Ιρανοί πεζοναύτες κατέλαβαν δεξαμενόπλοιο που μετέφερε αργό πετρέλαιο στις ΗΠΑ

Ιρανοί πεζοναύτες κατέλαβαν δεξαμενόπλοιο που μετέφερε αργό πετρέλαιο στις ΗΠΑ

Μασκοφόροι κομάντο του ιρανικού ναυτικού πραγματοποίησαν επιδρομή με ελικόπτερο για να καταλάβουν ένα πετρελαιοφόρο με προορισμό τις ΗΠΑ στον Κόλπο του Ομάν, σύμφωνα με πλάνα που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση του Ιράν την Παρασκευή.

Το βίντεο δείχνει τους καταδρομείς να κατεβαίνουν στο κατάστρωμα του Advantage Sweet με σχοινιά από ένα ελικόπτερο που αιωρείται. Μια φωτογραφία δείχνει έναν καταδρομέα με τη γροθιά του στον αέρα αφού προφανώς πήρε το σκάφος. Ενώ η Τεχεράνη λέει ότι το δεξαμενόπλοιο κατασχέθηκε πάνω σε άλλο ιρανικό σκάφος, δεν έχει παράσχει ακόμη στοιχεία που να υποστηρίζουν τον ισχυρισμό – και η Ισλαμική Δημοκρατία έχει λάβει άλλα πλοία ως διαπραγματευτικά χαρτιά στις διαπραγματεύσεις με τη Δύση.

Ο 5ος στόλος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ είπε σε ανακοίνωσή του ότι η ιρανική κατάσχεση ήταν τουλάχιστον το πέμπτο εμπορικό σκάφος που κατέλαβε η Τεχεράνη τα τελευταία δύο χρόνια. «Η συνεχιζόμενη παρενόχληση πλοίων από το Ιράν και η παρέμβαση στα δικαιώματα ναυσιπλοΐας στα περιφερειακά ύδατα αποτελούν απειλή για την ασφάλεια της θάλασσας και την παγκόσμια οικονομία», πρόσθεσε.

Ο διαχειριστής του σκάφους, μια τουρκική εταιρεία που ονομάζεται Advantage Tankers, εξέδωσε μια δήλωση αναγνωρίζοντας ότι το Advantage Sweet «συνοδευόταν από το ιρανικό ναυτικό σε ένα λιμάνι βάσει διεθνούς διαμάχης». Και τα 24 μέλη του πληρώματος του πλοίου είναι Ινδοί.

«Η ασφάλεια και η ευημερία των πολύτιμων μελών του πληρώματος μας είναι η Νο. 1 προτεραιότητά μας», ανέφερε η εταιρεία. «Παρόμοιες εμπειρίες δείχνουν ότι τα μέλη του πληρώματος πλοίων που έχουν ληφθεί υπό τέτοιες συνθήκες δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο».

Πηγή: AP, AFP

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter