H EE εξετάζει την αύξηση των στρατιωτικών αποστολών στη Δυτική Αφρική

H EE εξετάζει την αύξηση των στρατιωτικών αποστολών στη Δυτική Αφρική

Οι Βρυξέλλες θέλουν να στηρίξουν περαιτέρω τις αντιτρομοκρατικές προσπάθειες στις υπερπόντιες μη στρατιωτικές αποστολές της σε μέρη όπως ο Νίγηρας. Αν και τέτοιες αποστολές ήδη επιδιώκουν την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η τελευταία πρόταση συνεπάγεται ανάθεση λεγόμενων «ημι-εκτελεστικών λειτουργιών».

Τέτοιες λειτουργίες περιλαμβάνουν άμεση υποστήριξη προς τις αρχές, βοηθώντας τις να διεξαγάγουν έρευνες, καθώς και βοήθεια σε ειδικές μονάδες για τη δίωξη και τη κράτηση υπόπτων για τρομοκράτες. Στη Δυτική Αφρική, ειδικά στο Σαχέλ, το Ισλαμικό Κράτος και οι παραφυάδες του επιχειρούν την ίδρυση ενός ισλαμιστικού χαλιφάτου, κάνοντας επιθέσεις στις χώρες γύρω από τη λίμνη Τσαντ (Νιγηρία, Νίγηρας, Καμερούν, Τσαντ).

Συνεργασία με διεφθαρμένες κυβερνήσεις

Το έγγραφο που συντάχθηκε το καλοκαίρι και πλαισιώνει την πρόταση, δείχνει μια Ευρωπαϊκή Ένωση που είναι πρόθυμη, όταν πρόκειται για ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια και τη μετανάστευση, να συνεργαστεί χέρι-χέρι με διεφθαρμένες κυβερνήσεις που καταχρώνται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Αυτό περιλαμβάνει την υποχρέωση των αποστολών της ΕΕ να συνάψουν συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών και ασφάλειας των κρατών μελών της ΕΕ με τις κυβερνήσεις της Αφρικής. Και παρόλο που το έγγραφο υπογραμμίζει τη σημασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ισότητας των φύλων, οι όροι διατυπώνονται σε πολιτική γλώσσα που σαφώς στοχεύει στην ενίσχυση της αστυνόμευσης στις χώρες αυτές.

Τι προβλέπεται

Από τη βοήθεια για ανάπτυξη συστημάτων για τη συλλογή βιομετρικών δεδομένων μέχρι τη διατήρηση και την ανταλλαγή «αποδεικτικών στοιχείων που προέρχονται από το πεδίο της μάχης», το 14σέλιδο έγγραφο αναφέρει συγκεκριμένα τις αποστολές της ΕΕ στον Νίγηρα, το Μάλι, τη Σομαλία, τη Λιβύη, το Ιράκ και το Κοσσυφοπέδιο.

Στον Νίγηρα, η ΕΕ παρέδωσε πρόσφατα στην αποστολή της προϋπολογισμό 72 εκατομμυρίων ευρώ και παρέτεινε την θητεία της έως τον Σεπτέμβριο του 2024. Αυτός ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει την εκπαίδευση του προσωπικού για την οδήγηση τεθωρακισμένων οχημάτων και την πιλοτική λειτουργία drone.

Ειδική μνεία στο Σαχέλ

Ένα άλλο εσωτερικό έγγραφο της ΕΕ για τον Νίγηρα, επίσης από το καλοκαίρι, περιγράφει την αποστολή της εκεί ως «τον κύριο παράγοντα στον συντονισμό της διεθνούς υποστήριξης προς τον Νίγηρα στον τομέα της ασφάλειας». Αναφέρει ότι η ικανότητα του Νίγηρα να καταπολεμήσει την τρομοκρατία, το οργανωμένο έγκλημα και την παράτυπη μετανάστευση έχει βελτιωθεί ως άμεσο αποτέλεσμα της παρέμβασης της αποστολής. Η χώρα έλαβε 380 εκατομμύρια ευρώ από χρηματοδότηση από την ΕΕ που κατανεμήθηκε από το 2014 έως το 2020.

Στο Μάλι, η αποστολή της ΕΕ εκεί ήδη υποστηρίζει τις ειδικές μονάδες της χώρας για την επέμβαση και τη διερεύνηση υποθέσεων που σχετίζονται με την τρομοκρατία. Αλλά είχε επίσης αναστείλει προσωρινά τον Απρίλιο την επιχειρησιακή εκπαίδευση των διαμορφωμένων μονάδων των ενόπλων δυνάμεων του Μάλι και της Εθνικής Φρουράς.

Πηγή: EUobserver

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter