Η Sportradar δείχνει, η επιτροπή κλείνει τα μάτια

Η Sportradar δείχνει, η επιτροπή κλείνει τα μάτια

Ούτε μία από τις 68 αναφορές για στημένα παιχνίδια δεν στάθηκε ικανή να σημάνει συναγερμό στη Σούπερ Λίγκα 2

Αρκετές από τις ομάδες που συμμετείχαν στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας 2 τη σεζόν 2022-23 δικαίωσαν όσους υποστηρίζουν πως είναι το πιο διεφθαρμένο πρωτάθλημα της Ευρώπης και «η χαρά των στοι-χηματατζήδων». Τα… μηχανήματα της Sportradar που χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση απάτης και στημένων αγώνων χτυπούσαν σαν τρελά σχεδόν σε κάθε αγωνιστική της ΣΛ2.

Σε όλη τη διάρκεια της σεζόν η Sportradar συνέταξε περισσότερους από 30 φακέλους με παιχνίδια της δεύτερης τη τάξει κατηγορίας τα οποία θεωρούνται ύποπτα προς χειραγώγηση. Και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Documento, στη σχετική λίστα την πρώτη θέση κατέχει ο ΟΦ Ιεράπετρας με επτά φακέλους, ακολουθεί ο Απόλλων Λάρισας με πέντε, ενώ η Ηλιούπολη, ο Ηρόδοτος, η Παναχαϊκή και ο Απόλλων Πόντου είχαν από τέσσερις εκθέσεις.

Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα θα είχε σημάνει συναγερμός με τόσες αναφορές από τη Sportradar και ενδεχομένως να είχε αποφασιστεί η διακοπή του πρωταθλήματος από την κυβέρνηση. Η χώρα μας είναι η εξαίρεση στον κανόνα και το πρωτάθλημα της ΣΛ2 ολοκληρώθηκε κανονικότατα σαν να μην είχε συμβεί το παραμικρό.

Με το καλημέρα

Η μικρή λίγκα ξεκίνησε αρχές Νοεμβρίου και μέσα σε ένα δίμηνο είχαν έρθει 13 αναφορές για στημένα παιχνίδια. Οι ΠΑΕ ζητούσαν χρήματα ως επιχορήγηση από την κυβέρνηση (από τα έσοδα του επίσημου στοιχήματος) και επειδή καθυστερούσε η καταβολή τους κατέβασαν ρολά! Οι ομάδες επέστρεψαν στους αγωνιστικούς χώρους με τις αναφορές της Sportradar να φτάνουν η μία μετά την άλλη και άπαντες στην ποδοσφαιρική κοινωνία σφύριζαν αδιάφορα. Μέχρι τα μέσα Μαΐου στο γραφείο του προέδρου της ΕΠΟ Τάκη Μπαλτάκου είχαν συσσωρευτεί 30 φάκελοι με παιχνίδια που ενδεχομένως να ήταν στημένα. Οι φάκελοι διαβιβάστηκαν και στην ΕΠΑΘΛΑ (Εθνική Πλατφόρμα Αθλητικής Ακεραιότητας), η οποία έκρινε ότι οι έξι πρέπει να σταλούν στην Επιτροπή Δεοντολογίας για περαιτέρω έρευνα.

Τα έξι παιχνίδια για τα οποία συντάχτηκε πόρισμα από την ΕΠΑΘΛΑ είναι: Παναχαϊκή – ΟΦ Ιεράπετρας 2-0, Αιγάλεω – Ηλιούπολη 1-1, Θεσπρωτός – Απόλλων Λάρισας 6-0, Απόλλων Σμ. – ΟΦ Ιεράπετρας 1-1, ΟΦ Ιεράπετρας – Ηλιούπολη 1-1 και Παναχαϊκή – Ηλιούπολη 2-2. Βάσει της αξιολόγησης της ΕΠΑΘΛΑ, την υψηλότερη βαθμολογία σε ό,τι αφορά τις πιθανότητες χειραγώγησης συγκέντρωσε το ΟΦ Ιεράπετρας – Ηλιούπολη. Για το συγκεκριμένο παιχνίδι εκτός από τη Sportradar φέρεται να είχαν γίνει αναφορές απ’ όλο τον κόσμο! Να σημειωθεί εδώ πως για να στηθεί ένα ματς δεν είναι αναγκαστικά στο κόλπο και οι δύο ομάδες ή όλοι οι ποδοσφαιριστές. Αρκούν μόλις δυο τρεις παίκτες για να έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Τα… ξεπέταξαν

Το ερευνητικό τμήμα της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΕΠΟ όμως με συνοπτικές διαδικασίες θέτει στο αρχείο τον ένα φάκελο μετά τον άλλο με το σκεπτικό ότι «δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την επιβολή ποινών σε ομάδες και αξιωματούχους». Από τα πεπραγμένα της διοίκησης Μπαλτάκου που δόθηκαν στα μέλη της γενικής συνέλευσης της ΕΠΟ προκύπτει ότι η ΕΔ έθεσε στο αρχείο «38 υποθέσεις χειραγώγησης και παράνομου στοιχηματισμού παρελθόντων ετών που μεταβιβάστηκαν στην επιτροπή μας» και «30 ακόμη νέες υποθέσεις χειραγώγησης και παράνομου στοιχηματισμού που εισήχθησαν στην επιτροπή μας το επίδικο διάστημα». Συνολικά δηλαδή 68 υποθέσεις για στημένα παιχνίδια πετάχτηκαν στα σκουπίδια και η ποδοσφαιρική ζωή συνεχίζεται στην «αμαρτωλή» ΣΛ2 με την… υπογραφή και των δικαστών, παρά το γεγονός ότι μπορούν να επιβάλουν ποινές ακόμη και με ισχυρές ενδείξεις.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter