Η φασιστική απειλή και ο … Κολοκοτρώνης των Βρυξελλών

Η φασιστική απειλή και ο … Κολοκοτρώνης των Βρυξελλών

Από Κολοκοτρώνης των Βρυξελλών, όπως ήταν κατά δήλωσή του το προσωνύμιό του που του είχαν δώσει στο ευρωκοινοβούλιο για την σκληρή γλώσσα που χρησιμοποιούσε απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης γίνεται και αντιΣτόλτενμπεργκ,-αν και, εννοείται, ένας σοσιαλδημοκράτης, αυτός, δεν φτάνει να γίνει αντιΝΑΤΟικός. Ο Νίκος Ανδρουλάκης ανεβάζει στροφές για τα εθνικά θέματα και οξύνει τη ρητορική του κατά του αναθεωρητισμού και επιθετικής στάσης του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά της Ελλάδας.

Μάλιστα, ήταν υπολογισμένη η κίνησή του, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη συνεδρίαση της Σοσιαλιστικής Ομάδας, όταν έβαλε στο στόχαστρό του λεκτικά, τον Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος ήταν παρών ως προσκεκλημένος της Σοσιαλιστικής Ομάδας και τον άκουγε. Είχε αποφασίσει να κάνει σαφές ότι καταδικάζει την πολιτική των ίσων αποστάσεων, που υιοθετεί ο Γραμματέας του ΝΑΤΟ απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις. «Κάθε μέρα έχουμε μια σκληρή δήλωση πολεμικού χαρακτήρα εις βάρος της Ελλάδας», είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης . Για να προσθέσει με δηκτικότητα κατά του Γενς Στολτενμπεργκ: «Μας προκαλεί εντύπωση που δεν βλέπετε τον ελέφαντα στο δωμάτιο! Πολλές φορές οι δηλώσεις σας ηχούν στα αυτιά του ελληνικού λαού ως δηλώσεις Πόντιου Πιλάτου».

Έχει ενδιαφέρον ότι η προσέγγιση Ανδρουλάκη που περνά και μέσα από την προσωποποιημένη σύγκρουση θέλει να έχει αντίκτυπο σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο για χειροπιαστά μέτρα. Όμως, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επιθυμεί επίσης (για προσέλκυση ψηφοφόρων) να εκπέμψει όχι μόνο στο εσωτερικό της Χαριλάου Τρικούπη αλλά και στον ευρύτερο λεγόμενο προοδευτικό χώρο, μια δυναμική που να ξεσηκώνει μνήμες από το πάλαι ποτέ “πατριωτικό” ΠΑΣΟΚ αλλά και από την παράδοση του ιδρυτή του κόμματός του, που αν και σε άλλες εποχές και συνθήκες, δημιούργησε σε κάποια φάση, ρωγμές στον φιλοαμερικανισμό του. Η στάση αυτή συνδυάζεται με την σοσιαλδημοκρατικής κοπής ανάδειξης της ανάγκης να διοχετευθούν κονδύλια προς για κοινωνικό κράτος -εξ ου και προσπάθησε να ψελλίσει κάτι για φρένο σε ξέφρενες νέες αγορές εξοπλιστικών πέραν εκείνων των αμυντικών προγραμμάτων για τα οποία ήδη έχουν συναφθεί συμφωνίες.

Μάλιστα, η ηχηρή επικοινωνιακή κίνηση έρχεται λίγο μετά την παραίτηση από τη θέση του συμβούλου του Νίκου Ανδρουλάκη για θέματα εξωτερικής πολιτικής καθηγητή Σωτήρη Σέρμπου, ο οποίος προέβαλε λόγους φόρτου εργασίας στα επιστημονικά του καθήκοντα. Ο καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Σωτήρης Σέρπμπος, σε μια κρίσιμη περίοδο για τα εθνικά ζητήματα, προφανώς έδωσε την εντύπωση ότι δεν ήθελε να βρεθεί στο προεκλογικό πεδίο μεταξύ σφύρας και άκμονος και κομματικών συγκρούσεων μεταξύ Χαριλάου Τρικούπη και κυβέρνησης Μητσοτάκη, την πολιτική του οποίου δεν φαίνεται να κατακεραυνώνει, αλλά αντιθέτως επικροτεί ανά τομείς της. Μην ξεχνάμε ότι τον Νοέμβριο του 2017, ενόψει του τακτικού συνέδριου της ΝΔ , ο Σωτήρης Σέρμπος περιλαμβανόταν στο πρόγραμμα του προσυνεδρίου στη Θεσσαλονίκη ως ένας από τους ομιλητές – επιστήμονες που μετείχαν , σε πάνελ με θεματική για την ασφάλεια και την άμυνα.

Αν και η αποχώρηση Σέρμπου από τη θέση του συμβούλου δεν προκάλεσε τριγμούς, δημιούργησε όπως κάθε παραίτηση δυσάρεστο κλίμα. Μάλιστα, ήρθε να προστεθεί στον προβληματισμό για την επόμενη (εκλογική) μέρα και ιδιαίτερα στην προσπάθεια να αποφύγει τη συμπίεσης από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Η Χαριλάου Τρικούπη, αναζητά και τρόπο ώστε να επανεξετάσει την τακτική του ώστε να επανέλθει στην ανοδική δημοσκοπική πορεία που ξεκίνησε μετά την εσωκομματική εκλογή ηγεσίας που εμφανίζεται έχει χαρακτηριστικά στασιμότητας, σύμφωνα με ευρήματα εταιρειών κοινής γνώμης. Θεωρεί προνομιακό του πεδίο τις αναλύσεις με προτάσεις για την αντιμετώπιση οικονομικών/κοινωνικών επιπτώσεων από την εισβολή της Ρωσίας, τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ενεργειακή κρίση και τις ενδεχόμενες γεωπολιτικές ανακατατάξεις, αλλά και το ζήτημα της επιθετικότητας του τουρκικού καθεστώτος. Ταυτόχρονα, το ΠΑΣΟΚ δεν θα κάνει πίσω στο θέμα των υποκλοπών-κρίνοντάς το ως μείζον ζήτημα Δημοκρατίας , παρά τα όσα περί αδιαφορίας του κόσμου λέγονται σε δημοσκοπικό επίπεδο, ενώ θα αναδείξει το πρόγραμμά της για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και τη διακυβέρνηση.

Το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει στη γραμμή του διμέτωπου, κατά της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, όμως, εντείνονται οι αναφορές σε «δημοκράτες και προοδευτικούς πολίτες» . Είναι χαρακτηριστικό το σημείο της ομιλίας Ανδρουλάκη προς τιμήν του Μανώλη Γλέζου στο ευρωκοινοβούλιο – επέλεξε να δώσει έμφαση στην πολιτική παρακαταθήκη του Μανώλη Γλέζου ως πυξίδα, «για κάθε δημοκράτη και προοδευτικό πολίτη», σε μια εποχή που, όπως χαρακτηριστικά είπε, η ακροδεξιά ενισχύεται απειλητικά και αυταρχικοί ηγέτες ποδοπατούν το διεθνές δίκαιο, την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα του ανθρώπου.

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Μάντζος ανεδείκνυε την υπόθεση της δίκης της Χρυσής Αυγής με έναν δραματικό και αντιφασιστικό τόνο.

«Εννέα, ακριβώς, χρόνια μετά τη σύλληψη της ηγετικής ομάδας της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή», η ρητορική του μίσους και η φασιστική ιδεολογία επανέρχονται στο προσκήνιο με τη δίκη στο Εφετείο Αθηνών. Η προκλητική παρουσία των καταδικασμένων, των υποστηρικτών τους, ακόμη και συνηγόρου υπεράσπισης, με ναζιστικούς χαιρετισμούς και συνθήματα μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου προσβάλλει κατάφωρα όχι μόνο το κράτος δικαίου αλλά και τη συλλογική ιστορική μας μνήμη. Καμία ανοχή, λοιπόν, στους νοσταλγούς των ναζί και στους εκφραστές του μίσους». Για να καταλήξει ο Δημήτρης Μάντζος, σημειώνοντας: «Η Δημοκρατία έχει τα μέσα να μείνει όρθια απέναντι σε κάθε απειλή, τιμώντας τους αγώνες αυτού του λαού απέναντι στον φασισμό. Γιατί “αυτές οι καρδιές δε βολεύονται παρά μόνο στο δίκιο”».

Η φασιστική απειλή, ιδιαίτερα μετά και τις εκλογές στην Ιταλία, ενεργοποιεί δημοκρατικά αντανακλαστικά και στην Ελλάδα, ενώ φουντώνουν εκ νέου σενάρια για συγκλίσεις και μετεκλογικές συνεργασίες των λεγόμενων προοδευτικών δυνάμεων.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter