Η Βρετανία αποχαιρετά τη βασίλισσα Ελισάβετ: Κατευθύνεται στο Λονδίνο ο Κάρολος – Το απόγευμα το πρώτο του διάγγελμα ως βασιλιάς

Η Βρετανία αποχαιρετά τη βασίλισσα Ελισάβετ: Κατευθύνεται στο Λονδίνο ο Κάρολος – Το απόγευμα το πρώτο του διάγγελμα ως βασιλιάς

Στο Λονδίνο επιστρέφει ο νέος βασιλιάς της Βρετανίας, Κάρολος όπου και θα απευθύνει το πρώτο του διάγγελμα προς το έθνος το απόγευμα, ένα 24ωρο μετά τον θάνατο της μητέρας του, βασίλισσας Ελισάβετ.

Νωρίτερα, είχε αποχωρήσει από το Μπαλμόραλ ο πρίγκιπας Χάρι, το πρώτο μέλος της βασιλικής οικογένειας που εγκατέλειψε το βασιλικό κάστρο στη Σκωτία.

Σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο «inews», το διάγγελμά του θα είναι προηχογραφημένο και σύντομο αποτίοντας φόρο τιμής στην εκλιπούσα μητέρα του.

Ο βασιλιάς Κάρολος θα συναντηθεί με την πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας Λιζ Τρας και εν συνεχεία θα κάνει το διάγγελμά του.

Στις 13:00, ώρα Βρετανίας και 15:00 ώρα Ελλάδας, στη μνήμη της βασίλισσας Ελισάβετ, θα ακουστούν 96 κανονιοβολισμοί, όσα και τα χρόνια της, ενώ οι καμπάνες ηχούν πένθιμα. Οι κανονιοβολισμοί θα ακουστούν από διάφορα μέρη του Λονδίνου, όπως το Χάιντ Παρκ και ο Πύργος του Λονδίνου.

 


Την ίδια ώρα, πλήθος κόσμου συρρέει  στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ στο Λονδίνο και με δάκρυα στα μάτια αφήνουν ένα λουλούδι για την βασίλισσά τους, εκείνη που έμεινε στο θρόνο της Βρετανίας 70 ολόκληρα χρόνια, που έγινε σύμβολο για ένα ολόκληρο έθνος.

Σε όλα τα κυβερνητικά κτήρια και τις δημόσιες υπηρεσίες, όπως και στα ανάκτορα, κυματίζουν μεσίστιες και ο ιστότοπος της βασιλικής οικογένειας άλλαξε φόντο σε μαύρο.

Τι ακολουθεί τον θάνατο της 96χρονης μονάρχη

Σύμφωνα με το Πρωτόκολλο, σε δέκα ημέρες θα γίνει η κηδεία της Ελισάβετ. Μέχρι τότε, τις ημέρες που θα μεσολαβήσουν, είναι προγραμματισμένα συγκεκριμένα πράγματα για κάθε ημέρα, όπως ορίζει το πρωτόκολλο ξεκινώντας από σήμερα και την κήρυξη του νέου βασιλιά.

Αύριο Σάββατο η σορός της βασίλισσας, κατά μία εκδοχή, αναμένεται να μεταφερθεί με το βασιλικό τραίνο από το Μπαλμόραλ στο παλάτι του Μπάκιγχαμ. Ωστόσο, κατ’ άλλες πληροφορίες θα μεταφερθεί οδικώς στο παλάτι του Χόλιρουντ στο Εδιμβούργο και την επομένη στον καθεδρικό ναό της πόλης, τον Άγιο Τζάιλς, όπου θα τελεστεί λειτουργία παρουσία του βασιλιά.

Ο βασιλιάς Κάρολος Γ΄ θα έχει ήδη ξεκινήσει περιοδεία σε όλες τις χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως ορίζει το πρωτόκολλο. Πρώτος του σταθμός θα είναι η Σκοτία, κατόπιν θα μεταβεί στην Βόρεια Ιρλανδία και έπειτα στην Ουαλία.

Μεθαύριο Κυριακή η σορός της βασίλισσας, σύμφωνα πάντα με το δεύτερο σενάριο, θα μεταφερθεί με αεροσκάφος της RAF (της Πολεμικής Αεροπορίας) στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Νόρθχολντ του δυτικού Λονδίνου και από εκεί οδικώς στο παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Την Δευτέρα, πάνω σε κιλλίβαντα, συνοδεία στρατιωτικής πομπής και συγγενών, η σορός θα μεταφερθεί από το παλάτι του Μπάκιγχαμ στο Κοινοβούλιο όπου θα παραμείνει για τριήμερο λαϊκό προσκύνημα.

Δέκα ημέρες μετά το θάνατο της, θα τελεστεί η κηδεία της βασίλισσας. Η ημέρα αυτή, κατά την οποία θα κηρυχθεί εθνικό πένθος, θα είναι επίσημη αργία.

Κατά πληροφορίες η σορός της βασίλισσας θα μεταφερθεί στις 10:50 από το κοινοβούλιο στο Αβαείο του Γουέστμινστερ όπου θα πραγματοποιηθεί μεγαλοπρεπής πολιτειακή κηδεία παρουσία ξένων ηγετών.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter