Η ιταλική αστυνομία διαλύει δίκτυο με «μαϊμού» πράσινα διαβατήρια

Η ιταλική αστυνομία διαλύει δίκτυο με «μαϊμού» πράσινα διαβατήρια

Η αστυνομία «κατέβασε» αρκετές ομάδες στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, όπου οι χρήστες πουλούσαν ψεύτικα υγειονομικά διαβατήρια που απαιτούνται για πρόσβαση σε υπηρεσίες και δραστηριότητες αναψυχής. Η Ιταλία εισήγαγε το επονομαζόμενο πράσινο διαβατήριο την Παρασκευή. Δείχνει εάν κάποιος έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, έχει αναρρώσει από τον κορωνοϊό τους τελευταίους έξι μήνες ή έχει βρεθεί αρνητικός σε τεστ τις προηγούμενες 48 ώρες.

Η αστυνομία δήλωσε σε ανακοίνωσή της τη Δευτέρα ότι διέλυσε 32 ομάδες στο Telegram που λειτουργούσαν σε όλη τη χώρα και προσέφεραν ψεύτικες εκδόσεις του διαβατηρίου για έως και 500 ευρώ σε κρυπτονομίσματα ή κουπόνια αγορών στο διαδίκτυο.

«Χιλιάδες χρήστες ήταν εγγεγραμμένοι σε γνωστές πλατφόρμες επικοινωνίας όπου προσφέρονταν προς πώληση ψεύτικα πράσινα διαβατήρια, με απόλυτη εγγύηση ανωνυμίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Τέσσερα άτομα τέθηκαν υπό έρευνα ως ύποπτα για απάτη και πλαστογραφία.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι υιοθέτησε το πράσινο διαβατήριο, το οποίο λαμβάνει ψηφιακή ή χάρτινη μορφή, προκειμένου να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί ενόψει της εξαιρετικά μεταδοτικής παραλλαγής Δέλτα. Αλλά μερικοί Ιταλοί λένε ότι καταπατά τις ελευθερίες τους και είναι ένας έμμεσος τρόπος για να καταστεί υποχρεωτικό το εμβόλιο.

Από τις 6 Αυγούστου, το διαβατήριο απαιτείται για πρόσβαση σε γυμναστήρια, πισίνες, μουσεία, κινηματογράφους και φαγητό σε εσωτερικούς χώρους σε εστιατόρια.

Από την 1η Σεπτεμβρίου, θα είναι επίσης υποχρεωτικό για τους φοιτητές και για όσους θέλουν να ταξιδέψουν με τρένα, αεροπλάνα, πλοία και πούλμαν.

Η Ιταλία έχει καταγράψει 128.220 θανάτους από τον κορονοϊό από τότε που η πανδημία έφτασε στη χώρα τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, ο δεύτερος χειρότερος απολογισμός στην Ευρώπη και ο όγδοος υψηλότερος στον κόσμο. Έχει καταγράψει 4,4 εκατομμύρια κρούσματα μέχρι σήμερα. Ωστόσο, ορισμένοι πολίτες εξακολουθούν να διστάζουν να εμβολιαστούν, ακόμη και όταν οι νοσηλείες αυξάνονται ξανά.

Περίπου το 66% των Ιταλών είχαν τουλάχιστον μία δόση εμβολίου και περίπου το 55% είναι πλήρως εμβολιασμένοι, δείχνουν τα τελευταία στοιχεία. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, περίπου 20 εκατομμύρια πράσινα διαβατήρια έχουν ληφθεί σε πληθυσμό περίπου 60 εκατομμυρίων. «Είναι ένας εξαιρετικός αριθμός που δείχνει την ευαισθητοποίηση και τη συμμετοχή των πολιτών της χώρας μας στον αγώνα κατά της COVID», έγραψε στο Facebook ο υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα τη Δευτέρα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter