Η «Haaretz» αποδομεί τα ισραηλινά fake news του πολέμου: «Η αλήθεια είναι ήδη αρκετά σκληρή»

Η «Haaretz» αποδομεί τα ισραηλινά fake news του πολέμου: «Η αλήθεια είναι ήδη αρκετά σκληρή»

Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz  προχώρησε την Κυριακή σε μια σημαντική αποδόμηση των ισραηλινών ψευδών μαρτυριών για τις ωμότητες που διέπραξε η Χαμάς κατά τη διάρκεια της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου.

Παράλληλα, φέρνει στο φως περιστατικά στα οποία μπόρεσε να διασταυρώσει τις πληροφορίες για το τι συνέβη πραγματικά εκείνο το Σάββατο, από διαφορετικές πηγές.

Η εφημερίδα χαρακτηρίζει «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» τις ενέργειες της Χαμάς, τους μαχητές της οποίας αποκαλεί «τρομοκράτες». Παρόλα αυτά, προχωρά στην αποκατάσταση της αλήθειας που θολώθηκε από ισραηλινούς αξιωματικούς, εθελοντές, ακόμα και τη σύζυγο του πρωθυπουργού, με ψευδείς μαρτυρίες που αναπαράχθηκαν από τα ΜΜΕ. Επισημαίνει ότι αυτές οι μαρτυρίες δίνουν τροφή στους αρνητές της σφαγής. Επίσης, υπογραμμίζει ότι υπάρχουν πολλές μαρτυρίες που στοιχειοθετούν εγκλήματα της Χαμάς που άφησε 1.200 νεκρούς στην επίθεσή της και πήρε 240 ομήρους.

Ωμότητες με παιδιά

Η εφημερίδα ξαναφέρνει στην επιφάνεια την ήδη αποδομημένη ιστορία με τα 40 αποκεφαλισμένα παιδιά. Ωστόσο αναδεικνύει την κεντρική γραμμή της διαστρέβλωσης, αφού τα ισραηλινά Μέσα αναπαρήγαγαν τις μαρτυρίες αξιωματικών και εθελοντών νοσηλευτών. Επίσης, η ιστορία αλλάζει ανάλογα τον «αυτόπτη» μάρτυρα. Το επίσημο κανάλι του υπουργείου Εξωτερικών ανάρτησε στο Χ, πρώην Twitter, τη μαρτυρία του αντισυνταγματάρχη Γκολάν Βαχ, ο οποίος έκανε λόγο για καμένα πτώματα παιδιών σε ένα σπίτι.

Άλλες μαρτυρίες έκαναν λόγο για παιδιά κρεμασμένα σε σκοινί για το στέγνωμα των ρούχων. Επιπλέον, το ίδιο το γραφείο του πρωθυπουργού δημοσίευσε εικόνες οι οποίες ισχυριζόταν ότι έδειχναν καμένα παιδιά. Τις εικόνες αυτές ισχυρίστηκε ο Νετανιάχου ότι τις έδειξε στον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Οι περιγραφές αυτές είναι ανακριβείς, σύμφωνα με τη Haaretz. Αναφέρει ότι η Χαμάς διέπραξε ωμότητες σε πτώματα, κυρίως στρατιωτών, ενώ υπήρχαν περιπτώσεις αποκοπής είτε της κεφαλής είτε άλλων οργάνων. Όμως τα στοιχεία τα οποία είναι στη διάθεση της εφημερίδας από την υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας και πληροφορίες από τις σκηνές της τραγωδίας, εφτά παιδιά κάτω των 8 ετών σκοτώθηκαν την 7η Οκτωβρίου, ενώ άλλα 15 παιδιά ηλικίας από 11 μέχρι 15 ετών σκοτώθηκαν επίσης. Τα περισσότερα παιδιά σκοτώθηκαν μέσα ή γύρω από το σπίτι τους, συχνά μαζί με κάποιο άλλο μέλος της οικογένειάς τους. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με αυτό που είπε ο Νετανιάχου στον Μπάιντεν, ότι η Χαμάς «πήρε δεκάδες παιδιά, τα έδεσε, τα έκαψε και τα εκτέλεσε».

Δολοφονία εγκύου

Ένας διοικητής της εθελοντικής οργάνωσης πολιτικής προστασίας, ZAKA, ο Γιόσι Λάνταου, ισχυρίστηκε επίσης ότι είδε μια έγκυο γυναίκα στο Σπίτι 426 στο κιμπούτς Μπέρι με την κοιλιά της μαχαιρωμένη και το έμβρυό της ακόμα προσκολλημένο σε αυτό με τον ομφάλιο λώρο, αλλά μαχαιρωμένο. Η Haaretz λέει ότι ολόκληρη η γειτονιά κατοικούνταν από συνταξιούχους και κανείς δεν θυμάται να υπάρχουν έγκυες γυναίκες εκεί. Ισραηλινοί κυκλοφόρησαν ένα ψεύτικο βίντεο για να ισχυριστούν ότι έδειχνε μια έγκυο γυναίκα να ξεκοιλιάζεται από τη Χαμάς και το έμβρυό της να σκοτώνεται. Αλλά η Haaretz επικαλείται το συμπέρασμα της σελίδας αποδόμησης ψευδών ειδήσεων FakeReporter ότι το βίντεο είναι από άλλη χώρα.

Ανύπαρκτη γέννηση

Η σύζυγος του πρωθυπουργού, Σάρα Νετανιάχου, έστειλε επιστολή στη σύζυγο του Τζο Μπάιντεν, Τζιλ Μπάιντεν για μια έγκυο όμηρο που γέννησε στη Γάζα.

Σκοπός της επιστολής ήταν η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης της Δύσης για τους ομήρους. Ωστόσο, η Haaretz ισχυρίζεται ότι αυτό δε συνέβη ποτέ. Η εν λόγω όμηρος, η ταϊλανδικής καταγωγής Ναθαβάρι Μουλκάν, αφέθηκε ελεύθερη την περασμένη εβδομάδα και δεν ήταν λεχώνα.

Διαβάστε επίσης:

Επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα: Άλλοι παίζουν στην σκακιέρα και άλλοι παριστάνουν τα πιόνια!

Κασσελάκης για Μητσοτάκη: «Οι νέοι θέλουν αξιοκρατία, ευκαιρίες και σεβασμό – Μην τους υποτιμάτε» (Video)

Μάκης Βορίδης: Κοριός; Οχι καλέ, μέλισσα είναι

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter