Η Πολωνία γίνεται ξανά ευρωκεντρική

Η Πολωνία γίνεται ξανά ευρωκεντρική

Επειτα από ανώφελες διαβουλεύσεις-παρατάσεις δύο μηνών, τελικά το αναπόφευκτο δεν αποτράπηκε παρά τις… φιλότιμες προσπάθειες του προέδρου Αντρέι Ντούντα. Ο Ματέους Μοραβιέτσκι δεν κατάφερε να συγκεντρώσει πλειοψηφία την περασμένη Δευτέρα και ο Ντόναλντ Τουσκ επέστρεψε στον πρωθυπουργικό θώκο την περασμένη Τετάρτη.

Δείτε επίσης: Διεθνής Τύπος: Εποχή Τουσκ στην Πολωνία – Δοκιμάζεται η κυβέρνηση Μακρόν

Ουκρανία, πρώτα και κύρια

Παρουσιάζοντας την κυβέρνησή του ο Τουσκ ουσιαστικά έδωσε τα διαπιστευτήριά του στα δυτικά προτάγματα όπως έχουν διαμορφωθεί από τον Φεβρουάριο του 2022 και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία: υποσχέθηκε ότι η Πολωνία θα ενισχύσει τη στήριξή της στην Ουκρανία και θα είναι πιστή σύμμαχος των ΗΠΑ και αφοσιωμένο μέλος της βορειοατλαντικής συμμαχίας.

Δείτε επίσης: Διεθνής Τύπος: Η Πολωνία σταματά να προμηθεύει νέα όπλα στο Κίεβο – Ο Ζελένσκι ζητά επιπλέον βοήθεια στις ΗΠΑ

Η κυβέρνηση του Τουσκ αναμένεται να προσπαθήσει να κινητοποιήσει τη Δύση για να ξεπεράσει την κούραση του πολέμου και να συνεχίσει να βοηθά την Ουκρανία. Ωστόσο, πρόσθεσε, η βοήθεια για την Ουκρανία δεν θα είναι σε βάρος των Πολωνών επιχειρηματιών και αγροτών. Υποσχέθηκε επίσης ότι θα τιμήσει τα υπογεγραμμένα στρατιωτικά συμβόλαια και θα κάνει την άμυνα προτεραιότητά του. Οι δηλώσεις του έρχονται να ανατρέψουν τις αποφάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης για παύση οποιασδήποτε νέας βοήθειας προς την Ουκρανία.

Ευρωπαϊκά κονδύλια

Ο 66άχρονος Τουσκ, ο οποίος διατέλεσε πρωθυπουργός της χώρας από το 2007 μέχρι το 2014 και κατόπιν πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μέχρι το 2019, είπε ότι το πρώτο ταξίδι του στο εξωτερικό θα έχει προορισμό τις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής, όπου θα καταβάλει προσπάθειες για να ξεμπλοκάρει περισσότερα από 35 δισ. ευρώ από τα κονδύλια ανάκαμψης της ΕΕ που παρακρατήθηκαν λόγω ανησυχιών για το κράτος δικαίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κινηθεί νομικά κατά της προηγούμενης δεξιάς κυβέρνησης της Πολωνίας υπό την ηγεσία του κόμματος του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS) για την εισαγωγή μεταρρυθμίσεων που υπονόμευαν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

Αλλες υποσχέσεις

Ο Τουσκ αναφέρθηκε και στο θέμα της «ανεξέλεγκτης μετανάστευσης» χαρακτηρίζοντάς την «πρόκληση», ενώ υποστήριξε ότι είναι δυνατό να καταστρωθεί μια πολιτική που θα προστατεύει τα σύνορα της Πολωνίας και θα μεταχειρίζεται τους μετανάστες με ανθρωπιά. Η κυβέρνηση του PiS κατηγορήθηκε ότι προχώρησε σε παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών και δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να περάσουν στην Πολωνία από τη Λευκορωσία, σύμφωνα με μαρτυρίες ΜΚΟ.

Παρά τη φιλοευρωπαϊκή γραμμή του, ο Τουσκ δήλωσε ότι θα ήταν αντίθετος σε οποιεσδήποτε αλλαγές των συνθηκών της ΕΕ που θα έφερναν σε μειονεκτική θέση την Πολωνία.

Διαβάστε επίσης: Πολωνία: Ο Ντόναλντ Τουσκ έγινε ο νέος πρωθυπουργός

Πολωνία: Ο Ντόναλντ Τουσκ αναλαμβάνει ξανά πρωθυπουργός μετά την αποτυχία Μοραβιέτσκι

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter