαντικές θέσεις κι αν κατέχουν στην ευρωπαϊκή ιεραρχία, δεν μπορούν να βρίσκονται στο απυρόβλητο και να κρύβονται πίσω από «αδιευκρίνιστα» ποσά ή δηλώσεις με τις οποίες εμφανίζουν ως συκοφάντες όσους αποκαλύπτουν δυσώδεις υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονται.

Για τι ελέγχονται

Η Μαρία Σπυράκη και η Εύα Καΐλή είναι ύποπτες, σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, για απάτη σε βάρος του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης σχετικά με τη διαχείριση της κοινοβουλευτικής αποζημίωσης. Η υπόθεση αφορά συγκεκριμένα είτε ποσά τα οποία έχουν εισπράξει βοηθοί τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρανόμως είτε άλλα τα οποία έχουν παρανόμως παρακρατηθεί. Το αίτημα της γενικής εισαγγελέα προέκυψε έπειτα από έλεγχο που πραγματοποίησε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF). Η κυρία Σπυράκη, σύμφωνα με δήλωσή της στο Documento, αμέσως μετά την ανακοίνωση της γενικής εισαγγελέα και την κατάθεση του αιτήματος για άρση της ασυλίας της δήλωσε ότι δεν έχει καμία οικονομική διαφορά με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τι έχει συμβεί τότε και ζητείται η άρση της ασυλίας της;

Οπως είπε η ίδια, το Ευρωκοινοβούλιο κατέβαλε επίδομα αλλοδαπής σε κάποιον συνεργάτη της, ενώ εκείνος είχε απουσίες. Η ίδια θεωρεί ότι η εισαγγελική παραγγελία προέκυψε επειδή υπάρχει υπόνοια ότι χρήματα των Ευρωπαίων φορολογουμένων δεν έχουν δοθεί νόμιμα. Δηλώνει ωστόσο ότι λόγω των εξελίξεων στο σκάνδαλο Qatar-gate όλοι μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι. Κατά πληροφορίες πάντως, οι οποίες διακινούνται από το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης στα δημοσιογραφικά γραφεία, τα χρήματα για τα οποία γίνεται λόγος στην έκθεση της OLAF δίνονταν σε κάποιον εμφανιζόμενο ως διαπιστευμένο βοηθό της κυρίας Σπυράκη, ο οποίος όμως δεν βρισκόταν στις Βρυξέλλες αλλά στην Αθήνα. Λάμβανε δηλαδή την επιπλέον αμοιβή που δικαιούνται μόνο όσοι βοηθοί ευρωβουλευτών εργάζονται στη βελγική πρωτεύουσα. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται και από μέσα ενημέρωσης φιλικά διακείμενα προς την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Φυσικά, ακόμη κι αν, όπως ισχυρίζεται η κυρία Σπυράκη, ο συνεργάτης της είχε πρόβλημα υγείας, το ότι λάμβανε το επιπλέον επίδομα είναι παράνομο. Αυτό συμβαίνει επειδή, προκειμένου να λαμβάνει το επίδομα το μέγεθος του οποίου είναι ανάλογο του μισθού που λαμβάνει κάθε συνεργάτης ευρωβουλευτή, έχει προσκομίσει στις αρμόδιες υπηρεσίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έγγραφα που πιστοποιούν ότι διαμένει στις Βρυξέλλες.

Φαίνεται πάντως ότι η υπόθεση που διερεύνησε η OLAF αφορά την περίοδο 2015-2019 και η Μ. Σπυράκη ήταν ενήμερη εδώ και μήνες για την εμπλοκή της, γεγονός που απέκρυψε από την ηγεσία του κόμματος, με αποτέλεσμα να ανακοινωθεί η υποψηφιότητά της στην Α΄ Θεσσαλονίκης. Φυσικά, αν αποδειχτεί ότι πράγματι έχει υπάρξει παρανομία, το αδίκημα που φέρεται να έχει τελέσει η Μ. Σπυράκη δεν έχει σημαντική ποινική απαξία, είναι δηλαδή πλημμέλημα. Δεδομένου ωστόσο ότι οι διαδικασίες αυτές δεν ολοκληρώνονται από τη μια μέρα στην άλλη, είναι πιθανό, μετά και την αναστολή της κομματικής της ιδιότητας από τη ΝΔ, να μην είναι υποψήφια στις προσεχείς εκλογές όποτε κι αν αυτές πραγματοποιηθούν. Είναι πάντως ενδιαφέρον ότι παρά την αρχική της προσπάθεια να υποβαθμίσει το θέμα η κ. Σπυράκη δήλωσε τελικά αργά το απόγευμα της Παρασκευής στο MEGA αφενός ότι θα πληρώσει τo πρόστιμο που της έχει καταλογήσει ο OLAF και αφετέρου ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη εναντίον του.

Βεβαρημένο παρελθόν

Από την άλλη πλευρά, αν και μέχρι τη συγγραφή του παρόντος δεν ήταν γνωστά πολλά περισσότερα στοιχεία, δεδομένου και ότι η ευρωπαϊκή εισαγγελία είναι ιδιαίτερα φειδωλή ως προς τις πληροφορίες που επιτρέπει να διακινηθούν στα Μέσα Ενημέρωσης, φαίνεται πως η υπόθεση στην οποία εμπλέκεται η Εύα Καϊλή είναι σοβαρότερη. Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από ρεπορτάζ της ιστοσελίδα ieidiseis. gr, από την έκπτωτη αντιπρόεδρό του το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο απαιτεί την επιστροφή ποσού που πιθανώς αγγίζει τις 100.000 ευρώ. Η υπόθεση φαίνεται πως αφορά αμοιβές μιας συνεργάτιδάς της, τις οποίες παρακρατούσε η ίδια. Αξίζει να σημειωθεί ότι και κατά το παρελθόν κι άλλοι Eλληνες ευρωβουλευτές έχουν εμπλακεί και ελεγχθεί για παρόμοιες υποθέσεις, που αφορούσαν παρανομίες σχετιζόμενες με τις αμοιβές συνεργατών τους. Ωστόσο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Documento, οι σχετικοί φάκελοι έχουν καταλήξει στο αρχείο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter