Ισημερινός: Δεν θα γίνει άρση του ασύλου προς τον Ασανζ, ιδρυτή των WikiLeaks

Ισημερινός: Δεν θα γίνει άρση του ασύλου προς τον Ασανζ, ιδρυτή των WikiLeaks

Ο Ισημερινός δεν θα απαντήσει στις «προσβλητικές φήμες» σύμφωνα με τις οποίες θέλει να άρει το άσυλο που έχει προσφέρει στον Τζούλιαν Ασάνζ, τον ιδρυτή του WikiLeaks, εξαιτίας της δημοσιοποίησης στον ιστότοπο πληροφοριών που εμπλέκουν τον πρόεδρο της χώρας Λενίν Μορένο σε σκάνδαλο διαφθοράς.

Το Κίτο «δεν απαντά σε φήμες, σε υποθέσεις και σε εικασίες που δεν βασίζονται σε κανένα έγγραφο», ανάφερε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ισημερινού στο WhatsApp χθες Πέμπτη.

Η εκπρόσωπος χαρακτήρισε «φήμες αβάσιμες και άρα προσβλητικές» τις πληροφορίες που μετέδωσε ο WikiLeaks σχετικά με την εκδίωξη του Ασάνζ από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου κατέφυγε το 2012 για να αποφύγει τη σύλληψη.

«Ο Ισημερινός λαμβάνει αποφάσεις με κυρίαρχο και ανεξάρτητο τρόπο», υπογράμμισε η εκπρόσωπος.

Διαβάστε επίσης: Τζούλιαν Ασάνζ: Κινδυνεύει με απέλαση ο ιδρυτής των wikileaks

Ο WikiLeaks είχε αναφέρει νωρίτερα στον λογαριασμό του στο Twitter ότι «υψηλά ιστάμενη πηγή της κυβέρνησης του Ισημερινού» τού δήλωσε ότι ο Ασάνζ θα διωχθεί βιαίως εντός «ωρών ή ημερών» από την πρεσβεία της χώρας και ότι υπάρχει ήδη «συμφωνία με τη Βρετανία για τη σύλληψή του» μετά την δημοσιοποίηση στον ιστότοπο φωτογραφιών, βίντεο και ιδιωτικών συνομιλιών του Μορένο.

Το Κίτο έχει ήδη καταγγείλει ενώπιον εισηγητή του ΟΗΕ τη δημοσιοποίηση αυτών των στοιχείων από τον WikiLeaks, καθώς και στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης Twitter και Facebook.

Στον ιστότοπο inapapers. com καταγγέλλεται μια σειρά γεγονότων που εμπλέκουν τον Μορένο σε ένα σκάνδαλο διαφθοράς. Ο πρόεδρος του Ισημερινού απέρριψε τις κατηγορίες και ισχυρίστηκε ότι γνωρίζει ποιος ευθύνεται για τη διαρροή, χωρίς ωστόσο να τον κατονομάσει.

«Γνωρίζουμε ποιος πληρώνει για αυτά. Το γνωρίζουμε πολύ καλά. Συνδέεται με εκείνους που υπέκλεψαν δισεκατομμύρια δολάρια την προηγούμενη δεκαετία», κατήγγειλε σήμερα ο Μορένο, ο οποίος βρίσκεται σε ρήξη με τον προκάτοχό του Ραφαέλ Κορέα.

Την Τρίτη ο Μορένο είχε κατηγορήσει τον Ασάνζ ότι έχει «παραβιάσει επανειλημμένα» τους όρους βάσει των οποίων του χορηγήθηκε άσυλο και πρόσθεσε ότι το Κίτο συζητά με το Λονδίνο μια διευθέτηση ώστε η Βρετανία να του επιτρέψει να φύγει από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου κατέφυγε το 2012.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter