Η ΕΕ «καλοπιάνει» τον Ορμπάν

Η ΕΕ «καλοπιάνει» τον Ορμπάν

Παρίας αλλά με ευρωπαϊκά προνόμια αποδεικνύεται ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν όσον αφορά την… εξωτερική πολιτική, ανεξάρτητα από τις εξελίξεις στη Σύνοδο Κορυφής. Ο «Βικτάτορας» πήγε στις Βρυξέλλες με ατζέντα απέναντι στην Ουκρανία, στάση που χρησιμοποιεί τόσο για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης όσο και ως διαπραγματευτικό χαρτί απέναντι στην Ευρώπη. Από την πλευρά της η ΕΕ εμφανίστηκε γαλαντόμα απέναντί του κάνοντας ουσιαστικά τα στραβά μάτια στις κατάφωρες παραβιάσεις του κράτους δικαίου.

Ο Ορμπάν, που δεν κρύβει τις στενές σχέσεις της χώρας του με τη Ρωσία, ήρε το βέτο του για την είσοδο της Ουκρανίας στην ΕΕ, παρά το γεγονός ότι έχει δηλώσει πως δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας του. Τα σχόλιά του έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τη στάση των υψηλόβαθμων αξιωματούχων της ΕΕ για τη στήριξη της Ουκρανίας. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι το Κίεβο έχει ολοκληρώσει σχεδόν όλα τα προαπαιτούμενα για να ξεκινήσει η συζήτηση της ενταξιακής πορείας της Ουκρανίας. Ο Ορμπάν στυλώνοντας τα πόδια, με επαναλαμβανόμενες δηλώσεις τις τελευταίες εβδομάδες πριν από τη σύνοδο, ανάγκασε τις Βρυξέλλες να αλλάξουν τακτική.

«Γλυκαντικό» €10 δισ.

Η ΕΕ την περασμένη Τετάρτη «ξεκλείδωσε» κονδύλια ύψους 10 δισ. ευρώ για την Ουγγαρία, μία μέρα πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φρόντισε να επισημάνει ότι τα κονδύλια «ξεπάγωσαν» όχι για να κατευνάσουν τον Ούγγρο πρωθυπουργό σχετικά με την άρνησή του για την Ουκρανία, αλλά επειδή η Βουδαπέστη έχει ανταποκριθεί μερικώς στις εκκλήσεις της ΕΕ για αλλαγές στο δικαστικό σύστημα. Τον Δεκέμβριο του 2022 η ΕΕ ανέστειλε την παράδοση συνολικά περίπου 21,7 δισ. ευρώ που είχαν προγραμματιστεί για την Ουγγαρία την περίοδο 2021-27. Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο Ορμπάν βάζει βέτο για την οικονομική βοήθεια ύψους 50 δισ. ευρώ στην Ουκρανία για να «ξεπαγώσει» και τα υπόλοιπα χρήματα που δικαιούται.

Η Ουγγαρία προχώρησε σε ορισμένες δικαστικές μεταρρυθμίσεις με στόχο την αποκατάσταση της εξουσίας και της ανεξαρτησίας του Εθνικού Δικαστικού Συμβουλίου.

Συμφωνία και από Σλοβακία

Τις αρχικές ενστάσεις της απέσυρε και η Σλοβακία. Ο πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο δήλωσε ότι δεν ήταν ποτέ αντίθετος στην ευρωπαϊκή προοπτική της Ουκρανίας, ενώ έκανε λόγο για πολιτική απόφαση που «δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα». Ο Φίτσο, ανατρέποντας τις προεκλογικές του απειλές, δεν ήταν αντίθετος στην οικονομική βοήθεια προς το Κίεβο, αρκεί να ικανοποιηθούν ορισμένα αιτήματα της Σλοβακίας.

Διαβάστε επίσης: Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Όλα τα βλέμματα στον πείσμονα Ορμπάν

Τουρκία: «Θετικός ο Μπάιντεν για τα F-16» λέει ο Ερντογάν

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter