Κίνα: Συνελήφθη ως κατάσκοπος γυναίκα που εργαζόταν σε αμερικανική εταιρεία

Κίνα: Συνελήφθη ως κατάσκοπος γυναίκα που εργαζόταν σε αμερικανική εταιρεία

Με την κατηγορία της κατασκοπείας κρατείται στην Κίνα μία εργαζόμενη σε αμερικανική εταιρεία, με την υπόθεση να θίγει το ζήτημα των πιθανών κινδύνων της εργασίας για ξένες επιχειρήσεις στη χώρα. Τα ίχνη της Εμιλι Τσεν, εξαφανίστηκαν τον Δεκέμβριο του 2023 μετά από επίσκεψή της στη Ντόχα, όπου ζει.

Σύμφωνα με τον σύζυγό της, τον Αμερικανό υπήκοο Μαρκ Λεντ, η 50χρονη έστειλε μήνυμα στην οικογένειά της για να τους ενημερώσει ότι είχε προσγειωθεί, ωστόσο δεν βγήκε ποτέ από το αεροδρόμιο. Τέσσερις ημέρες αργότερα, ο γιος της έλαβε μια επιστολή από το γραφείο Εθνικής Ασφαλείας στην κινεζική πόλη Νταλιάν, που ανέφερε ότι η μητέρα του είχε τεθεί υπό κράτηση από τις 30 Δεκεμβρίου, με την υποψία ότι παρείχε παράνομα κρατικά μυστικά σε ξένους πολιτικούς φορείς. Σημειώνεται, ότι η εν λόγω κατηγορία φέρει μέγιστη ποινή φυλάκισης 10 ετών.

Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τους λόγους κράτησης της Τσεν δεν έχουν γίνει γνωστές, σύμφωνα με τον Guardian. Όμως,  ο σύζυγός της, ανέφερε ότι η μόνη σχέση που είχε η ίδια με το Νταλιάν, είναι το ότι τον περασμένο χρόνο, εργάστηκε για τέσσερις μήνες βοηθώντας μια αμερικανική εταιρεία logistics να ανοίξει ένα γραφείο εκεί.

Μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου 2023, η Τσεν εργάστηκε ως ανεξάρτητη επαγγελματίας για την Safe Ports, μια αμερικανική εταιρεία logistics που περιγράφει τον εαυτό της ως «παγκόσμια ηγέτη στη διαχείριση της αλυσίδας εφοδιασμού». Η Λούσι Ντάνκαν, ιδρύτρια και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, δήλωσε ότι η εταιρεία προσπαθούσε να ανοίξει ένα γραφείο στο Dalian για να επεκτείνει τις δραστηριότητές της, προσφέροντας λύσεις πράσινης τεχνολογίας στα θαλάσσια λιμάνια. Περιέγραψε την εργασία της Τσεν ως «καθαρά διοικητική», συμπεριλαμβανομένων αρμοδιοτήτων όπως η αναζήτηση χώρου γραφείου.

Η Τσεν «δεν θα κατασκόπευε ποτέ τη χώρα της», είπε ο Λεντ, ο οποίος τώρα προσπαθεί να συγκεντρώσει χρήματα την εγγύηση της συζύγου του. Όπως είπε, δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει μαζί της από τότε που τέθηκε υπό κράτηση.  Ακόμα, στον γιο της Τσεν, που είναι Κινέζος πολίτης, ανακοινώθηκε ότι απαγορεύεται να φύγει από τη χώρα, όταν την προηγούμενη εβδομάδα επιχείρησε να επιβιβαστεί σε πτήση στη Σαγκάη.

Διαβάστε επίσης: Βουλή: Αθλιότητα Ανδρουλάκη κατά Βαξεβάνη – Περίμενε να φύγει ο Μητσοτάκης για να του… επιτεθεί

Πολάκης για την αποχή του από την ψηφοφορία για τα ομόφυλα ζευγάρια: «Μητσοτάκη μην με ψάχνεις, έχω δουλειά που σώζει ζωές»

Καρφί Μπακογιάννη σε Σαμαρά: «Είδαμε και πάθαμε να αποκτήσουμε δημοκρατία στο κόμμα μας»

Πρωτοφανές: Ο Άρειος Πάγος αμφισβητεί το Ευρωκοινοβούλιο για το κράτος δικαίου και στηρίζει Μητσοτάκη

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter