Ισραήλ: «Μπαράζ» διπλωματικών μπλόκων από αριστερές κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής

Ισραήλ: «Μπαράζ» διπλωματικών μπλόκων από αριστερές κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής

«Βροχή» πέφτουν οι ανακλήσεις πρεσβευτών από το Ισραήλ, στις οποίες προχωρούν χώρες στη Λατινική Αμερική. Χώρες στις οποίες ηγούνται προοδευτικές κυβερνήσεις οι διπλωματικές σχέσεις κόβονται με το Τελ Αβίβ, ενώ ακολούθησαν έντονες καταδίκες για τους βομβαρδισμούς των Παλαιστινίων, που έχει κοστίσει τη ζωή σε πάνω από 9.000 ανθρώπους.

«Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας»

Η αριστερή κυβέρνηση της Βολιβίας διέκοψε πλήρως τις διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ, αποδίδοντας την απόφασή της στα εγκλήματα πολέμου και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττονται στη Λωρίδα της Γάζας από το Ισραήλ.

Η απόφαση της Βολιβίας ανακοινώθηκε σε συνέντευξη Τύπου το απόγευμα της Τρίτης από τη Μαρία Νέλα Πράντα, υπουργό της κυβέρνησης του προέδρου Λουίς Άρσε. «Απαιτούμε να σταματήσουν οι επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας που μέχρι στιγμής έχουν στοιχίσει χιλιάδες ζωές αμάχων και έχουν προκαλέσει τον αναγκαστικό εκτοπισμό Παλαιστινίων», είπε η υπουργός στους δημοσιογράφους στην de facto πρωτεύουσα της χώρας της, Λα Παζ.

Σκληρές παρομοιώσεις με το παρελθόν

Επίσης, ο αριστερός πρόεδρος της Κολομβίας, Γκουστάβο Πέτρο, δήλωσε την Τρίτη ότι ανακάλεσε τον πρεσβευτή του εξαιτίας της «σφαγής του παλαιστινιακού λαού» από το Ισραήλ. Ο Πέτρο πρόσφατα παρομοίασε τις ενέργειες του Ισραήλ με εκείνες των Ναζί του Αδόλφου Χίτλερ, επιπλήττοντας το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ, το οποίο τον κατηγόρησε ότι έθετε σε κίνδυνο ζωές Εβραίων και ενθάρρυνε «τις φρικτές πράξεις των τρομοκρατών της Χαμάς» με τις «εχθρικές και αντισημιτικές δηλώσεις» του.

«Συλλογική τιμωρία»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Χιλής, Γκαμπριέλ Μπόριτς, ανακοίνωσε επίσης ότι ανακάλεσε τον πρεσβευτή της χώρας του στο Τελ Αβίβ για να συζητήσει τις «απαράδεκτες παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου» που σημείωσε ότι το Ισραήλ διαπράττει στη Γάζα. Ο Μπόριτς είπε ότι τα περισσότερα από 9.000 θύματα της επίθεσης του Ισραήλ –πολλοί από αυτούς γυναίκες και παιδιά– απέδειξαν ότι η στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ αποτελεί «συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού άμαχου πληθυσμού στη Γάζα».

«Γυναικόπαιδα τα μεγάλα θύματα»

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, επέκρινε την περασμένη εβδομάδα αυτό που αποκάλεσε «την παράνοια του πρωθυπουργού του Ισραήλ που θέλει να καταστρέψει τη Λωρίδα της Γάζας, αλλά ξεχνώντας ότι δεν υπάρχουν μόνο στρατιώτες της Χαμάς εκεί, αλλά και γυναίκες και παιδιά, που είναι τα μεγάλα θύματα αυτού του πολέμου».

«Ακριβώς επειδή η Χαμάς διέπραξε μια τρομοκρατική ενέργεια εναντίον του Ισραήλ, δεν σημαίνει ότι το Ισραήλ πρέπει να σκοτώσει εκατομμύρια αθώους ανθρώπους», πρόσθεσε ο Λούλα σε άλλη συνέντευξη.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter