Ιταλία: Συμφωνία Μελόνι-Ντράγκι για την πολιτική επιβίωση και των δύο

Ιταλία: Συμφωνία Μελόνι-Ντράγκι για την πολιτική επιβίωση και των δύο

Αποκαλυπτικό δημοσίευμα της La Repubblica εκθέτει ενδεχόμενη συνεργασία μεταξύ του απερχόμενου, Μάριο Ντράγκι, με τη νέα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι. με στόχο να εξασφαλιστεί το πολιτικό μέλλον του πρώτου και η ομαλή διακυβέρνηση της δεύτερης.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Ντράγκι επικοινώνησε με τους Εμανουέλ Μακρόν, Όλαφ Σολτς και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προσφέροντας εγγυήσεις για την ηγέτιδα των Αδελφών της Ιταλίας και καθησυχάζοντας τις ηγεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς τους τρεις βασικούς πυλώνες που θα καθοδηγήσουν τη δράση της μελλοντικής κυβέρνησης.

Η συμφωνία μεταξύ Μελόνι και Ντράγκι αφορά τρεις όρους που φέρεται να έθεσε ο πρώην διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και η Μελόνι τους δέχτηκε. Οι όροι είναι οι εξής : 1) H νέα κυβέρνηση να συνεχίσει να υποστηρίζει την οικονομική και στρατιωτική δέσμευση προς την Ουκρανία και να διατηρήσει τις κυρώσεις κατά της Μόσχας. 2) Να διατηρηθεί η προσήλωση στο ΝΑΤΟ και 3) να μην υπάρξουν αλλαγές στον προϋπολογισμό, ώστε να παραμείνει υπό έλεγχο το δημόσιο χρέος.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για εμπιστευτικές συναντήσεις των δύο πολιτικών με στόχο να εξασφαλιστεί το μέλλον της νέας πρωθυπουργού, το οποίο έπεσε σε δυσχέρεια με τις προεκλογικές ριζοσπαστικές και αντιευρωπαϊκές της δηλώσεις. Δηλαδή πρόκειται και για μια κίνηση επιβίωσης από τη νέα πρωθυπουργό καθώς δεν θα ήθελε να υποστεί απομόνωση και επιπτώσεις στις αγορές αμφισβητώντας τους ευρωπαίους συμμάχους, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Ταυτόχρονα, ενώ οι τρεις όροι ανταποκρίνονται σε θέσεις που όντως υποστηρίζονται δημοσίως από τη Μελόνι, η εφημερίδα σχολιάζει πως είναι λογικό οι ευρωπαίοι εταίροι να ανησυχούν, με τους  Σαλβίνι και Μπερλουσκόνι στην κυβέρνηση, οι οποίοι είναι γνωστοί για τις σχέσεις με τον Πούτιν και τις διακηρύξεις για ελλειμματικές δαπάνες.

Έτσι η Μελόνι βασίζεται στη στήριξη του Ντράγκι και ο ίδιος εκτίθεται υπέρ της στην Ευρώπη.

Όμως ίσως να πρόκειται και για μια κίνηση εξασφάλισης της θέσης του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ για τον ίδιο. Θέση, η οποία πρόκειται να καλυφθεί τον Ιούνιο του 2023. Σύμφωνα με την εφημερίδα, αυτό αποτελεί ένα πολύ ρεαλιστικό σενάριο. Το ενδεχόμενο αυτό θα ήταν ευπρόσδεκτο από τη Ουάσιγκτον αλλά και θα προσέφερε περαιτέρω ασφάλεια στη Μελόνι σε διεθνές περιβάλλον.

Ωστόσο, η ιταλική προεδρία διέψευσε το περιεχόμενο του δημοσιεύματος και τόνισε ότι ο πρωθυπουργός δεν έδωσε καμία δέσμευση και αντιθέτως πρόκειται για επαφές με διεθνείς συνομιλητές που έτσι κι αλλιώς τελούνται ανά τακτά διαστήματα. Η μόνη δέσμευση που εγγυάται είναι μια ήρεμη μεταβίβαση της κυβερνητικής εξουσίας με γνώμονα τις ορθές θεσμικές σχέσεις.

Διαβάστε επίσης:

Εκλογές στην Ιταλία: Τι θα σήμαινε για την ΕΕ μια κυβέρνηση Μελόνι

La Stampa: Η Ρωσία «έριξε» τον Ντράγκι

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter