ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν έτοιμος να παραδώσει στον Ζελένσκι πυρομαχικά διασποράς μεγάλου βεληνεκούς

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν έτοιμος να παραδώσει στον Ζελένσκι πυρομαχικά διασποράς μεγάλου βεληνεκούς

Η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι κοντά στο να αποφασίσει ότι θα παράσχει στην Ουκρανία πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ATACMS οπλισμένους με βόμβες διασποράς.

Το ATACMS με οπλισμό διασποράς, με εμβέλεια από 45 έως 190 μίλια, ανάλογα με την έκδοση που θα επιλεγεί, θα μπορούσε να επιτρέψει στην Ουκρανία να χτυπήσει θέσεις διοίκησης, αποθήκες πυρομαχικών και διαδρομές υλικοτεχνικής υποστήριξης πολύ πίσω από τις ρωσικές γραμμές του μετώπου και τις οχυρωμένες άμυνες. Η Ουκρανία, με την υποστήριξη αρκετών αμερικανών βουλευτών, έχει ζητήσει από πέρυσι το ATACMS.

Η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να στείλουν πυρομαχικά διασποράς στην Ουκρανία είναι αμφιλεγόμενη επειδή οι βόμβες που δεν έχουν εκραγεί αποτελούν κίνδυνο για τους πολίτες ακόμη και δεκαετίες αργότερα. Η Ουκρανία έχει ζητήσει εκατοντάδες πυραύλους.

Πριν από τη συνάντηση του Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο την Πέμπτη το απόγευμα με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν είπε στους δημοσιογράφους ότι ο Μπάιντεν «μιλούσε συνεχώς» στον στρατό των ΗΠΑ, τους συμμάχους και την Ουκρανία «για το τι χρειάζεται στο πεδίο της μάχης σε κάθε δεδομένη φάση του πολέμου, και στη συνέχεια τι μπορούν να προσφέρουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι είμαστε σε θέση να υποστηρίξουμε τις δικές μας ανάγκες αποτροπής και άμυνας».

Συμπίπτοντας με τη συνάντηση με τον Ζελένσκι, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την Πέμπτη επιπλέον στρατιωτική βοήθεια αξίας 325 εκατομμυρίων δολαρίων που αντλήθηκαν από τα αποθέματα του υπουργείου Άμυνας για την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων «πρόσθετων πυρομαχικών αεράμυνας που θα βοηθήσουν στην ενίσχυση της αεράμυνας της Ουκρανίας έναντι αεροπορικών επιθέσεων από τη Ρωσία τώρα και τον ερχόμενο χειμώνα, όταν η Ρωσία είναι πιθανό να ανανεώσει τις επιθέσεις της κατά ουκρανικών υποδομών ζωτικής σημασίας», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν σε δήλωση.

Το πακέτο στρατιωτικής υποστήριξης «περιέχει επίσης πυρομαχικά πυροβολικού και δυνατότητες αντιτεθωρακισμένων, καθώς και πυρομαχικά διασποράς, τα οποία θα ενισχύσουν περαιτέρω την ικανότητα της Ουκρανίας να συνεχίσει την αντεπίθεσή της κατά των ρωσικών δυνάμεων», ανέφερε η δήλωση.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter