Καναδάς: ξεκινά ανεξάρτητη έρευνα για την δολοφονία 22 θυμάτων από άντρα που παρίστανε τον αστυνομικό

Καναδάς: ξεκινά ανεξάρτητη έρευνα για την δολοφονία 22 θυμάτων από άντρα που παρίστανε τον αστυνομικό

Ανεξάρτητη δημόσια έρευνα ξεκίνησε σήμερα στον Καναδά. Η έρευνα αφορά σε μια από τις πιο στυγερές υποθέσεις δολοφονίας στην  ιστορία της χώρας. Πριν από δύο χρόνια, ένας άνδρας μεταμφιεσμένος σε αστυνομικό σκότωσε 22 ανθρώπους στη Νέα Σκωτία. Στις 18 και 19 Απριλίου 2020, ένας 51χρονος οδοντίατρος επιχείρησε μια «φονική βόλτα» στο ήσυχο, αγροτικό, προάστιο των ΗΠΑ κυκλοφορώντας με ένα ψεύτικο περιπολικό.

Η έρευνα για τη σφαγή αυτή επεκτάθηκε σε 16 κτίρια, ορισμένα εκ των οποίων είχαν πυρποληθεί. Μεταξύ των θυμάτων βρέθηκε και μια αστυνομικός της ομοσπονδιακής αστυνομίας. Έπειτα από μια κινηματογραφική καταδίωξη η οποία διήρκεσε 12 ώρες, οι αστυνομικοί τον πυροβόλησαν και τον σκότωσαν σε ένα βενζινάδικο.

«Πολλοί βρίσκονται εδώ για να μάθουν τι συνέβη, γιατί συνέβη και πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα ξανασυμβεί ποτέ» δήλωσε σήμερα σε τοποθέτησή του ο αστυνομικός διευθυντής  Μάικλ ΜακΝτόναλντ, αφού διάβασε τα ονόματα των 22 θυμάτων . Ο ΜακΝτόναλντ κατέχει επίσης την θέση του πρόεδρου της «Επιτροπής μαζικών απωλειών», μιας συλλογικότητας που συγκροτήθηκε τον Οκτώβριο του 2020 από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Καναδά και τις τοπικές αρχές της Νέας Σκωτίας με σκοπό την διαλεύκανση της συγκεκριμένη υπόθεσης.

Σε ανακοίνωσή του, ο πρωθυπουργός της Νέας Σκωτίας ζήτησε από τα μέλη της επιτροπής να «συναντηθούν με τις οικογένειες» των θυμάτων. «Τις τελευταίες εβδομάδες άκουσα τα μέλη των οικογενειών να εκφράζουν ανησυχία και οργή για τη δομή της έρευνας. Έχουν την εντύπωση ότι θα μείνουν στο σκοτάδι. Αυτό, όχι μόνο δείχνει έλλειψη σεβασμού, αλλά μας οδηγεί επίσης στο ερώτημα: αν οι οικογένειες δεν έχουν εμπιστοσύνη στη διαδικασία, πώς θα την εμπιστευτεί το κοινό;» διερωτήθηκε ο Τιμ Χιούστον.

Η επιτροπή αναμένεται ότι θα δώσει τον Μάιο στη δημοσιότητα την προκαταρκτική έκθεσή της και τον Νοέμβριο τα οριστικά συμπεράσματα και τις προτάσεις της.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter