Ιάσονας Αποστολόπουλος: Το δικό μας Οχι

Ιάσονας Αποστολόπουλος: Το δικό μας Οχι

Ο Ιάσονας Αποστολόπουλος δεν προσπαθεί όπως ο συνονόματός του της μυθολογίας να αρπάξει κάποιο χρυσόμαλλο δέρας. Προσπαθεί να αρπάξει ανθρώπους από του χάρου τα δόντια. Παιδιά από το στόμα του κύματος. Χρυσή, χρυσόμαλλη, μαλαματένια είναι γι’ αυτόν κάθε ζωή: λευκή, μελαψή, μαύρη, χριστιανική, μουσουλμανική – βάλτε ό,τι θέλετε εδώ. Και για να σώζει κανείς ζωές πρέπει να σώζει οπωσδήποτε την αλήθεια. Μαζί πάνε αυτά. Κι έτσι έχει εχθρούς για δύο λόγους. Πρώτον, επειδή σώζει ζωές που για κάποιους δεν αξίζει και δεν πρέπει να σωθούν. Η σωτηρία τους βλάπτει τα εθνικά μας συμφέροντα. Και, δεύτερον, επειδή λέει την αλήθεια για τα εγκλήματα του κράτους μας. Και η αλήθεια επίσης βλάπτει τα εθνικά μας συμφέροντα.

Και συμβαίνει το περίεργο στην Ελλάδα των Ελλήνων χριστιανών και της ορθοδοξίας, που ποτέ δεν πεθαίνει: αντί να μας ενώνει ο Ιάσονας, μας χωρίζει. Αγάπη από τους μεν, μίσος από τους δε. Στήριξη από τους μεν, απειλές κατά της ζωής του από τους δε. Στην πραγματικότητα χωρισμένοι είμαστε, αλλά αυτός ο εραστής της ζωής, που τα δίνει όλα για ένα μαύρο παιδί, βγάζει στην επιφάνεια χωρίς καλά καλά να το θέλει δύο Ελλάδες. Την Ελλάδα του μίσους, του ρατσισμού, της αμορφωσιάς, της υποκρισίας και της βλακείας από τη μια. Και την Ελλάδα του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης και της ανοχής από την άλλη. Την Ελλάδα που θεωρεί την ανθρώπινη ζωή αναλώσιμη και την Ελλάδα που τη θεωρεί αδιαπραγμάτευτο αγαθό.

Για όσους τον αγαπούμε και τον στηρίζουμε, ο Ιάσονας είναι ένα μικρό παράθυρο, ένας φεγγίτης που επιτρέπει να μπει λίγο φως στη σημερινή Ελλάδα όπου το πάνω χέρι έχει

το σκότος. Και μας επιτρέπει επίσης να δούμε έναν κόσμο όπως τον ονειρευόμαστε, τον σχεδιάζουμε, τον θέλουμε, παλεύουμε να τον πλησιάσουμε. Ο Ιάσονας δεν είναι από την άποψη αυτή απλώς ένας ήρωας του καιρού μας, ένας ξεχωριστός Ελληνας που έχει το θάρρος να πηγαίνει κόντρα στο ρεύμα στην πατρίδα των καπήλων. Είναι μια ζώσα βεβαιότητα ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Δεν θέλουμε να είμαστε όλοι ίδιοι. Δεν λατρεύουμε όλοι το χρυσό μοσχάρι, τον Αδωνη, τον Φρουζή και τον κάθε διαπλεκόμενο χορευτή. Οχι και πάλι Οχι.

Αυτό το δικό μας Οχι είναι ο Ιάσονας.

Οχι στο σκοτάδι και στον θάνατο, που πάει να πει Ναι στο φως και στη ζωή. Οχι στο ψέμα και στην προπαγάνδα τους, που πάει να πει Ναι στην αλήθεια και τη ζωή. Οχι στον φόβο, Ναι στον Ιάσονα. Κι όποιος μηχανορραφεί για μια Ελλάδα-Μήδεια να ξέρει ότι θα βρει πολλά παιδιά μπροστά του…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter