Η Σλοβακία συνεχίζει την αγορά ρωσικού πετρελαίου ελπίζοντας στην ανοχή των Βρευξελλών

Η Σλοβακία συνεχίζει την αγορά ρωσικού πετρελαίου ελπίζοντας στην ανοχή των Βρευξελλών

Θα συνεχίσει να πουλάει ρωσικό πετρέλαιο το μεγαλύτερο σλοβακικό διυλιστήριο πετρελαίου την εγχώρια αγορά μετά τη λήξη της εξαίρεσης από την απαγόρευση του πετρελαίου, διαβεβαίωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Slovnaft Μάρεκ Σένκοβιτς στο πλαίσιο συνέντευξής του που επικαλείται σε δημοσίευμά του ο ιστότοπος Euractiv.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μια τέτοια πρακτική δεν θα παραβιάζει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία από την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την εισβολή στην Ουκρανία. «Ο όρος είναι ότι δεν μπορούμε να επεξεργαστούμε περισσότερο ρωσικό αργό πετρέλαιο στα μελλοντικά ημερολογιακά έτη από αυτό που θα παράγουμε από αυτό για την εγχώρια αγορά», τόνισε χαρακτηριστικά ο Σένκοβιτς.

Τον Ιούνιο, η Slovnaft προειδοποίησε ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την προμήθεια καυσίμων στους παραδοσιακούς εξαγωγικούς προορισμούς της στην Κεντρική Ευρώπη υπό τους όρους των πακέτων κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όταν ρωτήθηκε ο Σένκοβιτς αν εξακολουθεί πιστεύει κάτι τέτοιο, δήλωσε ότι η Slovnaft θα κάνει τα πάντα ώστε να μην προκύψει μια τέτοια κατάσταση.

«Αλλά είναι επίσης αλήθεια ότι τα πρώτα χρόνια μετά την έναρξη της επεξεργασίας μη ρωσικού πετρελαίου δεν θα είναι εύκολα. Άλλο πράγμα είναι να εργάζεσαι με έναν μόνο τύπο πετρελαίου και άλλο όταν πρέπει να αναμειγνύεις διαφορετικούς τύπους. Αυτό είναι πολύ πιο περίπλοκο», εξήγησε ο ίδιος.

Υπενθυμίζεται πως ήδη από τον Μάιο πως Σλοβακία και Ουγγαρία είχαν προβάλει τις μεγαλύτερες αντιστάσεις στην επίτευξη συμφωνίας για 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας, εξαιτίας της ενεργειακής τροφοδοσίας των δύο χωρών μόνο μέσω ενός αγωγού από τη Ρωσία.

Διαβάστε επίσης:

Ενεργειακή Κρίση: Διχάζει την Ευρώπη το πλαφόν στο φυσικό αέριο – Τι περιλαμβάνουν τα έκτακτα μέτρα της ΕΕ

Ενεργειακή κρίση: Στο «κενό» η πρόταση για πλαφόν στο αέριο – Το «deal» για την ηλεκτρική ενέργεια

Η ενεργειακή κρίση διχάζει την Ευρώπη – Συνεδριάζει το έκτακτο συμβούλιο υπουργών ενέργειας

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter