Κασσελάκης: «Θάβουν» το σκάνδαλο υποκλοπών για να προστατευτεί η οικογένεια Μητσοτάκη – «Ξέπλυμα» το νομοσχέδιο Κεραμέως

Κασσελάκης: «Θάβουν» το σκάνδαλο υποκλοπών για να προστατευτεί η οικογένεια Μητσοτάκη – «Ξέπλυμα» το νομοσχέδιο Κεραμέως

Ολιστική κριτική άσκησε ο Στέφανος Κασσελάκης στην κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη προσωπικά. Πέραν των επικρίσεων για τα τεκταινόμενα με τον πληθωρισμό, τη στεγαστική κρίση, τα ελλείμματα σε υγεία και παιδεία, αλλά και τις αρρυθμίες σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε έμφαση στο σκάνδαλο των υποκλοπών, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τον νέο τρόπο επιλογής διοικήσεων σε φορείς του Δημοσίου και το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού. Παράλληλα, δεν παρέλειψε να στείλει μήνυμα και προς το εσωτερικό του κόμματος, ζητώντας να πέσουν οι τόνοι της εσωκομματικής αντιπαράθεσης.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως η ΝΔ «με την ακροδεξιά του Βελόπουλου» παραβίασαν τις συνταγματικές προβλέψεις για τον διορισμό της νέας Ολομέλειας της ΑΔΑΕ στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής προκειμένου η εν λόγω ανεξάρτητη Αρχή να καταστεί «ακίνδυνη». «Για να μείνει στο σκοτάδι η υπόθεση των υποκλοπών και να προστατευθεί το πρόσωπο του πρωθυπουργού και της οικογένειά του» είπε και εξέφρασε τη δέσμευση πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα αγωνιστεί «για να χυθεί άπλετο φως στο μεγαλύτερο σκάνδαλο των τελευταίων δεκαετιών».

«Νομοσχέδιο “ξέπλυμα”»

Επισήμανε δε πως το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που εισάγεται προς ψήφιση αυτές τις μέρες στη Βουλή για την επιλογή των διοικήσεων του δημοσίου προβλέπει τη μειοψηφική συμμετοχή εκπροσώπων του ΑΣΕΠ και του ΝΣΚ, περιβάλλοντας «απλώς με έναν μανδύα αξιοκρατίας την όλη διαδικασία». «Είναι Ξέπλυμα» ξεκαθάρισε, καυτηριάζοντας το γεγονός ότι η κυβέρνηση γυρίζει διαρκώς στο κομματικό κράτος περασμένων δεκαετιών, αφού στην πραγματικότητα διασφαλίζει: «Πρώτον, ότι οι γαλάζιοι κομματάρχες θα συνεχίσουν να διοικούν ανεξαρτήτως καταλληλότητας και, δεύτερον, ότι το Μέγαρο Μαξίμου θα προσθέσει ένα ακόμη λιθαράκι στον ασφυκτικό συγκεντρωτικό έλεγχο των “ροών χρήματος”. Τώρα και με τον έλεγχο των ροών από και προς τους οργανισμούς» εξήγησε.

Θύμισε δε πως η κυβέρνηση της ΝΔ ήρθε στην εξουσία με την υπόσχεση της αριστείας και της αξιοκρατίας, όμως, όλοι βλέπουν και βιώνουν «τη διάλυση του κρατικού μηχανισμού: από το δυστύχημα στα Τέμπη, την καταστροφή του δάσους της Δαδιάς στον Έβρο, τη φωτιά που κατέκαιγε τη Ρόδο για 12 μέρες, την καταστροφή της Θεσσαλίας μέχρι την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, όπου παραιτούνται οι διορισμένοι από τη ΝΔ διοικητές επειδή δεν αντέχουν τις κυβερνητικές πολιτικές εγκατάλειψης, υποστελέχωσης και διάλυσης της δημόσιας υγείας».

Τούτων δοθέντων, ο κ. Κασσελάκης πρότεινε τα εξής: «Η επιλογή των Διοικητών των δημόσιων Οργανισμών να γίνεται αποκλειστικά από το ΑΣΕΠ. Χωρίς καμία παρέμβαση της κυβέρνησης. Πετάμε τον κομματισμό και το ρουσφέτι έξω από το Δημόσιο Τομέα. Φέρνουμε οξυγόνο αξιοκρατίας και διαφάνειας στη λειτουργία του Δημοσίου. Στέλνουμε ισχυρό μήνυμα, ιδίως στους νέους ανθρώπους, που φεύγουν απογοητευμένοι για το εξωτερικό, ότι η χώρα επιτέλους αλλάζει.

»Οι Διοικήσεις των Οργανισμών θα αξιολογούνται ανά τακτά διαστήματα τόσο από τους εργαζόμενους, όσο και από τις τοπικές κοινωνίες και τους αποδέκτες των υπηρεσιών τους. Δίνουμε το λόγο στην κοινωνία. Αυτούς υπηρετούμε, σε αυτούς λογοδοτούμε».

«Το προσχέδιο “κρύβει” αύξηση φορολογίας»

Κατά τον κ. Κασσελάκη, το προσχέδιο του προϋπολογισμού αποκαλύπτει τι και πώς θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση σε βάρος της κοινωνίας των πολιτών και του εθνικού συμφέροντος. «Οι αριθμοί που αποτυπώνονται στο προσχέδιο περιγράφουν μια χώρα καταναλωτή, μια χώρα αδύναμη να αντιμετωπίσει την ακρίβεια, μια χώρα που περιφρονεί την δημόσια υγεία, μια χώρα στην οποία δεν χωρούν πια οι ανάγκες και τα όνειρα των ανθρώπων» είπε και εξήγησε πως στο προσχέδιο προβλέπεται αύξηση της φορολογίας, υπογραμμίζοντας πως οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και των λοιπών ευρωπαϊκών Ταμείων κατευθύνονται σε ελάχιστους ομίλους, οι οποίοι με την δραστηριότητά τους και επειδή δεν έχουν εξαγωγική κατεύθυνση μεγαλώνουν το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

Επιπρόσθετα, υποστήριξε πως δεν προβλέπονται κονδύλια για την άμεση ενίσχυση του προσωπικού που στελεχώνει τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, φέρνοντας ως παραδείγματα τους αναπληρωτές δασκάλους και καθηγητές στην Παιδεία, αλλά και τη φυγή των υγειονομικών στο εξωτερικό για να λάβουν καλύτερες απολαβές. «Σε αυτό το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2024 η κυβέρνηση δεν αποδεικνύει με οποιονδήποτε τρόπο ότι θα επενδύσει σε υποδομές και σε προσλήψεις δικαστικού και διοικητικού προσωπικού προκειμένου να λυθεί το τεράστιο πρόβλημα της καθυστέρησης στην απονομή δικαιοσύνης» ανέφερε, βάζοντας στην εξίσωση την πληθωριστική κρίση με «την ακριβότερη ενέργεια, τα ακριβότερα καύσιμα, την ακριβότερη στέγη, τα ακριβότερα φάρμακα και το ακριβότερο ράφι super market».

Κλείνοντας, ο κ. Κασσελάκης κάλεσε τους βουλευτές και τα στελέχη του κόμματος να χαμηλώσουν τους τόνους της «μεταξύ μας αντιπαράθεση», καθώς σε κάποιες περιπτώσεις «παίρνει χαρακτήρα απαράδεκτης σύγκρουσης και κάνει κακό στον ΣΥΡΙΖΑ και στον καθένα από μας». Γι΄ αυτό και ζήτησε «να σηκώσουμε τους τόνους απέναντι σε κάθε μέτρο, κάθε βήμα, κάθε πρόκληση, της πολιτικής που εντείνει την κοινωνική αδικία, τον αυταρχισμό, την ανασφάλεια, τους κινδύνους», τονίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κάνει «φυγή προς την κοινωνία. Προς τον λαό. Όπως πάντα έκανε η αριστερά».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter