Ινδία: Κύκλωμα εξαπατούσε πολίτες και τους έστελνε να πολεμήσουν με τον ρωσικό στρατό

Ινδία: Κύκλωμα εξαπατούσε πολίτες και τους έστελνε να πολεμήσουν με τον ρωσικό στρατό

Στη σύλληψη μελών ενός δικτύου διακινητών προχώρησαν οι Αρχές στην Ινδία, το οποίο παρέσυρε νεαρούς άνδρες στη Ρωσία, με την υπόσχεση ότι θα εργαστούν στον στρατό, ενώ στην πραγματικότητα τους ανάγκαζε να πολεμήσουν στον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας.

Περίπου 35 άνδρες έχουν σταλεί στη Ρωσία από το εν λόγω δίκτυο μέχρι στιγμής, όπως ανακοίνωσε το Κεντρικό Γραφείο Ερευνών (CBI) της Ινδίας. Προηγουμένως, το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας έκανε λόγο για συνολικά 20 άνδρες, σύμφωνα με το Reuters.

Τουλάχιστον δύο άνδρες που πήγαν στη Ρωσία περιμένοντας να εργαστούν ως «βοηθοί» στον στρατό έχασαν τη ζωή τους ενώ πολεμούσαν στο μέτωπο, σύμφωνα με τις οικογένειες τους. Η πρεσβείας της Ινδίας στη Ρωσία, επιβεβαίωσε τον έναν από τους δύο θανάτους.

Οι διακινητές, που δραστηριοποιούνται σε πολλές περιοχές της Ινδίας, βάζουν στο στόχο άτομα που χρησιμοποιούν πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και άλλους, μέσων τοπικών πρακτόρων, σύμφωνα με το CBI.

Σε ορισμένους από τους άνδρες προσφέρθηκε μάλιστα η εισαγωγή σε «αμφίβολα ιδιωτικά πανεπιστήμια» στη Ρωσία μαζί με «δωρεάν επεκτάσεις βίζας με έκπτωση» ώστε να τους προσελκύσουν.

«Οι Ινδοί υπήκοοι που διακινήθηκαν από το δίκτυο εκπαιδεύτηκαν σε ρόλους μάχης και αναπτύχθηκαν σε βάσεις στο μέτωπο στην εμπόλεμη ζώνη Ρωσίας-Ουκρανίας παρά τη θέλησή τους», υποστηρίζει το CBI, προσθέτοντας ότι ορισμένα από τα θύματα «τραυματίστηκαν βαριά» στην εμπόλεμη ζώνη.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε διάφορες τοποθεσίες – μεταξύ των οποίων το Νέο Δελχί και η Βομβάη – και έχουν ήδη κατασχεθεί μετρητά ύψους 50 εκατ. ρουπιών (605.000 δολάρια) μαζί με ορισμένα έγγραφα και ηλεκτρονικά αρχεία.

«Ορισμένοι ύποπτοι έχουν επίσης τεθεί υπό κράτηση για ανάκριση σε διάφορες τοποθεσίες», αναφέρεται.

Σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αυτόν τον μήνα, επτά άνδρες φαίνονται να ζητούν τη βοήθεια της ινδικής κυβέρνησης για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, λέγοντας ότι ταξίδεψαν στη Ρωσία με τουριστική βίζα, αλλά τώρα αναγκάζονται να πολεμήσουν γι’ αυτή.

«Προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε με αυτούς τους ανθρώπους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Ραντίρ Τζαϊσβάλ. Από την πλευρά του, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει απαντήσει σε αιτήματα για σχολιασμό.

Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης: Συκοφάντησε τα δημόσια ΑΕΙ την ώρα που οι φοιτητές είναι στους δρόμους

Αλέξης Τσίπρας: Η ΝΔ απαξιώνει το Σύνταγμα – Η ίδρυση κερδοσκοπικών πανεπιστημίων δεν θα ευδοκιμήσει

Ιδιωτικά πανεπιστήμια: «Η γνώση είναι δικαίωμα και όχι ευκαιρία» – Ηχηρό μήνυμα από τους φοιτητές στα Προπύλαια (Photos)

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
29/04/2024, 16:32
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter