ΚΙΝΑΛ: Γενικόλογες αναφορές για να χωράνε όλοι!

ΚΙΝΑΛ: Γενικόλογες αναφορές για να χωράνε όλοι!

Επικοινωνιακή πολιτική και πρακτικισμός επικρατούν στην εσωκομματική αναμέτρηση της Χαριλάου Τρικούπη, παρόλο που στις περιοδείες των διεκδικητών της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ αναπτύσσονται θέσεις κρυμμένες πίσω από τη συνθηματολογία. Περί διαγραμμάτων οι ιδεολογικές αναφορές των υποψήφιων προέδρων του ΠΑΣΟΚ, χωρίς εμβάθυνση στα χαρακτηριστικά της ταυτότητας του κόμματος που θέλουν. Δεν στριμώχνουν πρόσημα, πέρα από γενικόλογες επισημάνσεις στη σοσιαλδημοκρατία, για να κρατούν το… ίσο και να χωρούν όλοι στις κάλπες των προτιμήσεων για την ηγεσία.

Ακόμη και στη συζήτηση για συνεργασίες έχει βρεθεί ο τρόπος για να ξεφεύγουν είτε μέσω της διόδου για παράταξη-πρωταγωνίστρια στη δημόσια σκηνή είτε μέσω του χάσματος που μεσολαβεί από τις επόμενες εκλογές με απλή αναλογική ως τις μεθεπόμενες με πλειοψηφικό.

Εκλογική εφόρμηση

Πάντως, μια ιδιόρρυθμη εκλογική εφόρμηση στις αναλύσεις προσέλκυσης ψηφοφόρων για τις κάλπες της 5ης Δεκεμβρίου κάνουν τα επιτελεία των έξι υποψήφιων προέδρων του Κινήματος Αλλαγής. Αυτές τις μέρες οι εκλογολόγοι των διεκδικητών αφήνουν για λίγο στην άκρη τις δημοσκοπήσεις προτιμήσεων για επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ.

Διερευνούν τις τάσεις του εκλογικού σώματος σε εθνικό επίπεδο για να ανακαλύψουν τον άγνωστο Χ που θα διαμορφώσει τη δεξαμενή από όπου θα αντλήσουν ψήφους. Στο μικροσκόπιο των υποψηφίων είναι αριθμοί και ποσοστά της εκλογικής αναμέτρησης στις βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου του 2019 που κρίνονται ως κρίσιμοι κρίκοι. Στο επίκεντρο, μεταξύ άλλων, η αποχή 43,22% (μικρότερη σημασία και πιο… υποφωτισμένα τα αριθμητικά δεδομένα για 77.477 άκυρα και 42.640 λευκά).

Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι ο υποψήφιος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Χάρης Καστανίδης με σαφήνεια έκανε μια αξιοσημείωτη διαπίστωση σε δημόσια παρέμβασή του: ο μεγάλος αριθμός των ψηφοφόρων που θα μπορούσαν να επανέλθουν στο ΚΙΝΑΛ είναι συγκεντρωμένος στον χώρο της απογοήτευσης και της αποχής, στον χώρο δηλαδή του 44% με 46% που ήταν η αποχή στις τελευταίες εθνικές εκλογικές αναμετρήσεις. «Μην το υποτιμάμε αυτό» σημείωσε (Πάτρα, τηλεοπτικός σταθμός Βest). Και συμπλήρωσε: «Υπάρχουν συνεπώς πολλαπλές δεξαμενές από τις οποίες μπορεί ξανά με τους κατάλληλους ιδεολογικούς χειρισμούς και αναθεωρήσεις, με την κατάλληλη ταυτότητα, με τις κατάλληλες προτάσεις και οργανωτική ανασυγκρότηση, να αντλήσει το Κίνημά μας μια νέα κοινωνική συμμαχία που θα στηρίζει μια επίσης πλατιά πολιτική πλειοψηφία».

Πάντως, στον αφρό των ημερών επιπλέει από τη μια η μακρόσυρτη διαδικασία για τα debates και από την άλλη οι καταγγελίες για μηχανισμούς παρασκηνίου που κινούν τα νήματα για να «κοντύνουν» τη δυναμική εκλογικής ανάκαμψης του ΚΙΝΑΛ με βάση τα δημοσκοπικά ευρήματα. Οι αιτιάσεις του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου για εξωθεσμικά κέντρα και παράγοντες που κινούνται στον χώρο της Δεξιάς κατάφεραν να ταρακουνήσουν ακόμη και τα επιτελεία εσωκομματικών αντιπάλων του. Κάπως έτσι εμφανίζεται η ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ Εύα Καϊλή, που στηρίζει την υποψηφιότητα του Ανδρέα Λοβέρδου, να βάζει στο παιχνίδι το όνομα του Νίκου Μπίστη, ο οποίος υπήρξε εκ των στελεχών που από την Ανανεωτική Αριστερά πέρασε σε διάφορες μορφές της πασοκικής μετεξέλιξης και σήμερα είναι στην Προοδευτική Συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ. «(…) Εχει γίνει λόγος για παρέμβαση εξωθεσμικών παραγόντων στη διαδικασία, για παράδειγμα ο κ. Μπίστης. Με ποια ιδιότητα τοποθετείται;» αναρωτήθηκε η Εύα Καϊλή (τηλ. σταθμός Σκάι). Και βέβαια αναφερόταν στην ονοματολογία που ανέπτυξε σε ανάρτησή του ο Ν. Μπίστης για ενορχηστρωμένες παρεμβάσεις («Από τον Αλιβιζάτο μέχρι τον Μπέο, με ενδιάμεσους τον Πρετεντέρη, τη Γιαννακά, την Παναγιωταρέα και άλλους της ιδίας κοπής, επιδίδονται συστηματικά στη δολοφονία χαρακτήρα του Γιώργου Παπανδρέου (…)» έγραψε στο Facebook).

Σαν σλόγκαν

Πάντως, στην εσωτερική αντιπαράθεση αναδεικνύονται εικονοπλαστικά τα πρόσωπα των υποψήφιων ηγετών σαν σλόγκαν. Ετσι, ο Γ. Παπανδρέου καλλιεργεί το προφίλ του «πρωθυπουργήσιμου». Γι’ αυτό μιλά επί παντός επιστητού, συναντιέται με τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο και «χτίζει» πάνω στις επιθέσεις που δέχεται ως «ξεχωριστός». Ο Ανδρέας Λοβέρδος λειτουργεί όχι μόνο ως ο αντιΣΥΡΙΖΑ υποψήφιος αλλά και ως ο διεκδικητής με προμετωπίδα «Για πάντα ΠΑΣΟΚ». Ο ευρωβουλευτής Ν. Ανδρουλάκης προτάσσει την κεντρώα φυσιογνωμία του δηλώνοντας «περήφανος σοσιαλδημοκράτης» και ευρωπαϊστής. Ο πρώην υπουργός Χ. Καστανίδης είναι ο «θεσμικός» με αντιδεξιές θέσεις, όπως και ο Παύλος Γερουλάνος που αναπαράγει το σύνθημα «Η αλλαγή είσαι εσύ!» εκφράζοντας την προτίμησή του στην ενίσχυση των συμμετοχικών διαδικασιών. Ο Παύλος Χρηστίδης εκπέμπει μήνυμα ανανέωσης, από δυνάμεις που συνδέονται με την καινοτομία και την τεχνολογία έως τους νέους αγρότες. Παράλληλα, προβάλλει το σύνθημα «Κίνημα Ξανά» ενώ με κάθε ευκαιρία χτίζει συναινετικό προφίλ και κρατά ανοιχτό δίαυλο «εκτίμησης» προς τον Γ. Παπανδρέου.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter