Η τέχνη του καλοκαιριού: Προτάσεις για εκθέσεις που αξίζει να δούμε ή να αναμένουμε

Η τέχνη του καλοκαιριού: Προτάσεις για εκθέσεις που αξίζει να δούμε ή να αναμένουμε

9 εικαστικές εκθέσεις που θα «ανοίξουν» το βλέμμα μας μετά τον πολύμηνο εγκλεισμό.

 

Η τέχνη είναι και πάλι εδώ. Δίπλα μας. Να μας υπενθυμίσει ότι στέκει σύμμαχος σε καιρούς δυστοπικούς, πως θέτει ερωτήματα και προκαλεί απαντήσεις, ότι αγαλλιάζει. Μουσεία και γκαλερί άνοιξαν και μας προσκαλούν σε εκθέσεις Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών με αναδρομικές και ομαδικές εκθέσεις, με πίνακες ζωγραφικής, εγκαταστάσεις, φω-τογραφίες τόσο στην πρωτεύουσα όσο και σε πόλεις και νησιά της χώρας.

«Η ευγένεια του απέριττου»

Γιώργος Ρόρρης

Το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή θα παρουσιάσει φέτος το καλοκαίρι στο μουσείο της Άνδρου αναδρομική έκθεση αφιερωμένη στον ζωγράφο Γιώργο Ρόρρη, έναν από τους σπουδαιότερους εικαστικούς δημιουργούς της γενιάς του. Η έκθεση, η οποία θα περιλαμβάνει σχεδόν 60 πίνακες και σχέδια, επιχειρεί να ανιχνεύσει την καλλιτεχνική του εξέλιξη μέσα από τρεις ενότητες: τη σχέση του με το ατελιέ του, τις επιδράσεις που δέχτηκε από τους δασκάλους του και την αδιάκοπη εξερεύνηση του σώματος, φτιαγμένου «από σάρκα και οστά» (4/7-3/10). Επιμέλεια Μαρία Κουτσομάλλη-Μορώ.

«Αντωνάκος: Οροθετώντας τον χρόνο»

Στήβεν Αντωνάκος citronne

Ο Στήβεν Αντωνάκος επανέρχεται στη Citronne Gallery με μια επιλεκτική αναδρομή (1960-2009) στο έργο του σημαντικού αυτού εικαστικού όπου «οροθετείται» ο χρόνος. Στην έκθεση παρουσιάζονται 29 έργα: επιτοίχια νέον, ανάγλυφα της ενότητας «Αλφάβητος», ζωγραφικά έργα σε περγαμηνή, σχέδια έργων, όπως επίσης και η ενότητα χαρακτικών «Tears». Είναι έργα-σταθμοί στην πορεία του καλλιτέχνη ως προς τα μέσα και τις κεντρικές του ιδέες (έως 19/6).

«Μεταξύ ουρανού και γης»

Ιάπωνων χαρακτών

Το Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου και η Ένωση Ελλήνων Χαρακτών παρουσιάζουν έργα 51 σύγχρονων Ιάπωνων χαρακτών. Οι ιαπωνικές ξυλογραφίες (ukiyo-e) εισήχθησαν στην Ευρώπη για πρώτη φορά στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα και επηρέασαν καθοριστικά το καλλιτεχνικό ρεύμα του ιμπρεσιονισμού και την ανάπτυξη των μεταϊμπρεσιονιστικών τάσεων. Τα έργα της έκθεσης είναι εμπνευσμένα από την καθημερινή ζωή και συχνά εκφράζουν φυσιολατρική διάθεση (έως 17/7).

«Αναζητώντας τον Οδυσσέα»

Αλέξανδρος Μαγκανιώτης

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών φιλοξενεί ατομική έκθεση ζωγραφικής του Αλέξανδρου Μαγκανιώτη. Εμπνευσμένος από την «Οδύσσεια» ο καλλιτέχνης περιγράφει μια ιστορία αναζήτησης ταυτότητας· μέσα από την πρωτότυπη τεχνική του ζωγραφικού μοντάζ μεταγράφει τις περιπέτειες και τις περιπλανήσεις του Οδυσσέα στις εμπειρίες όλων και τις συνήθεις εικόνες της αθηναϊκής πραγματικότητας (έως 4/7). Επιμέλεια Γιάννης Μπόλης.

«Madder and madder and hotter and hotter»

Τζορτζ Φλόιντ

Μέσα από φωτογραφικό και αρχειακό υλικό, βίντεο και ακουστικές εγκαταστάσεις η έκθεση, που φιλοξενείται στην γκαλερί 1927 Art Space, ανατρέχει στις μαζικές διαδηλώσεις του 2020 για τον Τζορτζ Φλόιντ και επιχειρεί να συμβάλει στην κατανόηση της μακράς ιστορίας φυλετικής βίας στις Ηνωμένες Πολιτείες (έως 19/6). Επιμέλεια Ακτίνα Σταθάκη.

«Takis – Ενεργειακοί τόποι»

Takis

Τα ιστορικά έργα-σταθμοί στην καλλιτεχνική πορεία του εικαστικού Takis (Παναγιώτης Βασιλάκης, 1925-2019), μέρος της δωρεάς του Αλέξανδρου Ιόλα στο τότε Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, εκτίθενται στο MOMus – Μουσείο Αλεξ Μυλωνά μετατρέποντάς το σε ενεργειακό περιβάλλον με ήχους επικούς και παρατεταμένους που μεταφέρουν τις ταλαντώσεις, την κίνηση, το φως, τη δόνηση, την έλξη και την κρούση (έως 17/10). Επιμέλεια Κατερίνα Σύρογλου.

«Δανιήλ, το φως, η φυσική και η μεταφυσική του»

Δανιήλ (Παναγόπουλου)

Η Roma Gallery παρουσιάζει έκθεση με έργα του Δανιήλ (Παναγόπουλου). Διαθέτοντας έναν μεγάλο αριθμό έργων του, θα τα παρουσιάσει σε δύο ενότητες: στην πρώτη ήδη εκτίθενται ζωγραφικά έργα από τη θητεία του στη Σχολή Καλών Τεχνών (1944-47), ενώ στη δεύτερη θα παρουσιαστούν οι συνθέσεις της ωριμότητάς του, τα «Κουτιά» (Boîtes), οι συνθέσεις με τα διπλωμένα, επιζωγραφισμένα χαρτόνια και οι μνημειακές του λινάτσες (1970-2007) (α΄ μέρος έως 14/6, β΄ μέρος 17/6-6/9). Επιμέλεια Μάνος Στεφανίδης.

«Portals | Πύλη»

ΝΕΟΝ

Με 59 καλλιτέχνες από 27 χώρες και 15 νέες αναθέσεις έργων από το ΝΕΟΝ ανοίγει η έκθεση στον αναμορφωμένο χώρο του πρώην Δημόσιου Καπνεργοστασίου – νυν Βιβλιοθήκης και Τυπογραφείου της Βουλής. Οι καλλιτέχνες εκφράζουν τον πλουραλισμό των ιδεών και προσεγγίζουν θέματα για τη συλλογικότητα, την πολιτιστική κατανόηση της Ιστορίας και της πολιτικής, τον δημόσιο χώρο, το κοινό μας παρελθόν, παρόν και μέλλον. Έμπνευση για την έκθεση αποτέλεσε άρθρο της συγγραφέα Αρουντάτι Ρόι που ανέφερε ότι η πανδημία είναι μια πύλη, ένα σημείο μετάβασης από έναν κόσμο σε έναν άλλο (11/6-31/12). Επιμέλεια Ελίνα Κουντούρη.

«Πρώτη σημαία»

Με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση παρουσιάζεται ομαδική εικαστική έκθεση στην Ιερά Μονή Ευαγγελιστρίας στη Σκιάθο. Στον τόπο όπου το 1807 με πρωτοβουλία του Νικοτσάρα, του Γιάννη Σταθά και του ηγούμενου της Μονής Νήφωνα σχεδιάστηκε, υφάνθηκε και υψώθηκε η πρώτη γαλανόλευκη ελληνική σημαία στις απαρχές της επανάστασης. Στο πλαίσιο της επετειακής εικαστικής δράσης στον εμβληματικό τόπο της παρουσίασής της, σύγχρονα λάβαρα 40 διακεκριμένων εικαστικών θα εγκατασταθούν στον εξωτερικό και τον εσωτερικό χώρο της μονής (20/6-9/21). Επιμέλεια Ιρις Κρητικού.

*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Documento στις 23/52021

Διαβάστε επίσης: Ξενάγηση στην Εθνική Πινακοθήκη από τον καθηγητή και κριτικό τέχνης Μάνο Στεφανίδη

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter