Καρδίτσα: Τώρα έρχονται οι ποινικές διώξεις για τον «Ιανό», που ήταν δύο χρόνια πριν τον «Daniel»

Καρδίτσα: Τώρα έρχονται οι ποινικές διώξεις για τον «Ιανό», που ήταν δύο χρόνια πριν τον «Daniel»
ΚΑΡΔΙΤΣΑ-ΚΥΚΛΩΝΑΣ ΙΑΝΟΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΟ ΜΟΥΖΑΚΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΕΡΧΕΙΛΙΣΗ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΠΑΜΙΣΟΥ // ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΕ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ (EUROKINISSI/ ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ)

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά τις φονικές πλημμύρες που έπληξαν την Καρδίτσα τον Σεπτέμβριο του 2020, που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους η 41 ετών φαρμακοποιός Ευδοκία Πλακιά και ακόμη τρεις κάτοικοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες του documentonews.gr τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ασκηθούν ποινικές διώξεις σε βάρος όσων ευθύνονται για την καταστροφή που έπληξε την περιοχή πριν από τρία χρόνια για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας και πλημμυρών εξ αμελείας με το σκεπτικό ότι δεν έκαναν τις ενέργειες που έπρεπε για να αποτραπεί η καταστροφή. Οι διώξεις πιθανότατα θα αφορούν 11 συνολικά πρόσωπα τα οποία είχαν κληθεί να δώσουν εξηγήσεις ως ύποπτοι ενώπιον των εισαγγελικών αρχών που διερευνούσαν την υπόθεση.

Μάλιστα, όπως μετέδωσε το dikastiko.gr, οι δικαστικές – εισαγγελικές αρχές αναμένεται να προχωρήσουν στην παραπομπή των υπόπτων με απευθείας κλήση στο ακροατήριο του Εφετείου (λόγω ειδικής δωσιδικίας). Η δίκη πιθανότατα θα διεξαχθεί στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων στις αρχές του 2024.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη, δεδομένου ότι εδώ και τρία χρόνια οι έρευνες φαινόταν ότι είχαν «βαλτώσει», ενώ αποκτούν και ιδιαίτερη σημασία εν όψει και της απόδοσης ευθυνών και για την κακοκαιρία Daniel. Είναι χαρακτηριστικό όυι από τον Απρίλιο του 2022 είχαν κληθεί να καταθέσουν μια σειρά από πρόσωπα, όπως ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου, ο δήμαρχος Μουζακίου, η διοικήτρια του τοπικού αστυνομικού τμήματος αλλά και κρατικοί υπάλληλοι διάφορων υπηρεσιών.

Ο Δημήτρης Σκύφτας είναι ένας από τους πληρεξούσιους δικηγόρους της οικογένειας Πλακιά. Σε δήλωσή του στο Documento υπογραμμίζει:

«Περιμένω για να πω περισσότερα να χω το κατηγορητήριο στα χέρια μου. Η οικογένεια της άτυχης φαρμακοποιού είναι ικανοποιημένοι με την εξέλιξη της υπόθεσης ήτοι την άσκηση ποινικής διώξεως κατά των φερόμενων ως υπεύθυνων για το θάνατο του παιδιού τους και αναμένουμε το κατηγορητήριο το προσδιορισμό της υπόθεσης».

Γκουρμπάτσης: «Εγκληματικά λάθη»

Στοιχείο της δικογραφίας αποτελεί και η έκθεση του πρώην υπαρχηγού της πυροσβεστικής, αντιστράτηγου ε.α. Ανδριανού Γκουρμπάτση, την οποία εκπόνησε για λογαριασμό της οικογένειας της φαρμακοποιού, την οποία είχε αποκαλύψει το Documento σε παλαιότερο δημοσίευμα.

Σε αυτήν ο Ανδρ. Γκουρμπάτσης εντόπιζε ευθύνες τόσο της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, της δημοτικής αρχής και της Περιφέρειας Θεσσαλίας όσο και της αστυνομίας και της πυροσβεστικής. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, το περιβόητο 112 δεν λειτούργησε όπως θα έπρεπε, ενώ η φαρμακοποιός ουδέποτε ενημερώθηκε από την αστυνομία ή κάποια άλλη αρμόδια κρατική υπηρεσία για τον κίνδυνο που αντιμετώπιζε.

Σε δήλωση του στο documentonews.gr ο κ. Γκουρμπάτσης υπογραμμίζει:

Δείτε επίσης: Επιτελικές οι ευθύνες για την τραγωδία στην Καρδίτσα

Ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας (Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, Πυροσβεστική, Περιφέρεια Θεσσαλίας, Δήμοι, Αστυνομία)αποδεικνύεται για ακόμη μία φορά και πιο συγκεκριμένα και στον μεσογειακό τυφώνα “ΙΑΝΟΣ”, που έπληξε την 18 και 19η Σεπτεμβρίου 2020 την Καρδίτσα και απώλεσαν άδικα τη ζωή τους 4 άτομα, μεταξύ αυτών και η φαρμακοποιός Ευδοκία Πλακιά στο Μουζάκι, ότι είναι ανοργάνωτος, ανέτοιμος χωρίς σχεδιασμό και συντονισμό για να μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά όχι μόνον τα πλημμυρικά φαινόμενα αλλά και κάθε είδους φυσικές καταστροφές. Κι αυτό απεδείχθη στη Θεσσαλία, όχι μόνον το 2020 με τον Ιανό αλλά και τον περασμένο Σεπτέμβριο 2023 με τον Daniel και Elias. Επίσης αποδείχθηκε τόσο το 2021 αλλά και το 2023 με τις δασικές πυρκαγιές. Παθαίνουμε και δεν μαθαίνουμε. Η Πολιτεία πάντα στο ίδιο έργο θεατής».

Το χρονικό της τότε τραγωδίας στο Μουζάκι

Το documentonews.gr είχε αναδείξει τις καθυστερήσεις στις έρευνες της Δικαιοσύνης με ουκ ολίγα δημοσιεύματα. Το τελευταίο ήταν τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Δείτε επίσης: 3 χρόνια ατιμωρησίας για την αδικοχαμένη φαρμακοποιό

Σε ό,τι αφορά την άτυχη φαρμακοποιό στο Μουζάκι όλα έγιναν την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020. Η Ευδοκία Πλακιά ξεκινούσε οδικώς από το φαρμακείο που διατηρούσε στο Μουζάκι Καρδίτσας προκειμένου να επιστρέψει στο σπίτι της. Ηδη στην περιοχή επικρατούσαν σφοδρά καιρικά φαινόμενα εξαιτίας της επέλασης του μεσογειακού τυφώνα «Ιανός». Οι καταστροφές ήταν μεγάλες. Σπίτια και δρόμοι πλημμύρισαν, περιουσίες χάθηκαν. Η φαρμακοποιός πέρασε από την κεντρική γέφυρα του Μουζακίου και έστριψε αριστερά προς το κέντρο υγείας. Στο σημείο εκείνο το οδόστρωμα είχε υποχωρήσει. Η Ευδοκία έπεσε με το αυτοκίνητό της στα ορμητικά νερά του ποταμού. Κανείς από τους αρμόδιους δεν είχε φροντίσει να την ενημερώσει για τον κίνδυνο που αντιμετώπιζε.

Οι ώρες περνούσαν και η μητέρα της 41χρονης άρχισε να ανησυχεί. Κρατώντας ένα φακό ξεκίνησε με τα πόδια για να τη βρει. Κοντά στη γέφυρα συνάντησε μερικούς κατοίκους αλλά και τον δήμαρχο Μουζακίου. Απεγνωσμένη ρώτησε για την κόρη της και ο δήμαρχος της απάντησε ότι δεν έχει δει κάτι και την προέτρεψε να πάει στην αστυνομία. Μια ανάλογη απάντηση έλαβε και από το αστυνομικό τμήμα της περιοχής. Την επόμενη μέρα εντοπίστηκε το αυτοκίνητο της Ευδοκίας σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από το σημείο όπου έπεσε στο ποτάμι. Έξι μέρες μετά εντοπίστηκε η σορός της σε απόσταση δέκα χιλιομέτρων.

Η οικογένεια της αδικοχαμένης φαρμακοποιού προσέφυγε ενώπιον της Δικαιοσύνης, καταθέτοντας μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου μέσω τότε του αείμνηστου δικηγόρου Αντώνη Φούσα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter