Kαιρός: Βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι ως το βράδυ – Τι προβλέπει η επικαιροποιημένη πρόγνωση της ΕΜΥ

Kαιρός: Βροχές, καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι ως το βράδυ – Τι προβλέπει η επικαιροποιημένη πρόγνωση της ΕΜΥ

Προς τη  Θράκη και πιθανώς την ανατολική Μακεδονία και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου μετατοπίζεται η κακοκαιρία που πλήττει από το βράδυ του Σαββάτου τη χώρα ξεκινώντας από τα δυτικά, όπως προβλέπει το επικαιροποιημένο Εκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε την Κυριακή από την ΕΜΥ.

Όπως σημειώνει το νέο δελτίο, η επιδείνωση που παρουσιάζει ο καιρός θα συνεχιστεί έως και τις βραδινές ώρες της Κυριακής (07-01-2024), με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους θυελλώδεις νοτιοδυτικούς ανέμους στα πελάγη, εντάσεως 7 με 8 μποφόρ.

Πιο αναλυτικά σήμερα Κυριακή (07-01-2024) οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες:

α) θα συνεχιστούν έως αργά το βράδυ στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και πιθανόν τη δυτική και τη νότια Πελοπόννησο.

β) κατά περιόδους θα επηρεάσουν τη Θράκη και πιθανώς την ανατολική Μακεδονία και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Σταδιακή ύφεση των φαινομένων αναμένεται από το βράδυ της Κυριακής και μετά.

Πώς εξελίχθηκε τα ξημερώματα η κακοκαιρία

Προειδοποιητικό μήνυμα, για αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων, εστάλη από το 112 στους κατοίκους της Δυτικής Ελλάδας, ενώ μπουρίνι έπληξε την Πάτρα, τον Πύργο και περιοχές της Ηπείρου με κύρια χαρακτηριστικά τον ισχυρό άνεμο και την δυνατή βροχόπτωση. Το αποτέλεσμα είναι να έχει προκληθεί διακοπή ρεύματος σε τμήμα του κέντρου της Πάτρας ενώ στον Πύργο ανεμοστρόβιλος παρέσυρε σκεπές, και εγκαταστάσεις θερμοσίφωνων.

Μπουρίνι και στην Αττική

Μπουρίνι έπληξε και την Αττική τα μεσάνυχτα με χαλαζόπτωση ενώ από τους θυελλώδεις ανέμους ξεριζώθηκαν ή κόπηκαν πολλά δέντρα.

Ενδεικτικός των προβλημάτων που προκάλεσε στην Αττική η κακοκαιρία είναικαι ο αριθμός των κλήσεων στην πυροσβεστική που δέχθηκε 95 τηλεφωνήματα για κοπές δέντρων και 40 για αφαιρέσεις δέντρων ενώ δεκάδες ήταν κλήσεις και για απεγκλωβισμό πολιτών από ασανσέρ λόγω διακοπής της ηλεκτροδοτησης.

Το μεγαλύτερο χτύπημα δέχθηκαν τα βόρεια προάστια ενώ στη Φιλοθέη από τους ανέμους έπεσε μέχρι και το χριστουγεννιάτικο δέντρο.

   

Ο καιρός την Κυριακή

Την Κυριακή τα πιο ισχυρά και τα πιο έντονα φαινόμενα αναμένονται σε περιοχές της δυτικής Ελλάδας αλλά και σε Ανατολική Μακεδονία, Θράκη και στο Ανατολικό Αιγαίο. Το δεύτερο χαρακτηριστικό της ημέρας είναι οι πολύ θυελλώδεις δυτικοί άνεμοι, οι οποίοι στο νότιο Ιόνιο θα είναι εντάσεως 9 μποφόρ και μέχρι το πρωί στο βόρειο Ιόνιο επίσης 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία αναμένεται να σημειώσει πτώση.

Πιο συγκεκριμένα, την Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2024 αναμένονται βροχές και καταιγίδες κυρίως στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα καθώς και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Τα φαινόμενα κατά τόπους θα ειναι έντονα και είναι πιθανό αν συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και σημαντικά ύψη βροχής. Στα υπόλοιπα τμήματα αναμένονται πρόσκαιρες και τοπικές βροχές. Χιονοπτώσεις αναμένονται στα δυτικά ηπειρωτικά ορεινά πάνω από τα 1500 μέτρα (ενδεικτικό υψόμετρο).

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 2 έως 11 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 3 έως 16, στην Ήπειρο από 1 έως 13, στη Θεσσαλία από 2 έως 16 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 3 έως 17, στα νησιά του Ιονίου από 12 έως 17 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη από 11 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν από νοτιοδυτικές γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 7-8 μποφόρ, με τάση εξασθένησης από τις βραδινές ώρες.

Στην Αττική περιμένουμε παροδικές νεφώσεις με μικρή πιθανότητα για πρόσκαιρες τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοδυτικές διευθύνσεις με εντάσεις αρχικά έως 5-6 μποφόρ και στα ανατολικά του νομού έως 7 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση μετά τις απογευματινές ώρες στα 4-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε νεφώσεις με παροδικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από νοτιοανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις έως 5-6 μποφόρ, ενώ μετά τις απογευματινές ώρες αναμένονται νοτιοδυτικοί άνεμοι με εντάσεις έως 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Δείτε την εξέλιξη της κακοκαιρίας

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter